A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Télűző farsangi felvonulás lesz a Jósavárosban

Az idei farsang január 6-án kezdődött és március 2-ig, hamvazószerdáig tart. Ezt az időszakot vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. Szatmárban még századunk első felében is az eleven szokáshagyomány részét képezte a csoportos, házaknál előadott „farsángolás", most pedig újjáélednek a téltemető szokások, legalábbis a Jósavárosban mindenképpen. Itt ugyanis február 26-án farsangi felvonulást tartanak.

Már az előttünk álló hétvégén is belekóstolhatunk a farsangi hagyományokba, hiszen szombaton a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra – amely egyben a XX. Nemzetközi Böllérverseny – érkeznek a mohácsi busók és a panyolai alakoskodók is. A téltemető szokások bemutatásának azonban ezzel még korántsem lesz vége. Egy héttel később, február 26-án a Jósavárosban is felelevenítik a hagyományokat, és maskarában, zajt csapva, vidáman űzik majd el a rossz időt természetesen helyi, vagyis nyírségi és szatmári népszokások szerint.

– Nagy örömünkre a Jósavárosban mindig történik valami, ez pedig annak köszönhető, hogy kialakult itt egy olyan csapat, akik nyitottak a közösségépítésre. Tulajdonképpen a jövő heti programunk is erre épül, szeretnénk, ha minél többen velünk tartanának. Ilyen még nem volt a Jósavárosban, így most fog először debütálni a télűző farsangi felvonulásunk – vetítette elő a jövő hetet Nagy Szabina önkormányzati képviselő.

Elégetik a kiszebábot is

A felvonulás február 26-án, szombaton 15 órakor indul a Szent Imre Katolikus Gimnázium előtti térről. A szervezők kérik, hogy aki teheti, öltsön magára bolondos öltözéket, jelmezt, és tartson velük egy jósavárosi sétára, amin zajkeltő eszközöket is használnak majd. A farsangi hagyományok megvalósításában közreműködik az Igrice Néptáncegyüttes gyermekcsoportjai és a Mákvirág Néptánccsoport, a talpalávalót pedig a Bakos Banda szolgáltatja

Tervezett megállók, farsangi műsorral:

1. Gádor Béla köz tömbbelső
2. Ószőlő – Csaló köz sarka
3. Május 1 tér – Garibaldi tömbbelső
4. Robinson domb

– Az egyes állomásokon különféle játékokkal készülnek majd a néptáncosok, így aki esetleg egészségi állapota miatt nem tud részt venni a teljes felvonuláson, azokat az egyes megállókon is szeretettel várjuk – folytatta a képviselő. – A rendezvény ideje alatt egyébként farsangi fánkot osztunk majd a résztvevőknek. Délután 5 óra körül érkezünk vissza a Szent Imre Gimnáziumhoz, ahol elégetjük és eltemetjük az utunk során végigvitt kiszebábot, bízva benne, hogy hamarosan beköszönthet a tavasz.

A Jósavárosi Farsang szervezői: A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért KHE, Együtt a Családért Kulturális Egyesület. Együttműködő partnerek: Szent Imre Plébánia, Nyírségi Fiatalokért Alapítvány, Nyírség Könyvtár Alapítvány, Sóstói Múzeumfalu, Váci Mihály Kulturális Központ, Egymásért-Családok Egyesülete, Jósavárosi Polgárőr Egyesület.

A télűző farsangi felvonulást megelőzően február 24-én, csütörtökön a Jósavárosi Művelődési Házban kreatív foglalkozást tartanak osztályoknak. Itt maskarákat és zajkeltő eszközöket készíthetnek a résztvevők.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések