A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Holnemváros: óvárosi barangolásra hívja látogatóit a Déri Múzeum


A Déri Múzeum és a Modem Holnemváros című kiállításához kapcsolódóan a Déri Múzeum tematikus városi sétákra invitálja az érdeklődőket.


A kiállítás célja a múzeum Fotótárának bemutatása. 

A múzeumi képek az 1980-as évek végén a városban több helyszínen rendezett tematikus, fotótörténeti kiállítássorozat óta nem szerepeltek önállóan, kizárólag installációs, illusztratív szerepet kaptak a tárlatokon.

A kurátorok által kiválasztott, most bemutatott kilencven fénykép az egyik legerősebb oldaláról, a várostörténeti képanyagot megmozgatva mutatja be a gyűjteményt.


Óvárosi barangolás

A séták célja, hogy a múzeum Fotótárából rendezett kiállítás megtekintése után a látogatók személyesen, szakember segítségével fedezzék fel a tárlat fekete-fehér fotóin megörökített, sok esetben már nem létező helyszíneket, s így még jobban megismerjék Debrecen múltját, kulturális és épített örökségét. 

A szervezők június 5-ig három tematikus sétát terveznek, melyek közül az első témája Debrecen egyik legrégebbi városrésze, Mesterfalva lesz. 

Az első vezetett sétát április 24-én, vasárnap 15 órától Erdei Nóra idegenvezető és Harangi Attila építészmérnök tartja, a Holnemváros kiállítás egyik kurátora, Szabó Anna Viola muzeológus közreműködésével. 


Mesterfalva kanyargós óvárosi utcáin és gyönyörű cívisházai között barangolva a sétán megidézik a régi cívisváros szellemét és a városrész híres lakóit Méliusz Juhász Pétertől Csokonai Vitéz Mihályon át Kiss Tamásig. 

Mesterfalva hely- és kultúrtörténeti érdekességeinek bemutatása mellett a séta különlegessége, hogy a résztvevők olyan archív felvételeket is láthatnak majd a Déri Múzeum Fotótárából, melyek a Holnemváros című kiállításban nem szerepelnek. 

Meglepetésként pedig három házbejáráson is részt vehetnek Mesterfalva helytörténeti szempontból jelentős épületeiben. 

A Mesterfalva-séta után májusban az eltűnt piacok és régi mesterségek nyomába eredhetnek majd az érdeklődők, a kiállítás finisszázsaként pedig június elején egy rendhagyó időutazáson vehetnek részt a Piac utcán. 

A sétákon a Holnemváros című kiállítás megtekintése után, a belépőjegy felmutatásával ingyenesen lehet részt venni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések