Hirdessen itt

Nemzetközi szervezet 90 százalékos adót vetne ki az extraprofitra


Az Oxfam elemzése szerint 2020 óta mintegy 573 ember lépett be a milliárdosok sorába, így világszerte 2668-ra nőtt a számuk. Ez azt jelenti, hogy a világjárvány alatt eddig átlagosan 30 óránként egy új milliárdos emelkedett fel.

A milliárdosok teljes nettó vagyona 3,8 billió dollárral – azaz 42 százalékkal – 12,7 billió dollárra emelkedett a világjárvány alatt.

A növekedés nagy részét a részvénypiacok erős emelkedése okozta, amit az is elősegített, hogy a kormányok pénzt injektáltak a világgazdaságba, hogy enyhítsék a koronavírus okozta problémákat.

Max Lawson, az Oxfam egyenlőtlenségi politikáért felelős vezetője szerint a vagyon nagy része a járvány első évében ugrott meg, majd a növekedés megállt, azóta pedig némileg visszaesett.

Ugyanakkor

a Covid-19, a növekvő egyenlőtlenség és az emelkedő élelmiszerárak idén akár 263 millió embert taszíthatnak a mélyszegénységbe, ami évtizedek óta tartó fejlődést fordíthat vissza

– áll az Oxfam múlt hónapban kiadott jelentésében.

„Soha nem láttam még ilyen drámai növekedést a szegénységben és a jólétben ugyanabban a történelmi pillanatban” – mondta Lawson. „Ez sok embernek fog fájni.”

Az élelmiszer- és agrárgazdasági szektor milliárdosainak teljes vagyona 382 milliárd dollárral, azaz 45 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, az inflációval kiigazítva.

2020 óta mintegy 62 élelmiszeripari milliárdost termelt ki a gazdaság.

Eközben az olaj-, gáz- és szénágazatban dolgozó társaik nettó vagyona 2020 óta 53 milliárd dollárral, azaz 24 százalékkal nőtt, az inflációval kiigazítva.

A technológiai szektor is jó pár embert gazdagított meg, köztük a világ 10 leggazdagabb embere közül hetet, például Elon Muskot, Jeff Bezost és a Bill Gatest. Ezek az emberek az elmúlt két évben 436 milliárd dollárral, tehát összesen 934 milliárd dollárra növelték vagyonukat az inflációval kiigazítva.

Az Oxfam szerint az a megoldás, ha megadóztatjuk a szupergazdagokat, ezért  szorgalmazza, hogy vessenek ki a vállalati többletnyereségre ideiglenesen 90 százalékos adót, a milliárdosok vagyonára pedig egyszeri adót.

A csoport emellett állandó vagyonadót vetne ki a szupergazdagokra. Az 5 millió dollárnál nagyobb vagyonra 2 százalékos adót javasol, amely 1 milliárd dollár feletti nettó vagyon esetében 5 százalékra emelkedne. Ez világszerte 2,5 billió dollár bevételt hozhatna – írja a CNN.

A vagyonadót azonban sok kormány nem fogadta el. A leggazdagabb amerikaiak nettó vagyonának megadóztatására irányuló törekvések az elmúlt években nem jutottak előbbre a Kongresszusban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések