A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hadházy egy 150 fős csúcshivatalt hozna létre, mindenki felett állna

A lódoktor a vágyálmairól beszélt.

Hadáhzy - aki a baloldali korrupció rendre elhallgatja - szerint a hivatal felállításáról már az új összetételű parlament első ülésén törvényjavaslatot nyújtanának be. A hivatalt úgy írta le, mint ami „törvénykezési katalizátor lesz, olyan törvények előkészítését fogja végezni, amelyek megfékezik a korrupciót". "Lesz" egy nem túl erős szankcionáló hatásköre is, a most is érvényes előírások kikényszerítése érdekében.

Hadházyék azt akarják, hogy a hivatalnak legyenek komoly vizsgálati jogkörei is. Saját maga nem folytatna nyomozást, de belenézhetne minden állami adatba, így a nyomozati anyagokba is, és beszámoltathatná a nyomozó hatóságokat. Korábban lezárt nyomozásokba is belenézhetne. A vizsgálódások alapján aztán fegyelmi, illetve személyi javaslatokat, valamint feljelentést tehet, továbbá a nyilvánossághoz fordulhat ez a tervezett korrupcióellenes hivatal, vagyis lényegében „a hatóságokat ellenőrző hatóság" lenne, írja közleményben az Egységben Magyarországért. Hadházy szerint ahhoz, hogy a hivatal hatékonyan működjön, száz-százötven emberre van hozzá szüksége.

Hadházy a csodában is bízik: ha az ellenzék a választásokon kétharmados többséget szerez, akkor korrupcióellenes ügyészséget hoznak létre, ami az igazságügyi tárca alá kerülne.

Emellett szintén az első parlamenti napon nyújtana be javaslatot a pótmagánvád intézményének a kiterjesztéséről, ami a korrupciós bűncselekményekre vonatkozhat majd, bizonyos összeghatár fölött.

Azt is javasolni fogják, hogy bizonyos bűncselekmények esetében a rendőrség és NAV kapja vissza a letartóztatás kezdeményezésének a jogát, ami jelenleg csak az ügyészséget illeti meg. Az engedélyezésről továbbra is a bíróság dönt majd.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések