A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döbbenet: Ukrajnában betiltják az orosz zenét és könyveket


Így döntött az ukrán parlament a hét végén, mostantól tilos lesz nyilvánosan játszani orosz zenét.

Az ukrán törvényhozás vasárnap betiltotta az orosz állampolgárságú művészek nyilvános fellépését, zeneszámaik lejátszását nyilvános helyen vagy a médiában, valamint az Oroszországból, Fehéroroszországból, és „nem a kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló régiókból” származó könyvek és sajtótermékek importját, terjesztését és kiadását.

Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja Telegram-oldalán közölte, hogy a vonatkozó jogszabályokat a törvényhozás felsőháza kétharmados többséggel fogadta el. Az orosz zene tilalmára vonatkozó jogszabály indoklása szerint az agresszor állam zenéi szeparatista érzelmeket kelthetnek a lakosság körében.

Az orosz zene mindemellett vonzóbbá teheti az orosz identitás felvételét, amely az ukrán állam gyengítését szolgálja. A jogszabály alól kivételt képeznek azok az orosz művészek, akik nyilvánosan elítélték az Ukrajna ellen indított orosz hadműveletet, valamint az ukrán állampolgárságot megszerző oroszok, akiknek már nincs orosz állampolgárságuk. Az orosz zenészek egyébként automatikusan feketelistára kerülnek, ezért az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külön lajstromot fog összeállítani azokról, akikre nem vonatkozik majd a tilalom.

Hírügynökségek felidézték, hogy az Oroszországból importált könyveket és sajtótermékeket már 2016 óta cenzúrázzák Ukrajnában. Mindemellett az UNIAN ukrán hírügynökség közölte, hogy jelenleg 35 százalékról 40-re emelik az ukrán nyelvű zenék arányát a rádióműsorokban, illetve 75-re az ukrán nyelvű televíziós műsorok arányát, különös tekintettel a híradókra, elemző és szórakoztató műsorokra.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések