A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Támadnak az oroszok - már Csernobilt is bevették


Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

A cikkünk ide kattintva folyamatosan frissül

 

Robbanás Kijevben

Nagy robbanás rázta meg az ukrán fővárost:


A csecsenek is készülődnek

Putyin hű társa, a csecsen vezér Kadirov is csatlakozik az invázióhoz.


Azt írják, hamarosan találkozni fognak ukrán katonákkal...



57 áldozat, 169 sebesült ukrán oldalon az orosz invázió első napján

Ezeket az adatokat Oleh Ljasko ukrán egészségügyi miniszter közölte a Reutersszel csütörtök este. Ljasko elmondta, hogy csütörtökön kórházak és egészségügyi dolgozók is tűz alá kerültek – többek között a donyecki Avdijivkában és Vuhledarban -, és az egészségügyi dolgozók között is voltak áldozatok.

A védelmi miniszter helyettese továbbá annyit közölt, hogy a donyecki régióban – elsősorban a kikötőváros Mariupolban – sorozatos robbanásokat tapasztalnak.

Harkovot szanaszét lövik az oroszok

Folytatódnak a támadások este is.

Harkov külvárosát lövik éppen az orosz fegyveres erők:


Biden: Putyin ezért felelni fog!

Sajtótájékoztatót tart az amerikai elnök.


Biden arról beszél, hogy az oroszok minden lehetőséget elutasítottak a békés megegyezésre az elmúlt hetekben, az invázióval pedig megsértették nemzetközi jogot.

Putyin az agresszor, ő választotta ezt a háborút, és most felelni fog a következményekért.

Befagyasztjuk négy nagy orosz bank amerikai számláit

Köztük van a második legnagyobb orosz bank, a VTB is. Holnap NATO-csúcsot tartanak. Biden elismételte, amit a NATO-főtitkár délután már elmondott, miszerint csapatokat vezényelnek a NATO kelet-európai határállamaiba. Ezenkívül Biden elrendelte amerikai csapatok Németországba vezérlését.

Putyinnak „ördögi víziója van” a világ jövőjéről, fogalmaz az amerikai elnök. Amerikának mindig is kötelessége volt szembe szállni a gyengébbeket terrorizáló országokkal, így most Oroszországgal is.

Ha pedig az oroszok kibertámadásokat indítanak amerikai vállalatok ellen, válaszcsapások lesznek.

Nem tervezek beszélni Putyinnal

Ezt az AP újságírójának kérdésére válaszolta Biden. Az elnök magabiztos, hogy a most bejelentett szankciók elegek lesznek Putyin megállítására. Az orosz bankok elleni szankciók legalább annyira súlyosan fogják érinteni Oroszországot, mintha kizárnák őket a SWIFT-ből, válaszolta egy másik újságírói kérdésre.

Teljes a törés az amerikai-orosz diplomáciai kapcsolatokban

Az elnök azt viszont nem akarta kommentálni, hogy arra bíztatja-e Kínát, hogy szigetelje el gazdaságilag Oroszországot.

Kreml: Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával

Moszkva két követelést támaszt Kijevvel szemben.

Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről a jelenleg Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kapcsán – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára csütörtökön.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában

a semleges státusz garanciájának megszerzése és a fegyverkorlátozás ígérete áll.

Ezen feltételek teljesülése Peszkov szerint „elegendőek lehetnek Ukrajna demilitarizálásához és nácitlanításához, és megszüntetnék azt a helyzetet, amit Oroszország jelenleg állama és népe biztonságára nézve fenyegetőnek tekint.”

„Az elnök megfogalmazta elképzelését arról, hogy mit várunk el Ukrajnától az úgynevezett »vörös vonal« problémák megoldása érdekében. Ez semleges státuszt, és ez a fegyverek bevetésének megtagadását jelenti” – magyarázta Peszkov.

Putyin dönti el, mikor ér véget az Ukrajna elleni offenzíva

A sajtótitkár hozzátette, hogy Putyin határozza meg a tárgyalások időpontját, de biztosította, hogy Oroszország csak akkor fog részt venni azokon, ha Ukrajna vezetése készen áll tárgyalni a feltételekről.

„A műveletnek megvannak a céljai – azokat el kell érni. Az elnök azt mondta, hogy minden döntés megszületett, a célok pedig megvalósulnak” – folytatta Peszkov, utalva arra, hogyha Kijev beleegyezik a követelésekbe, akkor le lehet fújni a jelenleg folyó katonai támadást Ukrajna ellen.

Rekordzuhanással zárta a napot az orosz tőzsde

Negatív rekordnak számító 33 százalékpontot esett csütörtökön az orosz tőzsde, írja az Interfax. A fő orosz tőzsdeindexnek számító MOEX ekkora mínusszal zárta a napot a reggelhez képest. A nap folyamán voltak ennél nagyobb, akár 45 százalékos esések is.

A legérzékenyebb veszteségeket orosz energiapiaci szereplők szenvedték el, a a Gazprom és a Rosznyeft részvényei 38, illetve 40 százalékot estek. Az orosz bankok közül a Sperbank és a VTB értéke is több mint 40 százalékkal csökkent, vélhetően nem függetlenül a várható nyugati szankcióktól. A rubel továbbra is rekordalacsony szinten van, csütörtökön hát százalékot esett az amerikai dollárral szemben.

Tüntetés Moszkvában - Molotov-koktéllal dobták meg a rendőröket

Tüntetés kezdődött az orosz fővárosban. Egy nő Molotov-koktélt dobott a rendőrök felé:


Orosz szárazföldi csapatok vonultak be Ukrajnába

Az orosz védelmi minisztérium csütörtök kora este elismerte, hogy szárazföldi erői bevonultak Ukrajnába a Krímről – ez volt az első megerősítés Moszkvából, hogy szárazföldi erői bevonultak az országba.


Oroszország korábban csak annyit közölt, hogy légi és rakétacsapásokat mért ukrán légi támaszpontokra, légvédelmi ütegekre és más katonai létesítményekre. A minisztérium közlése szerint 83 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az akció kezdete óta először Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az orosz szárazföldi csapatok bevonultak Ukrajnába, és azt mondta, hogy a Krímtől északnyugatra fekvő Herszon városa felé nyomultak előre. A Herszon melletti víztározó biztosította a Krím számára az édesvíz nagy részét addig, amíg Ukrajna 2017-ben el nem zárta azt egy gáttal válaszul arra, hogy Moszkva 2014-ben annektálta a Krím félszigetet Ukrajnától.

Konaszenkov szerint az orosz csapatok lépése lehetővé tette, hogy újrainduljon a Krím vízellátása. (AP)

Konaszenkov bejelentésének idejére közben már az orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet és környékét, a szóvivő viszont erről nem tett említést.

Videókon a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést átvevő orosz harckocsik





Német kancellár: Putyin nem fogja megnyerni az Ukrajna elleni háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében.

Ez a háború Putyin háborúja

– húzta alá Olaf Scholz az MTI tudósítása szerint, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást.

„Reménykedtünk, de nem voltunk naivak”, mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy „nagy árat fizet az agresszióért”.

Nem Oroszországban lesz a BL-döntő

Az ukrajnai helyzet eszkalálódása miatt az UEFA pénteken áthelyezi a Bajnokok Ligája döntőjét Szentpétervárról. A BL-döntő a 68 ezer férőhelyes szentpétervári Gazprom Arénában lett volna május 28-án, de Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke péntekre összehívta a végrehajtó bizottság „rendkívüli ülését”, hogy megerősítse a mérkőzés áthelyezésére vonatkozó döntést. Az Európai Parlament arra kérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt és az orosz városokat mellőzze.

Közben a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó szövetség közös közleményben jelezte, hogy szerintük Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a győztes pedig öt nappal később a svéd-cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

„A katonai eszkaláció súlyos következményekkel jár. Jelentősen csökkenti a nemzeti labdarúgó-válogatottjaink és a hivatalos delegációink biztonságát” – indokolta a kérését a három szervezet, ami azt várja a FIFA-tól és az UEFA-tól, hogy azonnal reagáljon a történtekre és álljon elő alternatív helyszínjavaslatokkal.

A lengyelek már kedden jelezték, hogy nem szeretnének Moszkvában pályára lépni. A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.

Videón, ahogy páncélozott járművek indulnak keletre a hódmezővásárhelyi laktanyáról

Sok honvéd vonul át a keleti országrészbe, humanitárius segítségnyújtásra és, ha kell, az esetleg átsodródó fegyveres csoportok elleni védelem érdekében.

A Hódpress tett közzé egy videót, melyen páncélozott szállító harci járművek, teherautók és honvédségi buszok indulnak el a hódmezővásárhelyi laktanyáról. A helyi lap szerint jó eséllyel a csapatmozgás annak része lehet, hogy az orosz-ukrán háború miatt egyre több magyar katona vonul át a keleti országrészbe. Erről Ruszin-Szendi Romulusz is beszélt a csütörtöki nap folyamán.

A Magyar Honvédség parancsnoka szerint az átcsoportosításnak kettős célja van. Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja.



Elérhetetlenek a legfontosabb orosz állami szervek honlapjai

Ahogy azt a Novaja Gazeta független orosz újság írja, jelenleg nem elérhető néhány orosz állami szerv, például a Kreml vagy a duma honlapja.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a leállást, illetve, hogy meddig fog tartani.

A nap folyamán korábban ukrán kormányzati honlapok leállásáról is lehetett olvasni, ám többségük ezekben a percekben rendesen működik.

Az oroszok elfoglalták Csernobilt

Médiajelentések szerint az orosz fegyveres erők bevették Csernobilt.


UNIAN: az orosz csapatok elfoglalták a csernobili atomerőművet.

A személyzet tagjait túszul ejtették.

Az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket küld Litvániába és Észtországba

A litván védelmi minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket küldött Litvániába és Észtországba.


„Az USA megfelelő választ ad az Oroszország által a szomszédságunkban indított háborúra. Az Egyesült Államok és más szövetségesek katonai jelenléte a balti országokban és Lengyelországban kulcsfontosságú biztonságunk szempontjából. Köszönöm” – üzente a Twitteren Arvydas Anušauskas, Litvánia védelmi minisztere.

A sajtóközlemény szerint további amerikai erőket telepítenek Lettországba.

Az amerikaiak már Kijev elestére licitálnak

Az USA arra számít, hogy Kijev a következő 96 órában elesik - írta meg a Newsweek.

Nem kapcsolják le Oroszországot a SWIFT-rendszerről

Az egyik legsúlyosabb szankciós "fegyver" a nyugati hatalmak kezében, ha az orosz bankrendszert elvágják a globális bankrendszertől, azaz letiltják a SWIFT üzenetküldő rendszer használatát az orosz bankoknál.

Viszont továbbra sem valószínű, hogy Oroszországot lekapcsolják a SWIFT.rendszerről - jelentették az európai uniós forrásra hivatkozva...

Az EU beidézte az orosz nagykövetet

Az Ukrajna elleni orosz támadásra adott EU-s válaszlépésekkel összefüggésben Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megbízta Stefano Sanninót, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárát, hogy idézze be Vlagyimir Csizsovot, Oroszország EU melletti nagykövetét.

A találkozón Sannino főtitkár közölte: az EU a leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők indokolatlan betörését Ukrajnába, és felszólítja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a műveletet, továbbá feltétel nélkül vonja ki haderejét és katonai felszerelését az ország teljes területéről.

A főtitkár emellett tájékoztatta az orosz nagykövetet, hogy az EU-tagországok vezetői az esti rendkívüli találkozójukon határoznak az orosz beavatkozásra adott válaszokról. A válaszlépések az EU transzatlanti és hasonló gondolkodású partnereivel teljes mértékben összehangolt, ágazati és egyéni korlátozó intézkedéseket foglalnak magukban – áll a közleményben. Diplomáciai források szerint a szankciók az orosz ipart, pénzügyi szektort és az exportellenőrzést célozzák.

Oroszok: nem maradt ukrán határőr az orosz-ukrán határon

Az orosz (FSB - Szövetségi Biztonsági Szolgálat) jelentések szerint az orosz-ukrán határon nem maradtak ukrán határőrök.

- Az elmúlt órák számos jelentése szerint az orosz erők bekerítették Harkovot.

- Ukrajna hivatalosan is elismerte, hogy elvesztette Dél-Herszon régió ellenőrzését.

Új német gázszerződések Oroszországgal „elképzelhetetlenek” – médiajelentés

A bejelentés az orosz Északi Áramlat 2 vezeték felfüggesztését követően történt az ukrajnai válság miatt
 


Az ukrajnai válság azt jelenti, hogy „ elképzelhetetlenek ” az újabb gázszerződések Oroszországgal – mondta a német külügyi bizottság elnöke csütörtökön az RTL-nek a Reuters szerint.

Michael Roth a médiának nyilatkozva állítólag azt mondta,
már nem tudja elképzelni a gazdasági kapcsolatok elmélyítését Oroszországgal.

Már Csernobilnál folynak a harcok

Oroszország le akarja "fejezni" Ukrajna kormányát, új Moszkvával szövetséges vezetést kíván beiktatni - mondja egy amerikai védelmi tisztviselő.


7 emberrel végzett Kijev mellett egy orosz rakétacsapás

Az ukrán hatóságok szerint hét ember meghalt, 17 pedig megsebesült egy Kijevtől északkeletre található katonai területet ért rakétatámadásban.

A Kijev agglomerációjához tartozó Brovai városka polgármester elmondta, hogy a támadás helyi idő szerint délután fél háromkor történt. Brovaiban található az ukrán különleges erők egyik bázisa.

Egekbe szökik a gáz ára

Az európai gázárak az egekbe szöknek - a búza rekordmagasra emelkedett az ukrajnai orosz "katonai művelet" közepette


A földgáz ára a holland TTF novemberi határidős jegyzésében negyedik egymást követő napon 47%-kal - 2005 óta a legnagyobb mértékben - emelkedett. (Bloomberg)

A búza ára csütörtökön európai árrekordot döntött - Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb termelője -, tonnánként 384 dolláron kereskedtek az Euronext platformján.

Az amerikai részvények is erőteljes csökkenést szenvedtek el, a Dow Jones 2,5%-os mínuszban nyitott csütörtökön.

Kijárási tilalmat vezetnek be Kijevben

Este 10 és reggel 7 között tilos lesz az utcán tartózkodni Kijevben, jelentette be az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko.

„Ez egy kényszerű lépés, de a katonai agresszió és a hadiállapot jelenlegi körülményei között szükséges a főváros lakóinak biztonsága érdekében” – mondta. A kijárási tilalom idején a tömegközlekedés sem működik majd, a metróállomások ugyanakkor éjjel-nappal óvóhelyként szolgálnak majd, írja az Ukrajnai Pravda.

Az egykori nehézsúlyú bokszbajnok testvére, Vlagyimir Klicsko – aki önkéntes katonának jelentkezett az ukrán hadseregbe – korábban arról beszélt,

„ha nem állítjuk meg együtt” az agressziót, ki tudja, meddig fognak előrenyomulni az oroszok.

Lavrov: A Nyugat nem tiszteli a nemzetközi jogot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt csütörtökön, azok után, hogy hajnalban az orosz erők nagyszabású katonai támadást indítottak Ukrajna ellen, hogy Oroszország mindig készen áll a párbeszédre.

„Sajnos nyugati barátaink nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogot, megpróbálják lerombolni azt, és az általuk szabályokon alapuló rendnek nevezett dolgot hirdetik” – mondta Lavrov, írja a RIA Novosztyi állami hírügynökség alapján a BBC. Lavrov arról is beszélt, hogy intenzív és alapos megbeszéléseket folytattak Amerikával, illetve egyéb NATO-tagokkal.

Reméljük, hogy még mindig van esély a nemzetközi joghoz és a nemzetközi kötelezettségekhez való visszatérésre.

Salvini aggódik

Videót tett közzé az olaszok politikusa.

A háborúra mindig NEM!
IGEN az életre, mindig.

- írta a bejegyzésében.


Csernobilnál is dúl a harc

Az AFP jelentése szerint harcok dúlnak Csernobilban a nukleáris létesítmény közelében.


Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren:


- "Az orosz megszálló erők megpróbálják elfoglalni a csernobili atomerőművet. Védelmezőink az életüket adják azért, hogy az 1986-os tragédia ne ismétlődjön meg."

Az ukrán elnök hozzátette: ez hadüzenet egész Európa számára.

Ukrán katonák adták meg magukat

Az ukrán fegyveres erők 14 katonája megadta magát Petrivske falu közelében.

A cikk itt folytatódik >>>

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések