A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ifjúságkutató Intézet: A Fidesz-KDNP a fiatalok körében is tarolt áprilisban


Az első szavazók közel fele voksolt a kormánypártok listájára az országgyűlési választásokon.

A választásokon részt vett 18–21 éves magyarországi fiatalok mintegy fele (49 százalék) voksolt a Fidesz–KDNP Orbán Viktor által vezetett listájára, míg csupán valamennyivel több mint egyötödük (22 százalék) szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából, írja a Magyar Nemzet. A Mi Hazánk Mozgalomra az első szavazók nyolc százaléka adta voksát, a többi kis párt jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a legfiatalabb választópolgárok körében is.

A baloldal nem tudta megszólítani a fiatalokat

Megállapításuk szerint mindez világosan jelzi, hogy – egyes előzetes várakozásokkal ellentétben – a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4 százalékos listás végeredmény kétharmadát sem érte el.

Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz–KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5 százalék) kilenctizedét érte el – írja a lap. 

Az országos listán elért 5,9 százalékos eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig a 3,3 százalékos listás eredményéhez hasonlóan teljesített az első szavazók körében.

A kutatás eloszlatja azt a tévhitet is, mely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus első szavazókat.

 A 18–21 évesek mintegy hattizede (58 százalék) jelentette ki, hogy már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni. A válaszadók kevesebb mint egyötöde (18 százalék) nyilatkozta, hogy az előválasztási kampány során hozta meg a döntést; és nagyjából ugyanennyien (17 százalék) mondták, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg bennük, kire fognak szavazni. A megkérdezett első választók 71 százaléka nyilatkozta, hogy részt vett a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2 százalékos hivatalos belföldi részvétellel.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések