Évtizedeken át úgy gondoltuk, hogy a sikeres fogyás érdekében csak az számít, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, mint amennyit elégetünk.
Ezzel szemben az étkezések időpontjáról jóval kevesebb szó esett. Ám a közelmúltban végzett kutatások szerint senkinek sem érdemes a késői órákra hagyni a vacsorát, ugyanis cirkadián ritmusunk - amely a szervezetünkben számos folyamattal összefüggésben áll - az emésztőrendszerre is hatással van. Éjszaka például kevesebb nyál és gyomornedv termelődik, lelassul a bélmozgás és csökken az inzulinérzékenység is.
Egy friss kutatás például arra világított rá, hogy minél többet eszik egy nő este 6 óra után, annál rosszabb egészségi állapotban van a szíve. Ez pedig magasabb testtömegindexet és vérnyomást, hosszú távon pedig rosszabb vércukorszint-kontrollt eredményezhet. Korábbi tanulmányokból pedig az is kiderült, hogy a későn vacsorázóknak nagyobb eséllyel kell szembenézniük az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kockázatával is.
Az egerek is bizonyítják
A fent már említett Panda professzor egy egérkísérletet is elvégzett elmélete bizonyítására. Az állatok ugyanazt a magas zsír- és cukortartalmú étrendet követték, azonban míg az egyik csoport állandóan hozzáfért az ételhez, addig a többi egér csak nappal, egy nyolcórás időintervallumon belül falatozhatott. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportban súly- és koleszterinszint-növekedés, valamint 2-es típusú diabétesz kialakulása volt megfigyelhető, a második csoport egyedei azonban relatíve vékonyak és egészségesek maradtak. Ebben a csoportban ráadásul az időszakos böjt képes volt visszafordítani a 2-es típusú cukorbetegséget néhány rágcsálónál.
A kulcsszó: regenerálódás
De miért lehet az egészségünk szempontjából előnyösebb, ha a napnak csak egy bizonyos részében juthatunk ételhez? A szakember szerint azért, mert így a beleinknek több időt és lehetőséget adunk arra, hogy regenerálódjanak. Az itt lévő sejtek tizedét ugyanis minden nap valamilyen károsodás éri az emésztési folyamatok során, amit a szervezetnek nincs elég ideje korrigálni a késői vacsora és az azt követő korai reggeli esetén.
"Ahogyan nem lehet megjavítani egy utat, ha ott épp nagy a forgalom, úgy a belek sem tudnak regenerálódni, ha épp étel van a gyomorban" - magyarázza a professzor. Ha pedig ez a regenerálódás elmarad, az teret adhat az allergiát okozó vegyületeknek és a baktériumoknak, így fokozódhat a gyulladások veszélye a testben, és nagyobb valószínűséggel alakulhat ki rossz egészségi állapot.
Fontos tehát, hogy kitűzzük a főétkezések idejét, és ehhez tartsuk is magunkat. Ezzel egyébként egy másik orvos, Dr. Gerda Pot is egyetért. Ő úgy véli, kimondottan fontos, hogy legyenek olyan időszakok, amikor semmit sem eszünk. "Talán nem is lenne olyan rossz, ha visszaállnánk a reggeli-ebéd-vacsora mintára, nassolás nélkül, ahogyan a nagyszüleink és dédszüleink is csinálták" - fűzte hozzá a szakértő.
0 Megjegyzések