Hirdessen itt

A kínaiak is odaszúrtak az amerikaiaknak: „Aki a tűzzel játszik könnyen megégeti magát”


Kínai hadihajók, bombázókat és vadászrepülők tartottak hadgyakorlatot a Kelet-kínai-tengeren, Tajvan közelében pénteken, órákkal azután, hogy amerikai delegáció érkezett a szigetországba. A tajvani helyzet egyre feszültebb, az oroszok ukrajnai háborúja pedig tovább fokozta az aggodalmakat: ha Amerika figyelmét jobban leköti Ukrajna, Kína talán megkockáztathatja a sziget elfoglalását...


A tajpeji komrány is fokozta készültséget, a tajvani hadsereg újabb gyakorlatokba kezdett a héten.

Hat amerikai képviselő találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel, valamint a szigetország védelmi miniszterével. Robert Mendez a szenátus külkapcsolati vezetője beszédében méltatta a tajvani demokráciát, és felhívta a figyelmet Tajvan globális szintű jelentőségére (tudniillik Tajvan gyártja a mindenféle elektronikus eszközökben nélkülözhetetlen chipek nagy részét). Globális jelentőségű, globális hatással bíró ország, ezért meg kell érteni, hogy Tajvan biztonságának megőrzése sokaknak érdekében áll, és globális következményekkel számolhat az, aki „rosszat akar" Tajvannak, mondta Mendez.

Bár a kínai kormány nem említi az amerikai delegációt, kiadott közleménye szerint az aktuális hadgyakorlat célja, hogy ellensúlyozza az amerikai kormány gyakori „rossz jelzéseit".

Az Egyesült Államok hibás lépései és trükkjei teljesen hiábavalók és rendkívül veszélyesek (...) Aki a tűzzel játszik könnyen megégeti magát

– olvasható a közleményben.

Ez alatt feltehetőleg a térségben felerősödő amerikai mozgolódást érthetik. Az amerikai külügy még április elején hagyott jóvá egy 95 millió dolláros támogatási tervezetet, ami a Tajvani légvédelmet hivatott fejleszteni, továbbá gyakoriak a környező országokkal tartott közös hadgyakorlatok is. Március végén a fülöp-szigeteki hadsereggel kezdett nagyméretű hadgyakorlatba az USA.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések