A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes" - ezt üzeni Orbán Viktor azoknak, akik nem rá szavaztak


Negyedik kétharmados győzelme után nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ez egy politikai alapszabályt tör meg, mert úgy szokás, hogy a győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek pedig sajtótájékoztatót tartanak. Köszönetet mondott a választóknak a vasárnapi eredményért. Mint mondta, ez minden idők legjobb választási eredménye, még soha, egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot. 

Mint fogalmazott, erről mindenkinek lesz gondolata, lesznek elemzések, de van egy saját elemzése, hogy ez minke köszönhető. Három tényezőnek tudja be a győzelmet, az első, hogy a magyarok békét akarnak, a szomszédban pedig háború dúl, a Fidesz pedig már a háború előtt megkezdte békemisszióját, itt említette moszkvai látogatását is. A németek és a franciák is próbálkoztak ezzel, de "sajnos nem jártunk sikerrel" - mondta. A második, ami a sikerhez hozzájárulhatott, az az, hogy Magyarország egy sikeres ország. A harmadik, hogy az ellenzék szerinte egy "csak a hatalomért koalíció" volt, ami szerinte tiszteletlenség a választókkal szemben.

Hangsúlyozta, a választás nem a koalíciókról vagy miniszterelnök-jelöltkeről szól, hanem mindig az emberekről. Szerinte a Fidesz a "szív és a szenvedély" programját képviselte, de a választók legsúlyosabb lenézése az volt, mikor az ellenzék bejelentette, hogy soraikban a fasiszták és kommunisták is megtalálják helyüket.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány víziója a jövőről változatlan. Abban hisznek, hogy a nemzetállam gondolatának reneszánsza lesz egész Európában. Szerinte a hatékony válaszok mindig lokálisak, míg a sorscsapások globálisak. Cél az is, hogy megerősítsék a szövetségeiket, részt vettem az unió jövőjéről szóló vitában, hamarosan összegezni fogják ennek eredményét. A miniszterelnök szerint a kormány az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét. Emellett egy mainál si erősebb hadsereget akarnak építeni, amellyel a NATO is erősödik.

A sürgős teendők között elsősorban a béke van - mondta a kormányfő, hozzátéve: minden befolyásukat latba fogják vetni, hogy végre tűzszünet legyen, aztán szükség van egy békekonferenciára.

Sürgős teendőnek nevezte a családok védelmét is. Mint mondta, Európában kibonatkozóban van egy gazdasági válság, szerinte ez részben az Oroszország elleni szankciók miatt van, "ennek meg fogjuk fizetni az árát". Tettek javaslatokat az európai gazdasági válság legnyilvánvalóbb tünetének orvoslására, az energiaválságra. Hangsőlyozta: amíg a válság tart, minden adminisztratív előírást, ami az árak emelkedését segíti, fel kell függeszteni.

Így fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamosenergia árát összekapcsolja a gáz árával, sé azt az előírást is, hogy kötelező bio üzemanyagot kell belekeverni az üzemanyagba, ez ugyanis emeli annak az árát.

Tegnap Trumppal, ma Putyinnal beszélt Orbán

Kérdésre válaszolva elmondta, tegnap beszélt Donald Trump amerkai elnökkel, ma pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán Viktor szerint nekünk van egy 1956-os tapasztalatunk, tudjuk, itt milyen brutálisak szoktak lenni a háborúk, tudjuk, milyen a megszállás, mi értjük, mi zajlik, és hogy a háborúk egyre brutálisabbak lesznek, ahogy haladnak előre.

A miniszterelnök Putyinnak azt javasolta, hogy hirdessenek azonnal tűzszünetet. Azt is mondta, hogy az orosz és ukrán elnök, a francia elnök sé a német kancellár jöjjenek el Budapestre, és állapodjanak meg.

Elmondta, hogy a válasz pozitív volt, de Putyin azt mondta, ennek feltételei vannak, ezt az orosz és az ukrán elnöknek kell kitárgyalnia. Nekünk van 200 ezer magyarunk Kárpátalján, neklünk az ő életükért van elsősorban felelősségünk, ők akkor vannak biztonságban, ha minél haamrabb béke és tűzszünet van - szögezte le.

Nevetségesnek tartja, hogy egy uniós tagot el lehetne szigetelni

Az AFP kérdésre azt mondta, ha ismerjük a francia választás eredményét, akkor fognak leülni azokkal a pártokkal, akikkel elkezdték az együttműködés kialakítását az elmúlt években. Arra a felvetésre, hogy kevés EU-s vezető gratulált a győzelem után, a miniszterelnök azt mondta: a NATO elnöke is gratulált neki, emellett a Türk Tanács országainak elnökei is kifejezték gratulációjukat. "Megvannak nekünk a barátaink" - fogalmazott, hozzátéve: az, hogy egy uniós tagot el lehetne szigetelni, nevetségesnek tartja.

Mint mondta, a választás egy szenvedély kérdése, hogy van-e közös ügy, ami egy pártot összeköt a választókkal, a másik pedig, hogy az igazságnak mi a viszonya az embernek, és mi mindig elmondjuk a magyar emebreknek az igazságot - fogalmazott arra a kérdésre válaszolva, hogy mit gondol, mely társadalmi csoportok bővíthették az idei választáson a Fidesz-KDNP táborát.

Arra, hogy kész-e Magyarország arra, hogy ezentúl rubelben kell fizetni az orosz gázért, Orbán Viktor azt mondta: nem okoz nehézséget rubalben fizetni, ha az oroszok azt kérik, akkor rubelben fizetünk. Közölte: 2008-ban eldőlt, hogy a nyugatiak nem akarják felvenni a NATO-ba Ukrajnát, 2008-ig a nyugat egy térnyerésben volt, az asztalon volt ez a javaslat, meg lehetett volna szavazni, de úgy döntöttek, nem veszik fel az ukránokat a NATO-ba. Elmondta, hogy 2009 táján vette fel a kapcsolatot Putyinnal, mert látta, hogy létrejön az az új határvonal, ami elválasztja Oroszországot a nyugattol, és ebben az ütközőzónában vagyunk mi is. Ennek mentén kell kialakítani egy értelmes orosz külpolitikát mindenkinek - tette hozzá. Mint mondta, ki fognak alakítani egy új politikát Oroszország irányába, ha ennek itt lesz az ideje, ha kiderül, hogy hogy lesz elgondolva a nyugati biztonsági rendszer. Mint mondta, be kell látni, hogy ezt nem mi fogjuk eldönteni, addig alkalmazkodni kell ahhoz, ami van, és "menteni kell a menthetőt".

Az ellenzék SMS-kampányával kapcsolatban azt mondta: szerinte most ebben nem a politikusoknak, hanem a jogászoknak van itt az ideje, ki kell vizsgálni a helyzetet és utána meg kell hozni a megfelelő döntéseket.


Mi lesz Paks2-vel?

Orbán Viktor közölte: sosem rejtettük véka alá, hogy nem értünk egyet a szankciós politikával az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de elfogadjuk, hogy egy szövetségnek vagyunk a tagjai. Egyelőre semmilyen olyan szankció nincs, ami akadályozná Paks2 megépítését - jelentette ki, hozzátéve: sok támadás érte ezt a projektet, ez nagy kárt okoz nekünk, mert ha ezek nem lettek volna, 2023-ban ez az erőmű már üzemelne, és ezt az energiaválságot mi könnyen fogadtuk volna. Most úgy látja, hogy elvesztettek jó néhány évet, "ennek most meg fogjuk inni a levét".

A háború, amit Oroszország indított, egy agresszió - jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Ez a mi szövetségünk álláspontja - tette hozzá.
 


Orbán Viktor azt kívánja, hogy az ellenzék szedje össze magát, kell a verseny

Azt mondta, mindent figyel, próbálja megérteni, elemzi, nem az a dolga, hogy egyes szakkérdéseket megértsen. Most is sokat tanult, mint mondja, vesztett választást eleget, 16 évet volt ellenzékben, 16 évet kormányon, "most talán átfordul pozitívba". Hangsúlyozta: kívánja az ellenzéknek, hogy szedje össze magát, szükség van egy olyan parlamentre, ahol más megközelítések is vannak. A verseny fontos dolog, verseny nélkül nincs teljesítmény - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint vannak dolgok, amelyeket a politikusok talán jó húzásnak tartanak, de a választók felé tiszteletlenség, szerinte ilyen az is, amikor a Jobbik összeáll a "Gyurcsány-párttal", vagyis a DK-val.
 

Ki hívott kit? 

Hogy Vlagyimir Putyin hívta-e a miniszterelnököt, vagy fordítva, illetve hogy kért-e az orosz elnök vétót a magyar kormánytól az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban, Orbán Viktor azt mondta: Putyin hívta fel őt, ahogyan mindenki, aki gratulálni akart neki. Így tett a török elnök és Trump is. Mint mondta, sok mindent lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztábana  tényekkel, azt nem. Magyarország NATO-tag, most éppen mi szembenállunk egymással - szögezte le. A miniszterelnök szerint egy NATO-államként nem is lehet más a helyzet, ezt az oroszok is tudják, ezárt nem fognak tőle kérni semmit, tudomásul veszik, hogy itt most szembenálló felekről van szó, és tudják, hogy kiépítettünk egy kapcsolatrendszert, ami törik szét, lehet, hogy ebből a szankciók nyomására nem marad semmi. 

Egyetlen dolog biztos, hogy Oroszország lesz, és "majdnem ilyen biztos, hogy Magyarország is lesz".

A miniszterelnök közölte: a választási időszakban, 2021 októbere után lecsökkentette a kormány a költségvetési hiányt, mert úgy látták, hogy az ország pénzügyi érdekei ezt követelik meg. Emellett lecsökkentették az államadósságot is, kevés olyan ország van, ahol ez választási kampány során megtörténik - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a jelenlegi kormány egy felelős kormány, a pénzügyi stabilitást fontosnak tartja, és mindent meg fognak tenni, hogy az áremelkedéstől megvédjék a családokat. Hogy milyen hatásoka jönnek, azok az európai gazdasági válságtól függnek.


Orbán Viktor: meg kell erősíteni a szövetségünket Lengyelországgal

A legfontosabb dolog, hogy a szövetségünket Lengyelországgal meg kell erősíteni - jelentette ki a miniszterelnök. Mint mondja, nem engedik, hogy bármelyiküket kizárják az uniós döntéshozatalból. Szerinte az eljárás arról szól, ha az újraépítési alapból járó pénzt valaki szabálytalanul költi el, akkor indul eljárás, de mi még ezt meg sem kaptuk, így nehéz lenne szabálytalanul elkölteni azt.

Magyarország nem fog engedni semmilyen nyomásnak, ami az Oroszországgal szembeni szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra - szögezte le. Orbán szerint mi a józan párbeszéd intézményei vagyunk az Európai Unióban.

Az elmúlt 12 évben minket az oroszok nem csaptak be, és mi sem csaptuk be őket, jó lenne, ha ez így is maradna - közölte. A háborús bűnösséggel kapcsolatban Magyarország bizonyítékokat szeretne látni - mondta a miniszterelnök kérdésre válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy a családtámogatások köre bővülhet-e, Orbán Viktor úgy válaszolt: ez a terv. Konkrét elképzelések is vannak, de szerinte ezt még korai lenne közölni.

NATO-döntés nélkül nem mozdulunk ki a NATO területéről - felelte arra a kérdésre, hogy ha Ukrajna összeomlik, mint állam, és Magyarországnak be kell lépnie a háborúba, hogy a 200 ezer kárpátaljai magyart megvédje, belép-e.

"A győztes felelőssége a nemzet újraegyesítése"

Szerinte a választás után a győztesnek van felelőssége, amit úgy hívnak, hogy a nemzet újraegyesítése, ezt olyan témákkal lehet, amik átnyúlnak a párthatárokon, ilyen lehet a gendertéma, hiszen a gyermekvédelmi népszavazáson többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszre szavaztak. Orbán Viktor azt mondta, meg kell próbálni a kétharmados aránynál nagyobb egyetértést létrehozni. Ugyanakkor kell a békés egyet nem értés kultúrája, ezért fontos, hogy megtanuljunk együtt élni azzal, hogy nem értünk egyet, de nem vehemensen. Vannak, akik érdekeltek abban, hogy ez felépüljön, és van, akiknek nem, ő egy "normális vérnyomású országban szeret élni" - tette hozzá. Örülne, ha nem forognának olyan tétek az asztalon, mint a háború vagy béke, vagy a családtámogatási rendszer ledöntése vagy fenntartása.

Mindenkinek azt javasolja, aki figyeli a háborút, hogy próbáljon minél több információt gyűjteni, aztán majd mindenki kialakítja a maga nézőpontját.

"Ha nincs siker, nem élsz túl" - mondta, hozzátéve: Magyarországnak olyan gazdasági szerkezete van, ahol a siker előfeltétele a pénzügyi stabilitás. A stabilitás pedig nem áll szemben a növekedéssel. Magasabb a gazdasági növekedés Magyarországon, mint az unióban, a kormány célja, hogy ez megmaradjon. 2010-ben a hatvan-egynéhány százalékról indultunk, és most hetven-valahány százalékon vagyunk, látszik, hogy Magyarország halad egy úton - mondta a GDP-vel kapcsolatban a miniszterelnök. A cél az, hogy a családok ne éljenek rosszabbul, mint azok, akik a gyermek nélküli életet választották - hangsúlyozta.

Kiemelte: tudja, hogy a választás sokaknak a hatalomról szól, de a választók szempontjából kell nézni a dolgokat. Aki átveri őket, annak nem felejtik el, míg él, ki kell tartani a programok mellett, amiket valaki meghirdet, és ha esetleg ez nem lehetséges, őszintén meg kell mondani, hogy miért - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az ukrajnai magyar kisebbség kérdése szomorú ügy

A BBC kérdésére azt mondta: az ukránok védik a hazájukat, keményen harcolnak, számára ez nem meglepetés, mindig tudta, hogy az ukránok jó katonák. Orbán Viktor közölte: az ukrajnai magyar kisebbség kérdése szomorú ügy, a magyarokat az utóbbi időkben sokat bántották Ukrajnában, be is árnyékolta ez az elmúlt időszakot, de mint fogalmazott, egy intelligens állam ezt ilyen helyzetben nem emlegeti fel.

Jakab Péter arról beszélt, hogy a magyar kormány nem tud megbirkózni a gazdasági helyzettel, ezért az ellenzéknek ugrásra készen kell állni, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: amikor ezt hallotta, azt gondolta, szerencsére a humor része a magyar politikának.

A miniszterelnök szeretné, ha Szijjártó Péter maradna a külügyminiszter

Az árkorlátozó intézkedések a határidőkig fennmaradnak, de már most tárgyalni kell arról, hogy ezek az intézkedések a határidők lejárta után is fennmaradjanak, amíg az infláció az egekben van - mondta a kormányfő az RTL kérdésére.

A külügyminisztériumbeli orosz kémbotránnyal kapcsolatban azt mondta: szeretné, ha Szijjártó Péter maradna a külügyminiszter, nem lát rá okot, hogy ez ne így legyen. Hangsúlyozta: hogy folyamatosan támadások alatt állunk.

Az Európai Bizottság és Európai Parlament döntéseit sokszor baloldali érdekek motiválják - közölte Orbán Viktor. Szerinte Magyarország a kisebbséghez tartozik, amely keresztény és konzervatív, a panaszkodás és sopánkodás nem segít, elég erősnek kell lenni, hogy Brüsszelben is érvényesíteni tudjuk az érdekeinket, és erre jó esély van.

Nem lesz gyors a kormányalakítás

Minden választás után vannak változások a kormányban, ez nem véletlen, meg kell nézni, mik azok a nagy kérdések, amik ránk várnak, ebből kell levonni a következtetést, hogy milyen területen milyen emberekre van szükség, ezért, mint fogalmazott, nem is lesz hamar kormányalakítás, szerinte május végénél hamarabb ez nem tud majd lezárulni.

Közölte, hogy nem tervezik orosz diplomaták kiutasítását. Szerinte Magyarország jól védi a saját érdekeit, és ha úgy vélik, hogy a megengedetten túl információgyűjtést végez valamely követség valamely munkatársa, akkor megteszik a megfelelő lépéseket, de politikai kampányként nem utasítanak ki senkit.Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről azt mondta: van egy rossz szokása, meg akarja mondani mindenkinek, mit csináljon, erről "le kell szoknia", főleg, ha segítséget kér.

Megerősítette: amit vállaltak, azt meg kell csinálni. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a kormány 2023-ra béremelést ígért a pedagógusoknak.

Arra a kérdésre, hogy Lázár János, miután megnyerte a hódmezővásárhelyi körzetet, visszatér-e a kormányba, Orbán Viktor csak ennyit mondott: nem lehetetlen.

Orbán Viktor szerint a 2014-2021 közötti költségvetésből magyarországnak járó összeg hiánytalanul érkezik az unióból, 2021-ben rekordközeli mennyiség érkezett. Ahol vita van, az az RFF nevű pénzügyi alap, amelyet Magyarország támogatott, és amelyből minden tagállamnak jár egy összeg. Ezt a magyar költségvetés előfinanszírozta, de még nem kaptuk meg, ezzel az a baj, hogy torzítja a versenyt. Ez egy közös piacon egy elfogadhatatlan versenytorzító körülmény, ez a Bizottság részéről elfogadhatatlan - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a 2014-2021 közötti költségvetésből magyarországnak járó összeg hiánytalanul érkezik az unióból, 2021-ben rekordközeli mennyiség érkezett. Ahol vita van, az az RFF nevű pénzügyi alap, amelyet Magyarország támogatott, és amelyből minden tagállamnak jár egy összeg. Ezt a magyar költségvetés előfinanszírozta, de még nem kaptuk meg, ezzel az a baj, hogy torzítja a versenyt. Ez egy közös piacon egy elfogadhatatlan versenytorzító körülmény, ez a Bizottság részéről elfogadhatatlan - jelentette ki a miniszterelnök.

Lengyel-magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború

A lengyel-magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború, mert néhány kérdésben eltérően gondolkozunk, ilyen például a légtérzár kérdése. A lengyelek ezt helyes lépésnek tartják, a magyarok nem. Hozzátette: Lengyelországnak van tengere, tankerek ki tudnak kötni, meg tudják oldani az energiapótlást, de Magyarország csaka  csövekből tud energiához jutni. ha kiterjesztik az Oroszország elleni szankciókat erre is, akkor nem jön az energia - magyarázta. Vannak különböző érdekek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy ugyanazt gondoljuk a lengyelekkel, de szerinte a szövetségünk nem egy geopolitikai szövetség, hanem az a cél, hogy a közös álláspontot hatékonyan képviseljék, ez pedig töretlen.

Érvénytelen népszavazás értékelése

A népszavazással nagyszerű eredményt értünk el, soha ekkora eredményt nem értünk el a népszavazással - közölte a miniszterelnök. Szerinte most politikai kötelezettség áll fenn, amit a kormánynak végre kell hajtani.

A sajtóban megjelent, hogy a KSH adatai alapján januárban piaci árat fizettünk az orosz gázért. Orbán Viktor szerint a gáz esetében most nem az a legfontosabb kérdés, hogy mennyibe került, hanem az, hogy van-e. Ez egy ellátásbiztonsági szempontból megkötött szerződés az oroszokkal, az oroszok kötelesek szállítani - jelentette ki, hozzátéve: a teljes magyar gázigény felét kötik le hosszú távon, a másik felét a piacon akarják megszerezni, hogy ha ott jó az ár, akkor onnan jöjjön a gáz.

"Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes" - ezt üzeni Orbán Viktor azoknak, akik nem rá szavaztak

Arra a kérdésre, hogy kizárható-e, hogy lesznek megszorítások a következő időszakban Magyarországon, a miniszterelnök azt mondta: kizárható.

Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes - idézte Winston Churchillt a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy mit üzenne azoknak, akik nem rá szavaztak vasárnap.

Hangsúlyozta, a Fidesz az adócsökkentés pártja, ha az unió nem tudja megfékezni az energiaárak növekedését, akkor valamilyen lépést tenni kell.


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések