A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Támadnak az oroszok: ebéd előtt már elérték Kijevet



Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

A cikkünk ide kattintva folyamatosan frissül

Von der Leyen felsorolta, hogy az EU milyen szankciókkal sújtja még Oroszországot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben felszólalva felvázolta az Oroszországot sújtó újabb gazdasági szankciókat.

Kijelentette, hogy az Európai Unió „felelősségre fogja vonni Oroszországot Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának e felháborító megsértéséért”. Von der Leyen azt mondta:

Megakadályozzák, hogy az orosz bankok hozzáférjenek az európai pénzpiacokhoz.

Megakadályozzák, hogy Oroszország hozzáférjen a kulcsfontosságú technológiákhoz és azok piacához.

Gyengíteni fogják Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét.

A szankciók növelni fogják a tőkekiáramlást és az inflációt Oroszországban, ami fokozatosan erodálni fogja az orosz ipart.


Von der Leyen szerint a szankciók célja, hogy súlyos csapást mérjenek a Kreml érdekeire, és gyengítsék a háború finanszírozására való képességüket.

„Hadd legyek nagyon világos: Putyin elnök az, akinek ezt meg kell majd magyaráznia a polgárainak. Tudom, hogy az orosz nép nem akarja ezt a háborút” – mondta Von der Leyen a CNN beszámolója szerint.

A Schalke 04 leveszi a mezéről a Gazprom logóját

Az orosz agressziót látva az FC Schalke 04 német másodosztályú labdarúgóklub úgy döntött, hogy eltávolítja a csapat legfőbb szponzora, a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég logóját a klub mezeiről, a helyén a „Schalke 04” felirat fog szerepelni.


Biden összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden amerikai elnök többek között Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Janet Yellen pénzügyminiszterrel, az egyesített vezérkar elnökével, Mark Milley tábornokkal, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Bill Bernsszel, a CIA igazgatójával és Kamala Harris alelnökkel beszéli át az orosz támadást.

Biden korábban már jelezte, hogy újabb szankciókat jelentenek majd be. Az amerikai elnök magyar idő szerint este hatkor fog várhatóan beszédet mondani.

Orosz ejtőernyősök foglaltak el egy Kijev melletti légibázist

Az ukrán fővárostól 40 kilométerre található Antonov légibázist egy alapos helikopter-támadást követően orosz ejtőernyősök foglalták el a reggeli órákban.

A narancs-fekete megkülönböztető karszalagot viselő légideszantosok rövid tűzharcot is vívtak a katonai repülőtér védőivel, de biztosították a légibázist, és előkészítették a terepet egy légihíd számára, melyen keresztül újabb orosz csapatokat dobhatnak át.

A CNN bázison tartózkodó tudósítója szerint a légibázis körül összevont ukrán csapatok ellentámadásra készülnek.

Infografikán az orosz invázió

A szürke színnel jelölték, ahova benyomultak az oroszok.

Pirossal a főbb csapásokat.


74 földi célpontot semmisítettek meg állításuk szerint az oroszok

Hivatalos közleményt adott ki kora délután az orosz hadügyminisztérium az eddigi csapásokról.

Az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint 74 ukrán katonai földi célpontot „semlegesítettek”. Ezek között van 11 katonai reptér, három parancsnoki bázis, az ukrán haditengerészet egyik bázisa és az S-300 and Buk-M1 légvédelmi rendszerek 18 radarállomása.

A közlemény arról is beszámol, hogy az egységeik előrenyomulnak Donbászban, az idáig ukrén ellenőrzés alatt lévő területeken. Eszerint a szakadár Donyecki Népköztársaság csapatai hét kilométert nyomultak előre Volnovaha környékén, Donyeck és a tengerparti Mariupol között.

A közlemény szerint 14 ukrán katona adta meg magát az orosz csapatoknak.

Kreml: Putyin fogja eldönteni, hogy mikor lesz vége a támadásnak

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa, Dmitrij Peszkov azt felelte: az az „ukrán nép döntésének kérdése”.

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak. Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette:

a többi az ukrán nép döntésének kérdése.

A szóvivő szerint  Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

Boris Johnson: Putyin nem győzheti le Ukrajnát

Közép-európai idő szerint 13 órakor Boris Johnson brit miniszterelnök televíziós beszédet intézett az Egyesült Királysághoz és Ukrajnához.

A brit miniszterelnök szerint Ukrajna nem provokálta ki a mai támadást, aminek a célpontja teljes egészében az ártatlan civil lakosság.

Vörös festékkel támadtak az írek

A Dublinban található orosz nagykövetség előtt álló "kétfejű sast" vörös festékkel öntötték le a tiltakozók.


Ismét beindultak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban

Kijev most:



Felfüggesztették az ukrán bajnokságokat a hadiállapot miatt

Az Ukrán Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján bejelentette, az országban bevezetett hadiállapot miatt felfüggesztette a bajnokságokat. Az ukrán élvonal küzdelmei a következő hétvégén folytatódtak volna. A 16 csapatos bajnokságot a Sahtar Doneck vezeti, két ponttal megelőzve a második Dinamo Kijevet - írta a Nemzeti Sport.


Az orosz–ukrán konfliktus miatt a nemzetközi sajtóban felvetődött, hogy az UEFA elveheti a Bajnokok Ligája idei döntőjének rendezési jogát Szentpétervártól.

A BL-ben, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában már nincs versenyben ukrán gárda. Az orosz klubok közül a Zenit a Real Betis vendégeként lép pályára csütörtök este az El-ben, a Szpartak Moszkva pedig a következő körben, a legjobb 16 között kezdi meg tavaszi szereplését a második számú európai kupasorozatban.

Az orosz nemzeti együttes is érdekelt a világbajnoki pótselejtezőn. Március végén Lengyelországot fogadja Moszkvában, míg továbbjutás esetén Svédország vagy Csehország lesz az ellenfele hazai pályán. A Lengyel Labdarúgó-szövetség arra kérte az UEFA-t, hogy az Oroszország elleni vb-pótselejtezőt semleges pályán játszhassa - írta a sportlap.

Ukránok keménykednek: Orosz hadifoglyokat mutogatnak

Fontos harcok zajlanak Scsasztia és Sztanickij Luhanszka körül. Az orosz katonai erők többször is megpróbáltak átjutni a folyón, és átvágni a védelmi vonalunkon. Az ukrán csapatok gyorsan reagáltak a helyzetre, és elsöprő választ adtak az ellenségnek,- írják az Ukránok a Facebookon.

Scsasztia most már teljes mértékben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll. A harcok során az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett élőkben és felszerelésben, és visszavonult.

Az orosz megszállókat elfogták.

Az alábbi képet mellékelték:


Kijev utcáin tankok vonulnak

Egy, a Twitterre feltöltött videó tanúsága szerint harckocsik és más katonai járművek lepték el az ukrán főváros utcáit.



Bécsből már három teherautónyi segélyszállítmány indult el Ukrajnába

Amint értesültek az orosz támadásról, három teherautónyi segélyszállítmányt indított útnak Bécs vezetése Ukrajnába. A rakomány főleg orvosi eszközökből áll. Michael Ludwig polgármester kiemelte a szoros kapcsolatot Bécs és Ukrajna között, és azt mondta, segítik az ott élőket, szolidárisak velük a jelenlegi helyzetben. A 15 tonnányi segélyszállítmány elsősorban orvosi eszközökből – FFP2-es maszkokból és orvosi védőfelszerelésből – áll, amelyeket a kijevi és odesszai kórházak ovosainak és ápolóinak szánnak.

„Az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítenek bennünket. Ez egy szomorú és nyomasztó nap. Mélységesen együttérzünk az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért Bécs kész segíteni a szükséget szenvedőknek” – mondta Ludwig azzal, hogy Bécs hosszú humanitárius történelemmel rendelkezik, „a magyarországi eseményektől a jugoszláv polgárháborún át a közel-keleti konfliktusig – sok ember talált nálunk védelmet és segítséget. Az ukrajnai háború nagyságrendje miatt természetesen szükség lesz az összes osztrák tartomány szolidaritására és erőfeszítésére.” Az eddigieken túl további teherautónyi hét segélyszállítmányt küldenek Ukrajnába.

Odacsaptak az oroszok

Teljesen megsemmisült az ukrán fegyveres erők harckocsioszlopa Herszon közelében.


A Vodafone és Telekom is díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt a Vodafone Magyarország minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelének díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt. A díjmentes forgalmazás a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

A Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.

Varsóban tüntetnek az orosz követség előtt

Tüntetők ostromolják a varsói orosz nagykövetséget


Dokumentumokat éget Kijev központjában az ukrán biztonsági szolgálat

Iratokat éget az Ukrán Biztonsági Szolgálat Kijev központjában – írja a RIA Novosty.

A videón egyenruhás és civil ruhás embercsoport papírlapokat dob a tűzbe. Az egyelőre nem derült ki, hogy az iratok milyen információkat tartalmaznak.



Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.

Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették. A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.   

A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt "harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal". A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.  A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket

a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.  

A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezni az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor – az UNIAN hírügynökség szerint – súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében.  Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.

Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében.

Harkovot be akarják keríteni az orosz csapatok

Több nemzetközi lap helyi információi szerint az orosz szárazföldi offenzíva első számú célpontja az észak-ukrajnai nagyváros, Harkiv, melyet a támadóékek megpróbálnak bekeríteni.

Az orosz erőfölény ellenére súlyos harcok folynak a város körül, a védők ugyanis felkészülten várták őket. Egyébként kicsin múlt, hogy Harkiv 2014-ben nem vált a harmadik szakadár népköztársasággá.
 

A kínai külügyminisztérium szerint Moszkvának nincs szüksége Peking támogatására

Kína kommentálta az ukrajnai orosz hadműveletet.


A kínai külügyminisztérium csütörtökön kijelentette, hogy Moszkvának nincs szüksége Peking támogatására az ukrajnai katonai akciójához.

Ami azt az amerikai felvetést illeti, hogy Oroszországnak Kína támogatása kell a fellépéshez, úgy vélem, Oroszország nagyon nem örülne egy ilyen kijelentésnek

- mondta Hua Csunying minisztériumi szóvivő a szokásos sajtótájékoztatón a médiának.

Hua elmondta, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja és független hatalom. Azt állította, hogy Moszkva lépése kizárólag saját megítélésén és nemzeti érdekein alapul.

Hangsúlyozta, hogy a kínai-orosz kapcsolatok az elzárkózáson, a nem konfrontáción és a harmadik felek ellen nem irányuló támadásokon alapulnak.

Kínának nem érdeke és nem is áll szándékában követni a hidegháborús, barát vagy ellenség mentalitást - tette hozzá.

Hua nem nevezte inváziónak az orosz agressziót.

A hadműveletre napokkal azután került sor, hogy Moszkva elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. Moszkva azt állította, hogy Kijev nem teljesítette a 2014-ben és 2015-ben a szakadárok és az ukrán kormány közötti konfliktus rendezésére kötött minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségeket.
 

Az ukránok lelőttek egy orosz harci helikoptert

Az orosz Ka-52-t Hostomelben lőtték le közelről. Jól látható a „fehérorosz” V jelzés.

Az egyik pilóta fogságba esett.


Putyin szóvivője: demilitarizáljuk Ukrajnát

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy két célja van az orosz támadásnak:

demilitarizálni Ukrajnát és megtisztítani az oszágot a náciktól.

Már kordonozzák körbe a budapesti orosz követséget - tüntetni fog a moslék

A magyar rendőrség elkezdte kordonokkal körbevenni a budapesti orosz nagykövetséget.

Az utcában rendőrautó állt keresztbe, nem sokkal dél után. Az intézkedés ötlete onnan jöhetett, hogy az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter tüntetést szerveztek csütörtök este hét órára a Bajza utcai épület elé.


Elfoglaltak egy repteret az oroszok, nagyon közel Kijevhez

Az ukrán fél is elismerte, hogy az orosz hadsereg harci helikoptereivel elfoglalta az Antonov Repülőteret, Hosztonovban, Kijev közelében.

Hosztonovtól az ukrán főváros határa csak 15 perc autóval.

Lengyelország megemelte a hadsereg készültségi szintjét

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter csütörtök dél körül bejelentette:

bár a lengyel hadsereg az orosz invázió előkészületei miatt már hetek óta emelt szintű készültségben volt, ezen a készültségen is tovább emelnek; ez azt jelenti, hogy a katonáknak maradniuk kell az egységeiknél, visszavonják a korábban jóváhagyott szabadságokat és szolgálati utakat is.

Lengyelországban egyébként hétfőtől a kibervédelmi szintet hármasra emelték a négyfokú skálán.

Egyenesen a pokolra jutnak a háborús bűnösök az ukrán diplomata szerint

Éles szóváltás alakult ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában, miután megérkezett a hír Putyin háborús bejelentéséről.

Az ukrán Szerhij Kiszlicja lemondásra szólította föl a tanács orosz elnökét, aki szerint nem is háború zajlik Ukrajnában, csak különleges hadműveletek. Kiszlicja aztán a pokolra is küldte diplomatatársát.

Orbán Viktor: Elítéljük Oroszország katonai fellépését

Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkkel együtt elítéljük Oroszország lépését – mondta Orbán Viktor a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülését követően az Instagram- és Facebook-oldalán közzétett videóban. A magyar kormányfő először szólalt meg, miután csütörtökre virradóra Oroszország megtámadta Ukrajnát.



A magyar kormányfő ugyanakkor arról beszélt videójában, hogy nem tudják elfogadni a közelebbről meg nem nevezett baloldali javaslatokat arra, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket adjon Magyarország Ukrajnának. Erről Orbán szerint „szó sem lehet”, de humanitárius segítségről „természetesen” lehet szó.

Orbán Viktor részt vesz az EU csütörtök esti vésztanácskozásán Brüsszelben, de szerinte minden egyéb „beavatkozás” a katonai konfliktusba, veszélyeztetné a magyarok rezszcsökkentését, de arra a magyar katonai erők felkészülnek, hogy a kárpátaljai magyarságot befogadja Magyarország menekültként.

Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vettek részt.

Magyar Honvédség: Magyarországon nincs háborús helyzet, a béke érdekében csoportosítanak át erőket a keleti határra

„Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni” – közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosítanak át az ország keleti régióiba, szükség van a légtér biztosítására, ezért tapasztalhatnak az ott élők nagyobb katonai járműmozgásokat, láthatnak a légtérben megjelenni helikoptereket és Gripeneket. A honvédség mindezt a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében teszi, közölték.


Megindultak Magyarország felé a háború elől menekülő kárpátaljaiak

Az orosz támadás hírére Kárpátalján megrohamozták a boltokat és benzinkutakat az emberek, és nagy számban elindultak Magyarország felé.

A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy több tízezer menekült befogadására kell felkészülniük.


Tűz van Kijevben az ukrán védelmi hírszerzés épülete mellett

A BBC szerint az épület maga sértetlennek tűnik, de mellett egy nagyobb tüzet próbálnak eloltani.


NATO-főtitkár: Nem tervezünk csapatokat vezényelni Ukrajnába

„Nincsenek NATO-csapatok Ukrajnában, és nincsenek olyan terveink, hogy csapatokat vezényeljünk Ukrajnába” – jelentette ki újságírói kérdésre a NATO-főtitkár a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a NATO célja jelenleg a szövetség kelet-európai államainak megerősítése. Ennek megfelelően szárazföldi, légi és vízi haderőt is vezényelnek a NATO keleti határaira, melyek védelmi feladatot kapnak. „Célunk, hogy megelőzzük a konfliktust, nem az hogy kiprovokáljuk” – jelentette ki.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy a NATO a történelem legerősebb szövetsége. „Minden szövetségest megvédünk” – fogalmazott. Stoltenberg szerint nem érte őket meglepetésként az invázió híre, hiszen már régóta figyelmeztettek erre. Ennek megfelelően már az elmúlt hetekben is vezényeltek csapatokat a kelet-európai NATO-országokba, hogy megvédjék azokat.

Az oroszok ebéd előtt megérkeztek Kijevbe, a városból nem lehet már kijutni

A város belső részein kiürültek az egyébként forgalmas utcák.


„Most biztonságosabb Kijevben maradni, mint elhagyni a fővárost. Kérjük maradjanak otthon. A főutakon hosszú sorok alakultak ki, ezzel csak akadályozzák a hatóságok és a segélyszolgálatok munkáját. Ne mozduljanak, tartsák maguknál dokumentumaikat és figyeljék a híreket” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője, Szerhij Nyikiforov. A hatóságok felszólították az utcán lévőket, ha megszólalnak a légiveszélyt jelző szirénák, azonnal keressenek menedéket az óvóhelyeken.

Kijev környékén több katonai célpont van, legutóbb az ukrán főváros nyugati határán lévő Brovari településen lévő ukrán erőkre csapódott be két rakéta.

Kijevből már nem lehet kijutni, viszont a város belső részein kiürültek az egyébként forgalmas utcák. Pánikszerű vásárlás egyelőre nincs, viszont továbbra is hosszú sorok állnak a benzinkutak előtt. A közintézmények őrzését megerősítették, az utcákon gyakran látni géppisztolyos rendőröket. A kijeviek attól tartanak, az északi határszakaszon betört orosz erők Kijev a főváros ellen vonulnak.



A cikk itt folytatódik >>>

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések