A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi ez az új majomvírus, és mennyire veszélyes? Leginkább meleg és biszexuális férfiak terjeszthetik


Mit érdemes tudni az új fertőzésről?

Európa több országában is kimutatták már az Afrikából származó majomhimlőt. Ez egy elég keveset kutatott betegség, ami alapvetően Közép- és Nyugat-Afrikában szokott kisebb megbetegedéshullámokat okozni.

A majomhimlőt a majomhimlő-vírus okozza, ami

részben hasonlít a fekete himlőt kiváltó vírusra, de a szakértők szerint jóval kevésbé fertőző.

Leginkább a szubszaharai Afrikában, esőerdők vidékén terjed. A vírusnak két változata ismert: a nyugat-afrikai és a közép-afrikai – előbbi viszonylag enyhe lefolyású megbetegedést vált ki.

A betegség kezdetben lázat, fejfájást, duzzanatokat, hátfájást és izomfájdalmat okoz, a kiütések csak ezt követően jelentkeznek.

A kiütések gyakran az arcon jelennek meg először,

majd fokozatosan átterjednek a többi testrészre, ahol gyakran súlyos viszketést okoznak. A helyük később varasodni kezd, a var eltűnése után néha hegek maradnak a bőrön. A betegség két-három hét alatt folyik le, a szervezet általában maga is meg tud küzdeni vele.

Bár a majomhimlőt gyakran kapják el meleg és biszexuális férfiak, a betegség nem csak szexuális úton terjed. Fertőzött állatokról – majmokról, patkányokról és mókusokról – átterjedhet emberre, de akár fertőzött tárgyakról is elkapható. Afrikában okozott már halálesetet a betegség, de ez nem gyakori: 

a legtöbb fertőzött bárányhimlő-szerű tüneteket észlel.

A majomhimlőre nem létezik külön kezelés és gyógyszer, bár a fekete himlő elleni oltás nyolcvanöt százalékban hatásos a megelőzésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések