A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európa egy hatalmas kihívás előtt áll, sürgősen megoldást kell találni a gázkérdésre


Habár az orosz gáz relatíve olcsó lehetőség volt Európa számára, az orosz agresszió miatt hozott intézkedések között megoldást kell találnia annak leváltására.

Az orosz állami TASS hírügynökség a Washington Post jelentése nyomán kijelentette, Európának nincs elég alternatívája arra, hogy kiváltsa az orosz gázt, amennyiben pedig sürgősen nem sikerül megoldani a problémát, úgy nagyon súlyos gazdasági következményekkel nézhetünk szembe a tél beköszöntével.

Bármilyen forgatókönyvet is nézünk, a következő 18 hónap bizonyosan nehéz lesz Európa számára, tekintettel a tényre, hogy az energiaárak folyamatosan növekednek, a kormányok pedig azért küzdenek, hogy minden gyárba és otthonba jusson energia. Rövid távon jelenleg nem igazán látszik a válság vége, ahogyan a megoldás sem körvonalazódott, így ha Oroszország megteszi azt Európával, mint Lengyelországgal és Bulgáriával, komoly bajban leszünk a télen.

Szakértők szerint is egyre égetőbb a kérdés, a megoldás viszont még mindig várat magára: a helyzet ugyan több, mint kellemetlen Európa számára, de Oroszország sem járna jól azzal, ha egyoldalúan minden gázszállítást leállítana Európa irányába. A cseppfolyósított földgáz (LNG) kitermelése sem egyik napról a másikra történik, így hiába az ötlet, ennél jobb megoldás kell a kormányok részéről.

Habár Németország eddig vonakodott állást foglalni az orosz olajembargó kapcsán, vasárnap közzétettek egy statisztikát, melyben megosztották, hogy míg a háborút megelőzően közel 50 százalék volt az orosz gáz felhasználása, ezt mostanra 35 százalékra zsugorították, de ez a szám még mindig elég távol van a nullától.

Eközben Olaszország is megpróbál alternatívákat keresni az orosz energiaimport helyett, s a legfrissebb jelentések szerint már több afrikai állammal is tárgyalt annak érdekében, hogy megállapodásokat köthessen 2024 tavaszáig, az ország ugyanis ekkorra tűzte ki az orosz energiától való függőség végét.

Kérdéses azonban, hogy Európa hogyan, honnan és mikor lesz képes alternatívát találni az orosz energiaimport helyettesítésére, mivel például az Egyesült Államok által exportált energia jóval drágább, mint az orosz: ha az európai vállalatok az amerikai energiaimport mellett tennék le voksukat, úgy közel 30-50 százalékkal drágulnának a szállítások, ráadásul a tartályhajóknak is sokkal nagyobb utat kellene megtenniük Európába az USA-ból.

Szakértők előrejelzései szerint, amennyiben Oroszország végleg elzárná a gázcsapot Európa irányába, úgy három ország nagyon rosszul járna, köztük mi is: Németország gáztárolói jelenleg 33,5 százalékos, Olaszországé 35 százalékos, míg Magyarország gáztárolói mindössze 19,4 százalékos töltöttséggel rendelkeznek. Becsléseik szerint, amennyiben az orosz fél leállítaná a gázszállításokat, úgy Európa közel 6 hónapig bírná nélküle, ezt követően azonban beláthatatlanul súlyos gazdasági problémák ütnék fel fejüket az EU-ban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések