Hirdessen itt

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Orbán egyre inkább elszigetelődik Európában


A lap szerint a jelenlegi cseh és szlovák kormányok már nem hajlandóak olyan szorosan a magyar kormányfőhöz igazodni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online felületén megjelent cikk szerint Orbán egyre inkább elszigetelődik Európában, különösen

miután a francia és a szlovén szövetségesei elveszítették a választásokat.

A cikk szerint Orbán 2015 óta a migrációval szemben kritikus irányvonal szószólójaként szerzett magának nevet, és ezzel egy időre megadta az alaphangot a visegrádi csoportban. A téma azonban háttérbe szorult, ugyanis a jelenlegi cseh és szlovák kormányok már nem hajlandóak – különösen Oroszország ukrajnai inváziója óta – olyan szorosan Orbánhoz igazodni.

Németországgal mindig is jól lehetett együttműködni

Orbántól az Ukrajnához való hozzáállása miatt sokan elfordulnak, mindenekelőtt legközelebbi európai szövetségese, a Lengyelországban hatalmon lévő Jaroslaw Kaczynski PiS pártja. A Fidesz azonban nem látja ilyen drámaian a helyzetet: „Az EU egy olyan szövetség, amelyben az ad hoc koalíciók mindennaposak” – mondta a lapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója.

Magyarországnak most erre kell támaszkodnia. Németországgal mindig is jól lehetett együttműködni az egyes kérdésekben,„például az adózási kérdésekben. A visegrádi csoport már az ukrajnai háború előtt sem értett egyet minden kérdésben” – mondta Kiszelly, utalva Szlovákia euróhoz való csatlakozására. A múltban is eltérő véleményük volt Oroszországról.

Kiszelly elmondta: „Orbán Viktor nagyon gyakran van Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban. Francia politikusokkal is dolgozik. De most, a franciaországi választási eredmény és az Oroszországgal való viszonyban mutatkozó különbségek után nem hiszem, hogy egy ilyen új európai pártföderáció napirenden lenne”.

A Fidesz számára más, értékalapú struktúrák is léteznek a kapcsolatépítésre

– mutatott rá Kiszelly, példaként említve a katolikus családegyesületek fórumait vagy a konzervatív politikusokat. Orbán továbbra is jó globális kapcsolatokkal rendelkezik, különösen a Trump-féle republikánusokkal az Egyesült Államokban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések