A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint három évtizeden át vette fel halott szülei nyugdíját egy férfi


A vizsgálat feltárta, a gyanúsított édesapja is hasonlóképpen járt el, mikor felesége elhunyt; továbbra is felvette a nyugdíját.


Donal O'Callaghan 33 éven át csalta ki az államtól elhunyt szülei nyugdíját, hazugságokkal azt a látszatot keltve, hogy még életben vannak. Az igazságra csupán amiatt derült fény, mert elérkezett a férfi apjának 100. születésnapja, és jogosulttá vált a centenáriumi bónuszpénzre.

Az 58 éves O'Callaghan 527 000 euró (körülbelül 186 millió forint) nyugdíjat vett fel jogtalanul szülei, Donald és Eileen nevében 1987 és 2020 között az egyik legnagyobb és legrégebben fennálló jóléti csalást elkövetve. A vizsgálat azt is feltárta, a férfi édesapja, Donald 1979-től saját haláláig, 1987-ig halott felesége nyugdíját is felvette.

Amikor elérkezett a halott apa 100. születésnapja, egy ellenőr megpróbálta egyeztetni az adatait, ezért felvette a kapcsolatot a védőnővel, házi segítségnyújtó szolgálatokkal, helyi háziorvosokkal és a város összes főbb kórházával, de sehol nem hallottak a házaspár egyik tagjáról sem.

Ekkor értesítette Garda Nagle-t, aki elkezdte megfigyelni O'Callaghan otthonát a város északi oldalán. A eset odáig fajult, hogy a férfi egyenként elkezdte átnézni a temetőket, ami több hétig tartott, 2020 szeptemberében azonban rátalált Eileen sírjára, a következő héten pedig Donald nyughelyére is.

2020. októberében végül letartóztatták O'Callaghant, miközben éppen beszedte szülei kéthetente esedékes, készpénzben érkező nyugdíját – számolt be a Mirror.

Donal évtizedeken át sikeresen kijátszotta a törvényt, miközben öt alkalommal hamis dokumentációt is készített, hogy elhitesse, szülei élnek. 2014-ben egy közszolgálati kártya igényléséhez még egy idegen férfit is lefotózott, hogy megfelelő minőségű képet nyújthasson be minisztériumnak.

A férfi bűnösnek vallotta magát a 73 ízben elkövetett szociális jóléti csalás, 68 lopás és 5 hamis okmányokkal való visszaélés vádjában. A védelem azt kérte, vegyék figyelembe O'Callahan büntetlen előéletét, együttműködési készségét és krónikus szerencsejáték-függőségét. A bíró szerdáig elnapolta az ügyet, hogy mérlegelje a hallottakat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések