A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Johannis: Évekbe telhet az orosz gázimport csökkentése

– Nem alkalmazhatunk olyan szankciókat, amelyek végső soron Oroszországnál jobban sújtják az uniós tagállamokat – jelentette ki Klaus Johannis román államfő újságírói kérdéseire válaszolva.

– Az eddigi szankciók bevezetésekor azt az elvet követtük, hogy a büntetőintézkedések Oroszországnak ártsanak, ne nekünk

– idézte az Agerpres román hírügynökség az államfőt. Emlékeztetett arra: a tagállamok némelyikének a gáz- és az üzemanyag-ellátása szinte teljes egészében Oroszországtól függ. Románia gázszükséglete mintegy húsz százalékát fedezi orosz importból. Johannis szerint az oroszországi gázimport fokozatos csökkentésének folyamata évekig is eltarthat.

A romániai gazdaságban egyébként már éreztetik hatásukat a szankciók, részben ezek miatt állt le március 14. és 17. között a Dacia kapcsolószekrényeket gyártó részlege.

– A kapcsolószekrények gyártását a különböző gyáraktól érkező megrendelések csökkenése sújtja. Ez egy általános probléma, nemcsak azzal van kapcsolatban, ami keleten történik, de kapcsolatban van a moszkvai üzemmel is

– idézte az Automobile Dacia Rt. nyilatkozatát a Maszol erdélyi portál. Romániai szakértők szerint meglepő lenne, ha elkövetkező időszakban a szankciók nem okoznának további leállásokat a francia tulajdonban lévő mioveni-i autógyárban. Oroszország viszonylatában a Dacia a legnagyobb exportőr.

Klaus Johannis a háborús fenyegetéssel kapcsolatban kiemelte: jelenleg egyetlen jel sem utal arra, hogy Oroszországnak Ukrajnán kívül más célpontjai is lennének. Mint fogalmazott: bár közvetlen katonai veszély nem fenyegeti Romániát, szükség van a katonai szövetség keleti szárnyának megerősítésére, ezért örvendetes, hogy a NATO harccsoportokat készül telepíteni Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Közben Vasile Dincu védelmi miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy a román hadsereg felszerelésének nagy része elavult.

– A légierőnek negyvenéves gépei is vannak, a szárazföldi erők páncélozott szállító harcjárműveinek jó része pedig a hetvenes években készült. Igaz ugyan, hogy a felszerelés egy részét, például a MiG–21-es vadászgépeket felújították, de még így is más minőséget képviselnek, mint az újabbak

– idézte a tárcavezetőt a Főtér erdélyi portál.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések