Hirdessen itt

Rabszolgaként dolgoztatják az ukránokat Nagy-Britanniában


A feltételezések szerint több száz ukrán dolgozik „modern” rabszolgaságban Nagy-Britanniában. Egy ukrán nő be is számolt az ottani körülményekről a sajtónak.

2021-ben az Egyesült Királyságban az ukránok tették ki az idénymunkás vízummal rendelkező munkavállalók legnagyobb részét. 

A The Guardian hírportálnak egy ukrán munkavállaló elmondta, hogy akut szorongással küzd, mióta elmenekült a farmról, ahol korábban dolgozott – szerinte

az ottani körülmények leginkább
„egy modernkori rabszolgasághoz hasonlítanak”

A párjával egy cseresznye farmon dolgoztak, ahol nem viselhettek kesztyűt, ezért a kezük gyakran kivérzett és hámlott. Elmondásuk szerint a dolgozók tiltakoztak a rossz körülmények ellen, de nem jártak sikerrel: egy hétre felfüggesztették őket. 

Az ukrán nő egyébként két egyetemi diplomával rendelkező informatikus. Pénzkeresés reményében utazott az Egyesült Királyságba párjával, aki korábban orvosnak tanult. A pár jelenleg takarítóként, illetve építőiparban dolgozik.

„Más ukránokkal is találkoztunk itt, akik hozzánk hasonlóan elmenekültek a farmokról, nem tudtak visszatérni Ukrajnába, így kénytelenek voltak itt maradni és illegálisan dolgozni” 

 állítja az ukrán nő.

„Úgy érzem magam, mintha túsz lennék az Egyesült Királyságban. A szüleim azt mondták, hogy semmilyen körülmények között nem mehetek vissza Ukrajnába, mert a városunkban lövöldöznek. Csapdában érzem magam” 

 számolt be az informatikus nő a The Guardian hírportálnak. 

Hozzátette: „Senkit sem érdekel, mi történik az idénymunkásokkal. 

Azt hittem, hogy az Egyesült Királyságban megvédik a jogainkat, de ez nem így történt. A farmon dolgozni valószínűleg életem egyik legrosszabb élménye volt”.

„A munkáltatók elérhetetlen célokat tűztek ki” – mondta. „Fenyegettek, megaláztak minket és arra kényszerítették az embereket, hogy robotként dolgozzanak, és addig koptassák a kezükön és a lábukon lévő bőrt, amíg az ki nem vérzik. 

Ha valaki leesett egy létráról, a táborhelyre küldték, semmilyen ellátást nem kapott. Várták, hogy magától felépüljön”.

A hatalmas mezőgazdasági munkások táborhelyén – ahol a párjával éltek – 38 munkás kivételével mindenki elmenekült. A nő elmondta: „Az emberek azért mentek el illegálisan dolgozni a városokba, hogy megoldják az anyagi gondjaikat és megvédjék a jólétüket. Soha többé nem megyek dolgozni egyetlen farmra sem – nincsenek vidám történetek. Mindenki elmenekül.”

A Belügyminisztérium és a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) által tavaly év végén közzétett vizsgálat megállapította, hogy a Brexit utáni 2019-es kísérleti programban 

a gyümölcs- és zöldségszüretre alkalmazott idénymunkások „elfogadhatatlan” körülmények között dolgoztak. 

Az egyes munkavállalók által említett problémák közé tartoztak az egészségügyi és biztonsági felszerelések hiánya, a rasszizmus, valamint a fürdőszoba, víz és konyha nélküli szállások.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések