A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Az uniós tagjelölti státus megajánlása történelmi pillanat lenne Európa számára


Az ukrán elnök kijelentette: népe már nagyon sokat tett Európában a közös szabadság védelmében.

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státus megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne Európának. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy

a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról

– jelentették hírügynökségek.

„Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője” – jelentette ki Zelenszkij.

„Az ukrán nép már nagyon sokat tett (Európában) a közös szabadság védelmében”

 – tette hozzá.

Hálásak az ukránok az EU-s szankciós csomagokért

Az ukrán elnök hálásnak mondta magát azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb, hetedikre is szükség van. Szerinte ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.

Von der Leyen: Ukrajna előtt még hosszú út áll, meg kell erősítenie jogállami voltát

A közös sajtótájékoztatón Von der Leyen elmondta, ami előzetesen várható volt, hogy jövő péntekre döntést hoz az általa vezetett bizottság, és ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések