A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Letették a debreceni BMW-gyár alapkövét


A BMW újraértelmezi az autógyártást, mi pedig újradefiniáljuk Debrecent – mondta az eseményen Papp László polgármester. 

A debreceni BMW-gyár alapkőletételi ceremóniáját tartották meg szerda délelőtt. Az eseményről élő, videós közvetítést adtak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, ezt itt nézhetik vissza:


Hans-Peter Kemser, a debreceni BMW-gyár vezérigazgatója az ünnepségen leszögezte:

Számomra megtiszteltetés egy ilyen kiemelt jelentőségű projekt vezetése, egy kiváló csapattal, egy ehhez fogható gyárat vezetni mind a BMW, mind Debrecen számára fontos. Az infrastruktúra már megvan, ez az első olyan gyár, ahol mi magunk építjük ezt ki

- jegyezte meg.

Hozzátette: behozni az infrastruktúrát fontos lépés lesz, majd folyamatosan felvenni a kollégákat és képezni a fiatalokat. - Ez a gyár Debrecenben a BMW Csoport életében mérföldkő a fenntarthatóság, a hatékonyság és a digitalizáció tekintetében. Egy új gyár felépítése számomra valóban csapatmunkát jelent, az egész BMW-hálózatnak össze kell fogni, hogy ezt elindíthassuk - zárta az igazgató.


Papp László polgármester a köszöntője elején leszögezte: 

A lehetetlenre vállalkoztunk, de sikerült. A BMW újraértelmezi az autógyártást, mi pedig újradefiniáljuk Debrecent.

- Az épülő üzem egy új korszak kezdetét jelenti: az új gyártási folyamatok, a technológia felértékelik Debrecent. A városvezető megjegyezte, büszke arra, hogy globálisan a legjobb 10 tőkemozgató város között tartják számon Debrecent, továbbá arra, hogy a város és a BMW törekvései összhangban vannak.

Nincs kétségem afelől, hogy ez az együttműködés sikeres lesz

– mutatott rá Papp László.

Az új gyár alapkövének elhelyezése kiemelkedő pillanat, gyökereket eresztünk, ezzel alapját képezzük egy virágzó jövőnek

- méltatta az esemény jelentőségét Milan Nedeljković, a BMW Group elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, több mint 100 évre nyúlik vissza a BMW története, vezető autómárkaként a hosszú távú gondolkodás jellemzi a céget.


Az új gyáregység helyszínéről elmondta: Debrecen tökéletes helyszín, hiszen erősítik az európai gyártási lefedettségüket, ezzel egyértelmű a kötelezettségvállalás Magyarország mellett. Hozzátette, ma Magyarország átfogó és megbízható infrastruktúrát biztosít, vonzó helyszín, amely előrevetíti, hogy az új gyár kiváló eleme lesz a BMW nemzetközi gyártási hálózatának.

Ezen azonban túl is mutat, hiszen a debreceni gyáregységnek kulcsszerepe lesz az elektormobilitásra átállásban, 2025-ben itt valósul meg a cég új gépjármű-architektúrája, a Neue Klasse, ami óriási előrelépés lesz, mindemellett a CO-mentesség, a fenntarthatóság is fontos eleme a célkitűzéseinknek

- mutatott rá Milan Nedeljković.

Az igazgató elmondta továbbá, hogy nagyságrendileg egymilliárd eurót fektetnek be a debreceni gyárba, évente 150 ezer új gépkocsit terveznek gyártani, emellett ezer új munkahelyet hoznak létre. Mindemellett a társadalmi felelősségvállalás terén is szerepet szán magának a német vállalat, szociális és kulturális projekteket is támogatnának.

Szeretnénk, ha megbízható partnerei lehetnénk Debrecennek és a hajdú-bihari régiónak. Ez az alapkő egy jelképe annak a szabályrendszernek, amit itt megvalósítunk

- zárta az igazgató.


Szijjártó Péter világossá tette, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Emlékeztetett, most újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hazánkról úgy nyilatkoztunk korábban, hogy négy plusz egy autógyár működik, amelyből egy, a BMW láthatatlan volt.

Az alapkőletétellel mindez láthatóvá válik, a 400 milliárd forintot meghaladó beruházással Debrecen nemcsak Kelet-Magyarország, hanem az egész magyar autóipar, hazánk hosszútávú gazdasági növekedését is biztosítja

- szögezte le a tárcavezető.

Szijjártó Péter, csatlakozva Milan Nedeljković gondolatmenetéhez, elmondta,

megkezdődött a visszaszámlálás, három év múlva olyan járműveket gyárt majd a BMW Debrecenben, amellyel a cég lendületet ad az egész autóipar elekrtomobilitásra való átállásának.

A beszédeket követően Hans-Peter Kemser, Papp László, Milan Nedeljković és Szijjártó Péter egy-egy időkapszulát helyezett el az épülő debreceni gyár alapkövében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések