A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem tetszik Németországnak Brüsszel terve a totális megfigyelésre vonatkozóan


Az Európai Bizottság javaslata szerint a gyermekbántalmazás elleni harc jegyében minden elektronikus magánbeszélgetést nyomon kellene követni. Ez több német szövetségi miniszter szerint is aggályos.

Jóllehet korábban egyetértett vele, Nancy Faeser, Németország szövetségi belügyminisztere immár nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát arra vonatkozóan, hogy a gyermekvédelem jegyében a titkosított chat-üzeneteket is monitorozni lehessen – írja a Der Spiegel.

Faeser úgy véli, hogy a gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben még hatékonyabban, európai szinten kell fellépni, a fellépésbe pedig a nagy tech cégeket is be kell vonni. Ez azonban szerinte

nem történhet oly módon, hogy a fellépés a titkosított magánbeszélgetésekbe való betekintés útján történik.

Ezzel ugyanis azok is megfigyeltekké válnak, akiknek semmi közük ezekhez a bűncselekményekhez.

Nem gondolom, hogy ok nélkül minden magánbeszélgetést megfigyelni összeegyeztethető lenne a szabadságjogainkkal” –

mondta Faeser. A gyermekbántalmazásra vonatkozó tartalmakat javarészt fórumokon és a dark weben, az internet „sötét oldalán” terjesztik. Ezeket Faeser szerint folyamatosan nyomon kell követni, meg kell gyanúsítani az elkövetőket a platformokat pedig le kell kapcsolni. A politikus azt tartaná ideálisnak, hogyha egy tartalomközvetítő oldal tudomást szerez a gyermekbántalmazásra vonatkozó tartalmakról, azt jelentené a nyomozóhatóságot, akik ez alapján azonnal be is avatkoznának. 

Ahogy arról már korábban is írtunk, az Európai Bizottság május közepén közzétette a kötelező „chatkontroll”-mechanizmusára vonatkozó jogalkotási javaslatát.

Ez az első olyan uniós jogszabály-tervezet, amely az emberek magánbeszélgetéseibe való betekintésre jogosítana fel uniós szervezetet. 

Az Európai Bizottság kötelezné az e-mail-, chat- és üzenetküldő- szolgáltatókat arra, hogy egy teljes mértékben automatizált eljárásrend alkalmazása révén kutassanak a gyanús üzenetek után és továbbítsák ezeket a gyermekpornográfia elleni harcra szakosított uniós intézmény irányába.

A chatkontroll-jogszabályt még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagynia. Tekintettel arra, hogy Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter és Volker Wissing digitalizációért felelős miniszter már jelezte, hogy nem támogatja Brüsszel javaslatát, elég valószínűnek látszik, hogy Németország ebben a formájában nem fogja támogatni azt később sem.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések