A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

IMF igazgató: Talán túl sok pénzt nyomtattunk anélkül, hogy gondoltunk volna a következményekre


Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója a CNBC korábbi rendezvényén beismerte, hogy meggondolatlanul nyomtattak pénzt a nyugati világban, amiből nagy infláció lett.

„Azt hiszem, nem fordítunk kellő figyelmet a következményekre. Döntéseket hozunk a cél érdekében, és ritkán gondolunk arra, hogy tetteinknek nem várt következményei is lehetnek – amelyekkel később szintén meg kell birkózni” – jelentette ki az IMF igazgatója. 

“Teljes mértékben egyetértek azzal, amit Christine [LaGarde, az Európai Központi Bank elnöke] mondott az éghajlati sokkról. Már kifutottunk az időből. Valahányszor valami elér bennünket, megfeledkezünk a többi válságot okozó problémáról – ez hihetetlenül aggasztó” – folytatta Georgieva.

„Nagyon korlátozott lehetőségeink vannak arra, hogy egyszerre több válsággal is foglalkozzunk – elsősorban pedig a jövőnket meghatározó igazán fontos dolgokra kell összpontosítanunk” – zárta beszédét az IMF igazgatója. 

A CNBC teljes adását itt tekinthetik meg: 



A kilábaláshoz kapóra jött az ingyen, korlátlan pénznyomtatás, de most következnek a mellékhatások

Czeczeli Vivien a Makronómnak írt korábbi cikkéből kiderül, hogy bár egy ország sosem tud fizetésképtelenné válni a saját valutájában, mivel az rendelkezik a pénzteremtés jogával – azonban a felelőtlen pénznyomtatásnak lehetnek nem várt mellékhatásai.

Szembetűnő, hogy a jegybankok által birtokolt kormányzati adósságállomány növekvő tendenciát mutat. Természetesen a jegybankok többnyire mereven ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy valójában a jegybanki műveletek továbbra is monetáris célokat szolgálnak, s nem monetáris finanszírozás történik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések