Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi készítésű aioli mártás sok fokhagymával: a spanyolok kedvenc öntete salátákhoz, halételekhez


Az aioli valójában nem más, mint egy rengeteg fokhagymával készült házi majonéz, amit utána kedved szerint ízesíthetsz.


A jó aioli készítésének két titka van: a hozzávalókat mozsárban kell összetörni, és jó, ha egy minél erősebb kezű ember végzi ezt a műveletet. Az eredeti recept csak fokhagymát és olajat tartalmaz, de érdemes egy tojás sárgájával könnyíteni a krémet. Mivel a tojás nyersen kerül bele, csak olyat használj, amit kezeltek szalmonella ellen.

Hozzávalók

👉 8 gerezd fokhagyma
👉 2.5 dl olaj
👉 1 tojássárgája
👉 0.5 teáskanál só
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 néhány csepp citromlé

Elkészítés:

A fokhagymát hámozd meg, szedd cikkekre, távolítsd el a közepéből a zöld csírát, és vágd apróra. Öntsd az egészet egy mozsárba, és pépesítsd. Add hozzá a tojássárgát és a sót, keverd jól el, majd adagold hozzá az olajat. Ez hosszabb időt fog igénybe venni: először cseppenként keverd bele, és amikor már egységes, világos állagot vett fel a szósz, akkor kezdheted folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáönteni. Ha elérte a kívánt állagot, kóstold meg, szükség szerint ízesítsd még egy kevés sóval, citromlével, és keverj bele apróra vágott petrezselymet. Kenheted kenyérre, vagy tálalhatod saláták, húsok, halak mellé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések