Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A hagyományos szabolcsi töltött káposzta receptje: a szaftba paradicsomlé kerül


Minden tájegységnek megvan a maga változata a töltött káposztára. A szabolcsi recept édes káposztából és paradicsomlével készül.


Felesleges azon összeveszni, melyik az eredeti töltöttkáposzta-recept, hiszen ízlés és megszokás dolga, kinek melyik változat áll közel a szívéhez. A szabolcsiak töltött káposztája attól különleges, hogy édes káposztát használnak hozzá, és paradicsomlében főzik ki a gombócokat. A húshoz sok rizst tegyél, amit most nem kell előfőzni.

Hozzávalók 4 személyre:

👉 50 dkg rizs
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 2 fej édes káposzta
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 hagyma
👉 2 teáskanál pirospaprika
👉 1 kg darált sertéshús
👉 1 l paradicsomlé
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőknál cukor
👉 olaj
👉 bors

Elkészítés:

A káposztákat mosd meg, a külső leveleiket távolítsd el, és egy nagy lábosban öt percig főzd őket, hogy a levelek jól hajtogathatók legyenek. A hagymát vágd apróra, kevés olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. A darált húst keverd össze a nyers rizzsel, sózd, borsozd, kanalazd bele a paprikás hagymát, gyúrd alaposan össze, és formálj belőle kis gombócokat. A káposztalevelekről, ha szükséges, vágd le a vastag ereket, a legnagyobb darabokat felezd el, mindegyik közepébe helyezz egy-egy gombócot, majd a széleiket hajtsd be, és tekerd fel őket. A füstölt szalonnát vágd fel, a maradék káposztát szeld csíkokra. A káposztaszeletek felét oszd el egy lábosban. Helyezd el rajtuk a szalonnát, a töltött káposztaleveleket, fedd be a maradék vágott káposztával, öntsd fel paradicsomlével, enyhén sózd meg, szórd rá a cukrot, adj még hozzá annyi vizet, hogy ellepje az egészet, és lassú tűzön három óra alatt főzd össze.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések