A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pakson megjelentek az amerikaiak, hogy kiváltsák az orosz fűtőanyagot


Nemcsak az orosz olajról és gázról leválást segíti a friss REPowerEU programmal az Európai Bizottság, hanem technikai támogatást ad arra is, hogy a Paksi Atomerőmű is be tudjon szerezni az oroszok helyett máshonnan is nukleáris fűtőanyagot – derült ki a Financial Times pénteki cikkéből.

A lapnak az amerikai Westinghouse cég azt jelezte: arra törekszik, hogy megszerezze abban az öt uniós országban (Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Finnországban) a hatósági engedélyt a nukleáris fűtőanyag beszállításra, amelyekben orosz hátterű atomerőmű működik és jelenleg ezért még a Roszatomhoz tartozó TVEL-től kell venniük a nukleáris fűtőanyagot is.

Az amerikai cég 2008-ig Finnországba szállította a VV440-es típusú reaktorhoz szükséges fűtőanyagot, és akkoriban több másik tagállamban is volt engedélye erre. Most azt mondja, hogy egy felgyorsított programon dolgozik, hogy már 2023-ra abba a helyzetbe kerüljön, hogy újra mind az öt érintett tagállamba képes legyen a nukleáris fűtőanyag beszállítására. Az Európai Bizottság az engedélyezési folyamatot (tagállami hatáskör) technikai háttérsegítséggel támogatja a REPowerEU program szerint, amit szerdán mutattak be, erről bővebben:

A lap megszólaltatta Paksi Atomerőművet is, amely jelezte: törekszenek a nukleáris fűtőanyag beszállítói diverzifikációjára, igaz közben hosszú távra elegendő orosz fűtőanyagot tároltak be (a törvényi kötelezettség minimum 2 év előre, és áprilisban volt két légi hátterű beszállítás is Oroszország felől Paksra, így alaposan feltölthették a készleteket).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések