A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tényleg átnevezi a WHO a majomhimlőt a "rasszista felhangja miatt"


Az Egészségügyi Világszervezet a stigmatizálásnak is szeretne elébe menni az átnevezéssel.

A "majomhimlő stigmatizáló és rasszista felhangja" miatt átnevezni készül a betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet elnöke, Tedros Adhanom Ghebreyesus kedden jelentette be, hogy keresik az új nevet, miközben egyre több majomhimlős esetről érkezik hír szerte a világból.

Egy héttel ezelőtt csaknem harminc nemzetközi kutató írta alá azt a levelet, amelyben a majomhimlőt okozó vírus „nem diszkrimináló” és „nem stigmatizáló” elnevezését sürgették. Ennek szükségességét azzal indokolták, hogy a jelenlegi globális járványkitörést Afrikához, Nyugat-Afrikához, esetleg Nigériához próbálják kapcsolni a médiában és tudományos körökben is egyre elterjedtebb narratívák. Ezért azt javasolják, hogy a vírus új osztályozásánál vegyék figyelembe a vírus fejlődését és terjedését annak érdekében, hogy minimalizálják a „nemzetekre, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolt ​​szükségtelen negatív hatásokat”.

A WHO honlapja egyelőre a vírus két törzsét ismerteti: a nyugat-afrikai és a kongói (közép-afrikai) variánst.

A WHO javasolja azt is, hogy a sajtóban ne használjanak afrikai majomhimlős emberekről készült képeket olyankor, amikor például nyugati országokban megjelent esetekről, kitörő járványokról adnak hírt.

Magyarországon több majomhimlős esetet is azonosítottak már. Világszerte 39 országban több mint 1600 megbetegedést regisztráltak, és további 1500 majomhimlőgyanús esetet tartanak számon.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések