Hirdessen itt

Csődközeli állapotba került Ukrajna


Olyan jól sikerült az ukrajnai hadviselő felek kivéreztetése, hogy egyikük valóban csődközelbe került, csak ez éppen nem Oroszország, hanem a nagybetűs Nyugat új kedvence, Ukrajna. 

Az ország gazdasága a háború miatt a szakértők szerint a felére zsugorodott, ez pedig jelentősen csökkenti az ukrán központi költségvetés bevételeit. Ráadásul épp a minap jelentette be az ország vezetése, hogy mintegy 20 milliárd eurós hitelprogramhoz folyamodik az IMF-hez. Ez lehet az oka annak, hogy a Fitch Rating hitelminősítő CCC-ről C-re rontotta Ukrajna hitelbesorolását, ami gyakorlatilag csődközeli állapotot jelent.

Az elemző oldalán olvasható tájékoztató szerint a nemteljesítéshez– azaz a csődhöz– hasonló folyamat kezdődött meg az országban. Mint írják, július 20-án az ukrán kormány hivatalosan beleegyezési kérelmet indított a külső adósság visszafizetésének 24 hónapos elhalasztására. A Fitch szerint ez egy nehéz adósságcsere (DDE) folyamat elindítása, amely összhangban van az LTFC IDR és az érintett értékpapírok „C” besorolásával.

Kiemelik továbbá a rekord magas költségvetési hiányt, mint a leminősítés egyik okát. A hitelminősítő szerint havi költségvetési hiány átlagosan 4 milliárd USD volt a 22. 2. negyedévben, a háborús kiadások miatt, és előrejelzésük szerint a teljes éves államháztartási hiány a GDP 29,1%-a lesz, ami Ukrajna esetében rekordmagasság. A hitelminősítő szerint a hiány 2023-ban továbbra is nagy lesz, a GDP 22,4%-a marad a háború finanszírozásának és a kritikus infrastruktúra pótlásának folyamatos szükségessége miatt.

Az elemzés megemlíti továbbá azt is, hogy az ukrán lakosság szintén súlyosan eladósodott. A helyreállításra sincsenek rózsás kilátások: a Fitch előrejelzése szerint az ukrán gazdaság 33%-kal zsugorodik 2022-ben, 2023-ban pedig 4%-os sekélyes fellendülést fog eredményezni a folyamatban lévő háború miatt, amely korlátozza a tengeri kikötők elérését és megakadályozza a nagyszabású újjáépítés megkezdését.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések