A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: A teljes orosz vezetés háborús bűnösökből áll


A teljes orosz vezetés háborús bűnösökből áll – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij a Habertürk török televíziónak adott interjújában, amelyet a Telegram-oldalán is közzétett.


„Úgy gondolom, az orosz hadsereg, a politikai vezetés, mindenki, aki részt vett ennek a műveletnek a kidolgozásában, a parancsnokok és a parancsok végrehajtói mindannyian háborús bűnösök” – hangoztatta az ukrán elnök.

„Nemcsak egy ember felelős” – mondta Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz államfőre utalva, aki február 24-én elrendelte az ukrajnai „különleges katonai műveletet”.

A Kijevtől 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában az ukrán hatóságok beszámolói szerint 330-350 holttestet találták a térséget egy hónapig ellenőrzés alatt tartó orosz csapatok kivonulása után. Kijev állítása szerint orosz csapatok felelősek a történtekért, Moszkva pedig ukrán provokációnak minősítette az esetet.

„A nemzetközi közösségnek és az Oroszországi Föderációnak is tudnia kell, hogy ez egy tömeges bűntény, amely mögött számos ember parancsai állnak” – húzta alá Zelenszkij, mondván, hogy a bűnrészesek mindegyikét felelősségre kell vonni.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője szerda este közölte, hogy a nap folyamán 4892 embert sikerült kimenekíteni orosz csapatok által ostromlott ukrajnai városokból.

Miután az orosz erők elvonultak Kijev térségéből, a harcok a keleti Luhanszk, Donyeck és Harkiv megyékre összpontosulnak. Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv kormányzója arról adott hírt, hogy a megye területén található Izjum evakuálásában nem tudnak támogatást nyújtani, és humanitárius segítséget sem tudnak küldeni az ukrán hatóságok, mert a város teljesen orosz ellenőrzés alá került.

Belföld
 ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések