A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyurcsány szenvedélyes beszédet tart: Őrjöng a színpadon a bukás után


Gyurcsány Ferenc nagy beszédet tart - először a választás után: "Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el az oldal"


Gyurcsány Ferenc a választás után először nagyszabású beszédet mond. A DK vezére a Demokratikus Koalíció politikai tanácskozásán vesz részt szombaton délelőtt a párt országgyűlési képviselőjelöltjei, képviselői, választókerületi elnökei, országos elnöksége és az országos tanács tagjai társaságában.

Barkóczi Balázs a rendezvény elején azt mondta, mindannyiukat megrendítették a választás eredményei, ezt fogják ma megbeszélni. Ezt követően lépett a pódiumra Gyurcsány Ferenc.

- Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el az oldal. Az eredmény megrendítő. Nemcsak a politikusok, de vereséget szenvedett az eszmerendszer is, amelyet képviselnek. Az igény a szabadságra, európaiságra, az igény a polgáriMagyarországra. Ezek most kisebbségben vannak, szemmel láthatóan, és kár ezt vitatni. A dolgunk, hogy megvitassuk, hogy mi vezetett el ide - mondta Gyurcsány Ferenc.

- Zavaros hetek jönnek, ez kikerülhetetlen. Jönni fog a bunkósbot, jön egyik oldalról a kínos csend, másik oldalról a bűnbak képzés. Nem hiszem, hogy ilyen megrendítő vereség után ezt meg lehet úszni - mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint oldalukat az elmúlt 12 évben az Orbán-kormány ostromzár alá vette, fojtogatja. Az államhatalom közvetlen használata a kormányon lévő politikai világ ellenfeleivel szemben az, ami történik. Másrészt a választási törvény, mely nem az egymással küzdő felek közös megállapodására, hanem a kormányzó fél érdekeit képviseli. Harmadrészt az anyagi és infrastrukturális különbség a kormányzati és ellenzéki oldal között. Negyedszer amagyar köznyilvánosság nem demokratikus, hanem a hatalom érdekeit szolgálja a köznyilvánosság zászlóshajójának rendelt köztelevízió, közrádió és az ezen kívüli, kereskedelmi köznyilvánosság jelentős része is.

Ebből az ostromgyűrűből kellene kitörni - mondta Gyurcsány Ferenc. A dilemma, hogy lehet-e egyáltalán győzni? Pozsonyban, Nándorfehárváron, Egernél túlerő ellen küzdöttek a magyarok, tehát a történelmi példák is azt mondják, nincs ok feladni. Amíg hiszünk benne, csinálni kell - mondta a DK vezére.

- Elsikkadt, hogy itt az elmúlt évben hősies küzdelmet folytattak az emberek, nem csak a jelöltek, hanem csapataik. Mi lenne, ha más nem, mi azt mondanánk, hogy köszönjük, mert fantasztikusak vagytok. Egy olyan csatában maradtunk alul, amelyikben nem jó eséllyel indultunk. Hogy a kampányban nem erről beszéltünk? Ez természetes, mert a kampányban nem panaszkodunk - mondta Gyurcsány Ferenc. - Folytatni fogjuk - tette hozzá.


A vereség után látom, hogy vannak mindenfajta javaslatok. A modern kor emelkedett lelkű politikai trubadúrjai javasolnak mindenfélét erkölcsi megfontolásból. Én nem értem, hogy egy egyébként erőforráshiányos politikai egység miért követne el azzal öncsonkítást, hogy lemond a fegyvereinek egy részéről. Szerintem nincs egyoldalú leszerelés. Azok, akik azt mondják, ne vegyük fel a mandátumot, vagy vegyük fel, de ne éljünk ezzel vagy azzal a jogunkkal, azt mondják, hogy mondjunk le a fegyvereink egy részéről. Ha most lemondunk a fegyvereinkről, legközelebb még jobban megvernek. Lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni - mondta a DK vezetője.

Vajon akart-e győzni az ellenzék? Karácsony Gergely mit kapott, de tette dolgát. Nézzék meg Jakab Pétert, hogy törölték be a lábukat csak azért, mert nem úgy jobboldali, ahogy a kormány elképzeli. Ők nem akartak győzni? Aki ezt mondja, demoralizálja a sereget. Ők nem akartak győzni? Elmentek a csatába mindennek ellenére.

Hallom, hogy van, aki azt mondja, ennek ahat pártnak nem kellett volna összefognia. Ha van olyan hozadéka ennek az időszaknak, amit meg kell tartani, az ennek a hat pártnak az összefogása - mondta Gyurcsány.

Tíz olyan választókerület van, ahol hozzánk közelálló párt és jelölt indult, és ha nem indultak volna, akkor azokban a körzetekben az ellenzék nyer. Nem kell ahhoz nagy bölcsesség kijelenteni, hogy az együttműködő pártok választói követik pártjuk kéréseit. Ezért együtt kell maradni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc

Volt-e helye ebben az együttműködésben az egy darab jobbközép pártnak, a Jobbiknak? Legyen világos: az orbáni önkénynek a hazafias, demokratikus oldal az alternatíva. CSak azért, mert valaki jobboldali, nem szoríthatják ki, mert a demokrácia sokkal szélesebb politikai közös nevező ennél - mondta Gyurcsány.

Az előválasztás, mióta színpadon van, csodafegyverként értelmeződött. Szerintem viszont ahogy és amire használtuk az előválasztást, annak nagyon sok tanulsága van, amit érdemes levonni, mielőtt esetleg újra használnák. Célunk volt, hogy versengő pártok között kellett egységet teremteni, intelligens módon. Ezt a szerepét az előválasztás teljesítette. Ha a hat párt vezetőjét bezárták volna egy szobába, mint a pápaválasztáskor, hogy addig nem jöhetünk ki, amíg nem döntünk, már éhenhaltunk volna. Másrészt az előválasztás lett volna hivatott kialakítani a közösséget, mely a választás győzelmi esélyét javította volna. Ebből semmi nem történt meg. A sokaság, aki résztvett az előválasztáson, elporladt, és semmi módon nem volt közvetlen hasznára a választáskor az ellenzéki egységnek.

Igaz, hogy a legjobb jelöltet választottuk? - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc. Az egyéni jelölteket illetően ez alapvetően rendben volt - válaszolta saját kérdésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések