A karfiol számos jótékony hatása ismert, érdemes beiktatni a napi menübe a rendszeres fogyasztását.
A karfiol nagyon egészséges zöldség, tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és pofonegyszerű beiktatni a mindennapok étrendjébe.
A keresztes virágú zöldség 130 grammjában mindössze 25 kalória található, cserébe bővelkedik C-vitaminban, folsavban és rostokban - ismerd meg áldásos hatásait.
Gátolja a zsírmáj kialakulását
Viszonylag kevés élelmiszer tartalmaz kolint, mely májvédő tulajdonságokkal bír, ezek közé tartozik a karfiol is. A makrotápanyag tehermentesíti a májat, csökkenti a vérzsír, azaz a koleszterin szintjét.
Nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen is véd, ez pedig a zöldségben lévő indol-3-karbidol hatóanyagnak köszönhető. Egy 2020-as kutatásban kimutatták, hogy nemcsak a megelőzésben, hanem még a kezelésben is segíthet ez az anyag - ám ez utóbbi bizonyítására további vizsgálatok szükségesek.
Méregtelenítő hatása
A toxinok felhalmozódása szerepet játszik különböző krónikus betegségek kialakulásában, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség is, de a jelenséget az elhízás okozójaként is számon tartják. A méregtelenítési folyamatokat bizonyítottan elősegítheti a keresztesvirágúakban, köztük a karfiolban lévő genistein izoflavonoid is.
Emellett magas víztartalma is felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből, a karfiol 92%-ban vízből áll. A magas víz- és alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása pedig beindítja a fogyást is.
Természetes étvágycsökkentő
Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.
A karfiol nagyon egészséges zöldség, tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és pofonegyszerű beiktatni a mindennapok étrendjébe.
A keresztes virágú zöldség 130 grammjában mindössze 25 kalória található, cserébe bővelkedik C-vitaminban, folsavban és rostokban - ismerd meg áldásos hatásait.
Gátolja a zsírmáj kialakulását
Viszonylag kevés élelmiszer tartalmaz kolint, mely májvédő tulajdonságokkal bír, ezek közé tartozik a karfiol is. A makrotápanyag tehermentesíti a májat, csökkenti a vérzsír, azaz a koleszterin szintjét.
Nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen is véd, ez pedig a zöldségben lévő indol-3-karbidol hatóanyagnak köszönhető. Egy 2020-as kutatásban kimutatták, hogy nemcsak a megelőzésben, hanem még a kezelésben is segíthet ez az anyag - ám ez utóbbi bizonyítására további vizsgálatok szükségesek.
Méregtelenítő hatása
A toxinok felhalmozódása szerepet játszik különböző krónikus betegségek kialakulásában, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség is, de a jelenséget az elhízás okozójaként is számon tartják. A méregtelenítési folyamatokat bizonyítottan elősegítheti a keresztesvirágúakban, köztük a karfiolban lévő genistein izoflavonoid is.
Emellett magas víztartalma is felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből, a karfiol 92%-ban vízből áll. A magas víz- és alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása pedig beindítja a fogyást is.
Természetes étvágycsökkentő
Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.
0 Megjegyzések