A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megduplázódtak a liberális jogvédő szervezet forrásai a választás közeledtével


Míg 2020-ban nem egészen kétszázmillió forint forrásból gazdálkodott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) liberális jogvédő szervezet, addig 2021-ben, a magyarországi országgyűlési választásokhoz közeledve ennek több mint a duplájához, négyszázötvenhárommillió forinthoz jutottak hozzá
– derül ki az Adatradar tájékoztatójából.

A különböző szervezetek gazdálkodásának átláthatóságáért dolgozó portál ezt a TASZ Bíróság.hu-ra feltöltött beszámolóiban lelte fel.

A jogvédő szervezetet nem hiába nevezik gyakran „sorosistának”. 

A legfrissebb, 2021-re vonatkozó beszámoló szerint tavaly a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok-hálózatához tartozó Open Society Institute (OSI) intézményi támogatás címén több mint 50 millió forinttal járult hozzá a szervezet 35 alkalmazottjának kifizetéséhez és az egyéb működési kiadások fedezéséhez. 

Szintén az OSI-tól befolyó 10,5 millió forintból finanszírozták az olyan kiadásokat, mint a „koronavírus-járványhoz kapcsolódó jogtudatosító tevékenységek, jogsegélyezésen, illetve a jogállamiság védelméhez kapcsolódó feladatokat végző munkavállalók bérköltségei, illetve ezek terhei, szakértők megbízási díjai”.

Ugyanígy a Soros-hálózattól érkezett az a 7,3 millió forint, amelyet az „adományszervező, önkéntes koordinációval foglalkozó, valamint kommunikációs munkatársak bére(i) és azok terhei, valamint a forrásteremtéssel és adományszervezéssel kapcsolatos dologi költségek” címen költöttek el.

Ebből is látszik, hogy a TASZ-t tulajdonképpen – bár nem kizárólag – a Soros-hálózat tartja fent, amitől a mérleg zárása előtt megérkezett a következő 223,8 millió forint, a 2022–2024-es időszak működési támogatása 

– írja az Adatradar.

A cikkben azt is megjegyzik: 

a TASZ nem tartja magát távol a politikától, amit az általuk alapított Szabad díj is mutat, amelyet tavaly a kormányellenes tüntetéseiről ismertté vált #FreeSZFE mozgalomnak adtak. De elemzést készítettek a média helyzetéről is, amihez csak az általuk függetlennek tartott sajtótermékek képviselőit kérdezték meg. Ezt a projektjüket ráadásul a torontói székhelyű IFEX finanszírozta, egy olyan szervezet, amelynek egyik fő szponzora Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok-hálózata.


Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések