A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

TASZ (kémszervezet): A magyar közmédia kijátssza az uniós jogot az orosz propaganda terjesztésével

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti, áll a két szervezet lapunknak elküldött közleményében.

Mint írják, közismert, hogy Oroszország az államilag finanszírozott dezinformációt is fegyverként használja az ukrajnai háborúban, ezért az Európai Unió több orosz propagandaforrást is szankciós listára helyezett. A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhetnek az Unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

A magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket, teszik hozzá. Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak, hiszen a közmédia kijátssza az uniós jogot. A két szervezet arra kéri a Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegyen azért, hogy egy tagállam közmédiája se szolgálhasson hátsó ajtóként a kitiltott háborús porpaganda terjesztőinek.

„Az Európai Unió példás gyorsasággal és hatékonysággal lépett fel az orosz háborús dezinformációval szemben, így azt sem engedheti meg, hogy a magyar közmédia következmények nélkül tegye értelmetlenné az erre vonatkozó, közös európai szabályokat" – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

„Háború idején kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, főleg ha az agresszió épp a szomszédunkban zajlik, az agresszor állam, Oroszország pedig Magyarország szövetségesi rendszerére próbálja áthárítani a felelősséget e háborúért. Ha a Kreml által terjesztett bizonyítottan hamis állításokat a magyar társadalom széles tömegéhez juttatják el belpolitikai szereplők, azzal Moszkva dolgát könnyítik meg, hiszen ezek a narratívák segíthetnek elbizonytalanítani a magyar közönséget abban, hogy valóban csak a Kreml felelős Ukrajna megtámadásáért" – közölte Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések