A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Uniós forrásokból vonja le az EU a Lengyelországra kiszabott bírságot

A Turów bánya miatt büntette meg az uniós bíróság Lengyelországot, 15 millió eurót fog behajtani az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta Lengyelországot, hogy az ország számára kifizetendő uniós forrásokból vonja le azt a bírságot, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki, mivel Varsó nem tett időben eleget a Turów bánya ügyében hozott határozatában foglaltaknak.

Ujvári Balázs, a testület illetékes szóvivője az AFP-nek nyilatkozva megerősítette: a bizottság 10 napon belül eljár a lignitbánya bezárásának elmulasztása miatti késedelmi bírság behajtása végett. A szóvivő nem közölte, melyik uniós forrásból vonják le a mintegy 15 millió euró büntetést, amely a tavaly szeptember 21. és október 19. közötti időszakot fedezi.

Az uniós bíróság szeptember 21-én hozott ítélete napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határ mellett fekvő Turów bányában. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kellett volna fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének tavaly május 21-én közzétett, a bányászatot megtiltó határozatához.

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, mondván, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A testület ezután az uniós bíróság elé vitte az ügyet, arra hivatkozva, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat.

A fordulat a múlt héten következett be: a lengyel és a cseh kormány megállapodást írt alá, amelyben Varsó egyebek között arra kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja  Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságnál.

Az Európai Bizottság a megállapodás ellenére is tartja magát a pénzbírság behajtásához a Varsónak járó EU-források rovására. Ez precedens nélküli lépés az Európai Unió történetében.

A bizottság teljesíti jogi kötelezettségét, és behajtja az uniós bíróság által kiszabott bírságot, amelyet Lengyelország eddig nem volt hajlandó kifizetni

 – erősítette meg a szóvivő.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden azt mondta, fellebbezést nyújtanak be az Európai Bizottság (EB) döntése ellen, hogy a Lengyelországnak járó uniós forrásokból kell levonni a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírságot.

Nem ez az egyetlen ilyen jellegű lengyel ügy, hiszen az Európai Bíróság tavaly november végén napi egymillió eurós büntetést szabott ki Lengyelországra, mivel a kormány, az uniós bíróság rendelkezésével szembemenve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Az erről szóló ítéletet tavaly július közepén hozták meg, a számláló azóta ketyeg.

A lengyel kormány jelezte, hogy nem fogja felszámolni a fegyelmi kamarát, de nem fizetnek. Viszont ez a kötbér újabb, legalább 80 millió eurós fizetési kötelezettséget jelent.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések