A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eredeti mamaféle túrós csusza szalonnapörccel: házilag készül a tészta is


Ha ettél már igazi, házilag készült túrós csuszát szalonnapörccel, tudod, mennyivel finomabb, mint a bolti száraztésztából főzött változat.


Az eredeti, szalonnapörcös túrós csusza házilag gyúrt tésztából készül, és szaftos tejföl is bőven kerül a tetejére. A házi tészta összeállítása nem igényel túl sok munkát, az eredmény pedig bőven meghálálja a belefektetett energiát.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához
👉 40 dkg liszt
👉 4 tojás
👉 2 nagy csipet só
👉 olaj

A tetejére
👉 50 dkg túró
👉 25 dkg húsos szalonna
👉 4 dl tejföl
👉 petrezselyem vagy kapor (elhagyható)

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy deszkára, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, ebbe üsd a tojásokat, és morzsold el őket a liszttel. Gyúrj az egészből sima, egynemű tésztát. Ha nehezen áll össze, óvatosan néhány csepp vizet adagolj hozzá. Letakarva pihentesd fél órát. 

Ha az idő letelt, a tésztát oszd kétfelé, nyújtsd ki őket lisztezett deszkán gyufaszálvastagságúra, majd a két lapot helyezd tiszta konyharuhára, és szikkaszd őket további fél órát, amíg a felszínük már nem lesz ragacsos. 

Ekkor vágj belőlük éles késsel kockákat. Lobogva forró, sós vízben főzd ki őket öt perc alatt. Ha készen vannak, szűrd le őket. Ugyanabban a lábosban, amelyben főttek, hevíts kevés olajat, és nagyjából fél perc alatt forgasd át rajta a csuszákat. 

A szalonnát kockázd fel, és egy száraz lábosban vagy serpenyőben olvaszd ki a zsírját. A túrót villával törd át, keverd el a tejföllel, és ha szeretnéd, apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel. A tejfölös túrót keverd a tésztához, és forgasd hozzá a kisütött szalonnakockákat is.

Házilag készítve, krumplis gyúrt tésztából a mákos nudli is sokkal finomabb.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések