A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabolcsban akarták tisztára mosni a Londonban elcsalt pénzt


A közel 276 millió forintot Nyíregyházán felvették, majd ezt úgy papírozták le, mintha drágakövek ellenében átadták volna...

Közel 750 ezer font útját próbálta elfedni egy nyíregyházi férfi, akivel szemben az ügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat, a pénz ugyanis csalásból származott – az esetről dr. Szilágyi László sajtószóvivő tájékoztatta a szon.hu-t.

Megtévesztő e-mailt küldtek 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint a nyíregyházi férfinak egy bangladesi állampolgárral közösen Londonban volt egy cége. Még 2019 elején az ügyben sértettként szereplő angol cég 7 millió fontot akart átutalni egy másik cégnek, ugyanis ennyi pénzzel tartozott neki. 

Ekkor léptek akcióba a csalók, akik küldtek egy megtévesztő e-mailt a pénzt átutalni szándékozó cégnek, és azt írták, hogy a vádlott cégének a bankszámlájára kell utalni a pénzt. A sértett cég sajnos bedőlt a csalásnak, így a pénzt elutalta a vádlott és a bangladesi férfi cégének bankszámlájára, noha semmilyen üzleti kapcsolat nem volt a két társaság között.

Egy részét letilttatta 

A sértett viszonylag hamar észrevette a csalást, és elintézte, hogy a 7 millió fontból 4,5 milliót zároljanak a vádlott cégének bankszámláján. A maradék összegből a vádlott azonnal elutalt 750 ezer fontot egy nyíregyházi bankszámlára, amely egy helyi vállalkozás nevén volt, így akarta a csalásból származó pénzt megszerezni – a 750 ezer angol font átszámítva közel 276 millió forintot jelent. 

A vádlott papíron egy történetet is szőtt az átutalás köré, melynek lényege szerint a nyíregyházi cég segít egy külföldi állampolgártól drágaköveket vásárolni ezért a pénzért. A közel 750 ezer fontot a bankszámláról Nyíregyházán fel is vették, majd ezt úgy papírozták le, mintha drágakövek ellenében átadták volna a külföldi férfinak. A valóságban a férfi a pénzt nem kapta meg, hiszen nem rendelkezett drágakövekkel, így nem is adhatta el a vádlottnak, aki ismeretlen körülmények között, ismeretlen helyről megszerzett ugyan drágaköveket, de azok alig 2 millió forintot érnek, nem pedig 270 milliót. 

Az ügyészség a már korábban gazdasági bűncselekmény miatt elítélt vádlottal szemben azt indítványozta a bíróságnak, hogy 3 év és 6 hónap börtönre ítélje abban az esetben, ha beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás megtartását. Az ügyben a Nyíregyházi Törvényszék jár el – tette hozzá dr. Szilágyi László.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések