A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még a románok is kiállnak a székely város lobogója mellett, amit a bukaresti hatalom üldöz


Anna Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház igazgatója és Nina Tînţar, a Kovászna Megyei Művelődési Központ kultúraszervezője is megszólalt a sepsiszentgyörgyi városzászló védelmében.


Anna Maria Popa hosszú Facebook-bejegyzést szentel a témának, amelyben ismerteti a város történetét, és a jelenlegi etnikai összetételét. Hangsúlyozza, a város román állampolgáraként megfelelően és tisztességesen képviseltetve érzi magát, jobban mintha egy dák szimbólum vagy pénzérme is megjelenne a címerben.

Szent György egy olyan keresztény szimbólum, amelyet minden vallás és nemzetiség elismer, miért ne képviselhetné egyformán a város minden lakóját – fogalmaz a színházigazgató. Majd felteszi a kérdést, hogy miért kell erről tárgyalni, amikor súlyos gondokkal szembesülünk, melyekre közösen találhatnánk meg a legjobb megoldásokat, ehelyett visszatérünk a zászló problémájára. A székelyföldi románokat koherens és jóérzésű módszerekkel kellene „megmenteni”, ezek hiányában hagyják őket, hogy mentsék meg saját magukat – összegez a színházigazgató.

Nina Tînţar, a Kovászna Megyei Művelődési Központ kultúraszervezője a Covasna Media helyi portálon közölt véleménycikkében áll ki a zászló mellett. Köszönti a várost védőszentjének napján, és azt üzeni a városlakóknak, hogy az éppen alapfokon érvénytelenített zászló mellett áll. 

A zászlót „parádéhazafiak” kérésére érvénytelenítették, akiknek egyetlen célja, hogy folyamatosan interetnikus vitákat provokáljanak. A táblabíróság indoklása csúfot űz Románia és az ország régióinak történelméből – fogalmaz Nina Tînţar. 

Hozzáteszi: amikor elolvasta az indoklást, megfogalmazódott benne a kérdés, hogy vajon a bírók megnézték-e Románia zászlóját, amit azért kellene ilyen alapon szintén betiltani, mert a címer elemei nem utalnak az itt élő nemzetiségekre. 

Minden címernek, jelképnek akkor van történelmi értéke, ha betartja a heraldikai szabályokat, a sepsiszentgyörgyi címer és zászló esetében minden hivatalos lépést betartottak, jóváhagyta az Országos Heraldikai Bizottság, tehát a bírósági döntés nemcsak a zászlót érvényteleníti, hanem a heraldikusok szakértelmét is – fejti ki a művelődésszervező. 

Hozzáteszi: abban bízik, hogy a bíróknak csak nem volt idejük dokumentálódni, ezért beleestek a szélsőségesek csapdájába, ám a jogerős döntés előtt ezt pótolják. 

Emlékeztet, hogy Keöpeczi Sebestyén József tervezte a Román Királyság címerét, és ajánlja tanulmányozásra a címertudósról írt háromnyelvű kötetet, amely megvásárolható a Kovászna megyei Művelődési Központban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések