A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

52 százalékon a Fidesz - 11 százalékkal vezet már a baloldal előtt

A Társadalomkutató friss felmérése stabil Fidesz-vezetést jelez 11 nappal a választások előtt, a baloldal támogatottsága tovább csökkent, és további problémát jelent számukra, hogy szimpatizánsaik jelentős része peremszavazó – közölte a Társadalomkutató Kft. szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a Márki-Zay Péter és a hatpárti koalíció közötti feszültség és bizalmatlanság egyre inkább rányomja bélyegét az általuk felállított közös lista támogatottságára.

A baloldal kormányfőjelöltjének összefogáson belüli gyenge érdekérvényesítő képessége, a kampány közepén bejelentett új pártszervezési kísérlete, a háború témakörében (is) átgondolatlan kommunikációja mind-mind akadálya annak, hogy a kormányváltáshoz szükséges kritikus tömeget sikeresen meg tudják szólítani – olvasható az elemzésben, amely szerint a baloldal november óta sem tudott lendületet venni, támogatottságuk csökkenésének tendenciája tartósnak mondható.

A Társadalomkutató e heti kutatása alapján egy vasárnap tartandó országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP a listás szavazatok felét (52 százalék) szerezné meg, a baloldal pedig mindössze a voksok 41 százalékára számíthatna. A két politikai formáció között a különbség november óta duplájára, öt százalékpontról mintegy 11 százalékpontra nőtt. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt a szavazatok 3-3 százalékára számíthatna, illetve 1 százalékot kapnának a felsorolt politikai erőkön kívüli egyéb pártok – írták. Hozzátették: a pártok szimpatizánsainak vizsgálata során szembetűnő a két bejutásra esélyes pártszövetség peremszavazóinak aránya a teljes táboron belül.

A kormánypártok támogatóit kevésbé lehet bizonytalansággal jellemezni, de az ellenzéki közös listát támogatók közel fele (44 százalék) peremszavazónak tekinthető, aki valószínűleg kormányellenes attitűdje miatt az összefogás támogatója, de szavazatuk nem feltétlenül jelent politikai egyetértést – jegyezték meg. A reprezentatív felmérést ezer ember telefonos megkérdezésével készítették március 21-23. között, a minta nagysága és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,16 százalék – jelezték.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések