Hirdessen itt

A magyar emberek élete árán is szankcionálná Oroszországot FeGyőr

A Momentum volt elnöke már az ukrajnai háború elején felvetette az üzleti kapcsolatok teljes befagyasztását Oroszországgal. Fekete-Győr András azt is szorgalmazta, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnának – írja az Origo.

A baloldali politikus már a háború kirobbanásakor, egy február 24-én közzétett Facebook-posztjában teljes karantént szorgalmazott az oroszokkal szemben:

Európában példátlan ez a háborús agresszió, amely nem maradhat büntetlenül, hiszen a Putyin-rezsim nyíltan veszélyezteti az egész szabad világ békéjét és biztonságát. Egységes, megalkuvást nem tűrő közös fellépésre van szükség a NATO és az EU részéről is. A most formálódó új világrendben Putyint teljes karanténba kell helyezni, meg kell fosztani a nemzetközi pénzcsapok nyújtotta lehetőségektől, minden nyugati országgal folytatott magán- vagy állami üzletelését felül kell vizsgálni és végeredményben meg kell szakítani. Csak így tudjuk egy még súlyosabb konfliktushelyzet kialakulása nélkül, békés, de a lehető legszigorúbb eszközökkel térdre kényszeríteni a háborús bűnöst.

Fekete-Győr már ezt megelőzően is harcias hangot ütött meg egy február elsején megjelent publicisztikájában a Magyar Hang nevű portálon. Akkor úgy fogalmazott, hogy egy felelős magyar kormánynak a háború megelőzésén kellene dolgoznia. „Elrettentéspolitikára van szükség. A NATO- és EU-s szövetségeseinkkel közösen olyan lépéseket helyezhetünk kilátásba, amelyek jelentős mértékben növelnék Moszkva számára a költségeket, ha egy offenzíva megindítása mellett döntenének.

Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormánynak, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbség védelméhez

– írta a Momentum politikusa.

A felelőtlenség mellett a háborús helyzet teljes félreértése is jellemzi ezeket a mondatokat, hiszen honvédelmi szakértők már a háború előtt is arra figyelmeztettek, hogy ha jelentős fegyverszállítmányok érkeznének Kárpátalján keresztül az ukrán védelmi erőkhöz, az óriási célkeresztet rajzolna a térség közepére.

Az oroszok ugyanis aligha néznék tétlenül a modern nyugati fegyverek beszivárgását a harcmezőre. Azóta az orosz katonai és politikai vezetés több alkalommal kijelentette, hogy minden Ukrajnába irányított fegyverszállítmányt megsemmisítendő célpontnak tekint. Fekete-Győr állításával szemben tehát a magyar fegyverszállítmányok veszélybe sodornák a kárpátaljai magyarokat – vonja le a következtetést az Origo.

A Momentum a kezdetektől háborúpárti hangulatkeltést folytatott, Cseh Katalin európai parlamenti képviselő március elsején csatlakozott a volt pártelnök mellé a közösségi oldalán megjelent videóban, ahol azt mondta: „A háborút amúgy fegyverekkel vívják és hát mostanra Orbán Viktor annyira egyedül maradt ennek az ellenzésével, hogy szerintem nagyjából így az egész Európai Unióból hát alig van olyan ország, aki ezt mondja, és a régióból biztos nincs. Szóval, hogy az egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának avval, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút."

https://www.origo.hu/itthon/20220325-feketegyor-gazdasagi-szankciok-oroszok-ellen.html

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések