A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tagállamok döntik el, Magyarország sorsát az orosz gázról


Az EUrologusnak azt mondta az Európai Bizottság szóvivője, hogy elfogadható Magyarország és Szlovákia többiekétől eltérő, nehezebb helyzete.

Meg nem erősített hírek szerint - amelyet az Euronews is említ - Magyarország és Szlovákia jövő év végéig kaphat felmentést az olajembargó alól. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Európai Parlamentben, hogy - más szankciós intézkedések mellett - azt javasolják a tagállamoknak, hogy fél éven belül szüntessék be az orosz olaj vásárlását.

Kivételezésről nem beszélt az elnök és ezt az információt nem erősítette meg Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője sem. Azonban arra utalt, hogy a tagállamok joga dönteni az esetleges egyéni kérelmekről, szempontokról.

Elfogadjuk, hogy Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel. Most a Tanács feladata, hogy megvitassa ezt a kérdést

- mondta Mamer az EUrologusnak. Egy hosszabb átmenet biztosításával meg lehet teremteni az egyhangúságot a tagállamok körében ebben a kérdésben. A magyar kormány többször kinyilvánította, hogy nem támogatja sem az olaj- sem a gázembargót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések