A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az antwerpeni gyémántkereskedők az orosz atomipart is finanszírozzák

A gyémántbányászattal és a nyersgyémánt kereskedelmével foglalkozó orosz vállalat, az Alrosa évente több milliárd euró értékű csiszolatlan gyémántot ad el az antwerpeni gyémántkereskedőknek, írja a belga De Morgen lapra hivatkozva a The Brussels Times.

A gyémántbányászat mellett az Alrosa másik jelentős tevékenységi köre az uránércbányászat, az urántermelés, a -tárolás és a -kereskedelem.

Alig egy évvel azután, hogy az Alrosa profilja kibővült az orosz urán kereskedelmével – amelyet például az Egyesült Államokbeli atomerőművek hatalmas mennyiségekben hasznosítanak a mai napig – az Alrosa együttműködési szerződést kötött a Vlagyimir Putyin által alapított és az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszernnel, a Roszatommal. A belga lapok rámutatnak, hogy

miközben az Alrosa az antwerpeni gyémántkereskedőktől milliárdos árbevételeket realizál a gyémánteladásból, addig uránt termel ki és biztosít az orosz atomiparnak, a külföldre is nagy mennyiségben eladott energiahordozók, és az orosz nukleáris fegyverek előállításához szükséges alapanyagok formájában.

A belga gyémántkereskedelem és az orosz atomipar közötti (áttételes) kapcsolatot a belga európai parlamenti képviselő, Kathleen Van Brempt groteszknek nevezte, és a nukleáris energiahordozók terén is szankciókat sürgetett.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések