A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszamenőleg nem él a mentelmi jog, Fekete-Győr András továbbra is vádlott


Egy 2018-as Kossuth téri tüntetés miatt lett vádlott Fekete-Győr András, ugyanis felvételek bizonyítják, hogy agresszív módon lépett fel a rendőrökkel szemben.

Habár országgyűlési képviselőként bekerült a parlamentbe a politikus, az ügyészség szerint még mindig vádlott a 2018-as ügyben: társa, Szarvas Koppány Bendegúz momentumos párttagként, míg Fekete-Győr a párt elnökeként tanúsított agresszív viselkedést a tüntetésen.

Fekete-Győr azonban többet veszíthet ezzel az üggyel, hiszen ha jogerősen is elmarasztalja a bíróság, úgy a hatályos törvények értelmében összeférhetetlenség érvényesülne, magyarul egy jogerősen elítélt személy nem viselheti az országgyűlési képviselő tisztséget.

Ennek okán pedig akkor is kikerülhet a parlamentből, ha csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik, ám fontos megjegyezni, hogy az eljárás lezárása legalább hónapok, de meglehet, évek kérdése. A büntetőper 2020-ban kezdődött egy előkészítő üléssel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a vádirat szerint ugyanis a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalra különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék – írja a Magyar Nemzet.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt az elsőrendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak; a másodrendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Fekete-Győr esetében úgy határoztak, amennyiben az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról, úgy felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozza. A politikus a vádemelésre reagálva megosztotta, hogy egy közönséges, boltban is kapható lila füstgyertyát ejtett a rendőrök közé, és senkit sem akart bántani, ám mindennek ellenére politikusként és állampolgárként is vállalni fogja a felelősséget tetteiért.

Később, az előkészítő ülésen azonban nem kívánta vállalni a felelősséget, és minden vádat tagadott. Jelenleg bizonyítási eljárás folyik ellene, ám fontos megjegyezni, hogy hiába került be a parlamentbe, a törvények értelmében a mentelmi jog csupán mandátuma átvételétől számítva illeti meg, magyarul a korábban a vád szerint elkövetett bűncselekmények miatt nem óvja a mentelmi jog, így rövidesen újra a bíróság elé kell állnia Szarvas Koppány Bendegúzzal együtt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések