A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Harkovnál vannak

A cikkünk ide kattintva folyamatosan frissül

Az oroszok több mint 20 helikopterrel lövik Kijev külvárosát

Folytatódik az invázió Ukrajnában.

Az oroszok már a fővárost kezdik ostromolni, egyelőre 20 helikopterrel estek neki Hostomelnek, ami Kijev külvárosa.


Az összes helikopter Belaruszból érkezett:


Az orosz csapatok szárazföldi támadást indítottak Ukrajna ellen Fehéroroszország területéről a kijevi régióban, a Vilcsa ellenőrzőpontnál. Ukrán határőrök és katonák veszik fel a harcot – jelentik az ukrán határőrök.


Robbanás rázta meg Kijevet

Újabb robbanás az ukrán fővárosban.


Az ukrán fővárosban utoljára a náci Németország támadása idején voltak szemtanúi hasonló jelenetek a második világháborúban.


Egy belga miniszter minden orosz állampolgártól megtagadná az EU-s vízumot

Belgium migrációügyi minisztere, Sammy Mahdi arra szólította fel az EU-t, hogy az orosz állampolgároknak adható vízumokat is vegyék fel a szankciós listára, írja a Politico. Mahdi közleménye szerint ez alapján egyetlen orosz állampolgár, azaz se diákok, se munkások, se turisták nem kaphatnának vízumot az EU országaiba, se rövid, de hosszabb idejű tartózkodásra.

A közlemény szerint ez az orosz letelepedési kérelmek teljes felfüggesztését is jelentené, mindaddig, amíg az Ukrajnával és az ukrán emberekkel szembeni fenyegetés fenn áll. Korábban már lett parlamenti képviselők is hasonlót javasoltak az EU-nak.

Fotókon a Krímben vonuló orosz harcjárművek

A Reuters által kiadott fotókon látszik, ahogy „Z” jelzéssel ellátott harcjárművek vonulnak az ukrán határ mellett lévő krími városban, Armjanszkban.




Lukasenko: Nem vesznek részt belorusz csapatok a támadásban

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök is megszólalt az orosz invázióval kapcsolatban. A BelTA belorusz hírügynökség tudósítása szerint katonai vezetőkkel tartott megbeszélése során több erős állítás is elhangzott:

Belorusz csapatok nem vesznek részt a Donbaszt támadásban, ezzel együtt „söpredéknek” nevezte az ennek ellenkezőjét híresztelőket. Azt viszont nem zárta ki, hogy a jövőben ne támogassák az orosz haderőket, amennyiben szükség van erre.

Az ukrán katonai vezetést előre figyelmeztették „katonai akciók lehetőségére”, ám azok semmit nem tettek ennek elkerüléséért. „Nem vették fel a kapcsolatot az orosz védelmi miniszterrel és a vezérkarral. Még arra se vették a fáradságot, hogy felhívják őket. Nézzék, a történelem során az is megesett, hogy Hruscsov az éjszaka közepén felhívta Kennedy-t, és megakadályozták egy atomháború kitörését.

Ők meg egy telefonhívást sem eresztettek meg. Gazemberek!

Az oroszok világos kéréseket tettek le az asztalra, amiket a NATO, Amerika és Ukrajna sem vett figyelembe. „Öt-hat ilyen van, amiből kettő-három vonatkozik Ukrajnára, például az ország demilitarizációja és a NATO-ba való felvételének megakadályozása.”

Hozzátette, hogy most már valószínűleg keményebb feltételekkel kell szembenéznie Ukrajnának, de ez még mindig jobb, mintha egy vesztes háború után kéne tárgyalóasztalhoz ülniük.

Putyin személyesen tájékoztatta őt arról, hogy nem tervezi megszállni Ukrajnát.

Minek is szállná meg? Kinek kell ez a fejfájás?

Ők hárman, a belorusz, az orosz és az ukrán nép, mind szláv testvérek. Emellett a helyzet békés megoldását sürgette, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a további vérontás elkerüléséért. Ennek érdekében Minszkben találkozóra hívta a feleket.

Róna Péter: Sorsdöntő órákat élünk

Az Egységben Magyarországért köztársaságielnök-jelöltje közleményben ítélte el Putyin és Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. „Ha előbb nem, 2021. decemberétől világosak voltak Putyin szándékai: az egykori szovjet birodalmi zóna felélesztése! – írja Róna Péter.

„Sorsdöntő órákat élünk. Most dől el, hogy a szabad világ képes-e egységesen fellépni az elnyomó putyini terjeszkedéssel szemben.”
Róna szerint most még nyilvánvalóbbá vált, hogy mennyire károsak voltak Orbán Viktor lépései, amivel nehezítették a Nyugat egységes fellépését Putyinnal szemben.

„Társadalmi megegyezés van abban, hogy hazánk Szent István óta a Nyugathoz kíván tartozni, nem az orosz érdek övezethez. Ez forog most kockán! Bízom abban, hogy minden demokratikus meggyőződésű honfitársam, pártállástól függetlenül, velem együtt ítéli el az orosz lépést és szilárdan sorstársaink, a balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és a demokratikus világ oldalán áll” – írja az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje.

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

Csütörtökön fél 11-kor kezdett el ülésezni a nemzetbiztonsági operatív törzs a Karmelitában. Az ülésen részt vesz Benkő Tibor, Pintér Sándor,Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal és több katonai vezető is.


Trump: Majd egyszer elmagyarázom, hogy miről van szó

Trump elnök nyilatkozott a Fox Newsnak, miközben Putyin "különleges katonai műveletet" jelentett be Ukrajnában:

Ez nem történt volna meg az én kormányzásom alatt... nagyon jó okból nem történt meg, és ezt majd egyszer elmagyarázom nektek.



Csuhuivban találat ért egy lakóházat

A Harkov megyei települést, Csuhuiv-ot támadás érte.

Lakóházba csapódott néhány orosz rakéta, civilek sérültek meg, halottakról egyelőre nem érkezett jelentés:


A lengyel és a szlovén miniszterelnök felvenné Ukrajnát az EU-ba

Még szerdán, azaz a háború kitörése előtt pár órával közös levelet írtak az EU Tanácsának, amiben arra figyelmeztetik az európai kormányokat, hogy tegyenek meg mindent Ukrajna védelme érdekében. A levél elküldésekor még abban bíztak, hogy egy határozott kiállással el lehet kerülni a háborút. A javaslatuk szerint el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, azzal az ígérettel, hogy 2030-ra tagja lehet az Európai Uniónak.

Moldova, Grúzia és a nyugat-balkáni országok felvételét is napirenden kell tartani, áll a levelükben.

Az EU-s tagállamok vezetői csütörtök este rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlnek össze Brüsszelben, hogy reagáljanak a háború kitörésére.

Janez Jansa, a szlovén kormányfő tweetjében áll ki Ukrajna mellett:



Ukrán katonai gépet fogott el a román légierő

Az ukrán légierő egyik gépe román légtérbe repült.

A gépet a román hadsereg két F-16-os gépe a bákói román bázisra kísérte. Az ukrán gép pilótáját a román hatóságok kihallgatják.

Szijjártó Péter berendelte Oroszország budapesti nagykövetét

„Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik. (…) A háború nem megoldás. A háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv” – mondta Szijjártó Péter Bahreinben. „Számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát” – jelentette ki a magyar külügyminiszter Bahreinben.

Rendkívül felelőtlen javaslatnak tartja Szijjártó azokat a – szerinte baloldalról érkező – kezdeményezéseket, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország fegyverekkel vagy katonákkal beszálljon a konfliktusba.

Ezeket természetesen a kormány nem támogatja, és nem is fog ilyet tenni, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe a háborús konfliktusba.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek a szövetségesekkel, hogy egységes választ adjanak az orosz támadás után. Az Európai Tanács csütörtök este ül össze, Orbán Viktor is részt vesz a tanácskozáson. Szijjártó pedig berendelte reggel az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét a minisztériumba, és közölte a magyar kormány álláspontját.



Korlátozták a készpénzfelvételt, leállt a deviziapiaci értékesítés

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) ideiglenesen korlátozta a készpénzfelvételt és leállította a devizapiac működését, kivéve az ügyfeleknek történő devizaértékesítést.

A nemzeti bank, amely először is február 24-i szinten rögzítette a hrivnya árfolyamát, döntése szerint egy nap maximum 100 ezer hrivnyát (körülbelül 1 millió forint) lehet készpénzben felvenni az ügyfeleknek. Tilos devizában készpénzt felvenni, határon átnyúló deviza-elszámolásokat teljesíteni, és az oroszországi ügyfelek betéti tranzakcióit is letiltották. Ezen kívül felfüggesztették a elektronikus pénzkibocsátását és forgalmazását is.

A bankok egyelőre nyitva maradnak, a széfeikhez is hozzáférhetnek az ügyfelek, a bankautomatákat korlátozás nélkül töltik fel, és a készpénz nélküli kifizetések is korlátlanok maradnak.

Oroszok: Az ukrán csapatok elhagyják állásaikat

Kijev védelmi minisztere azonban fogadkozott, hogy az ország ki fogja szorítani az orosz erőket - írja az Rt.com.

Csütörtök reggel kiadott közleményükben azt írták, hogy

a hírszerzés szerint az ukrán hadsereg egységei és a katonák tömegesen hagyják el állásaikat, letéve a fegyvert.

Közvetlen bizonyítékot nem mutattak be a nyilatkozat alátámasztására.

A közlemény szerint "az ukrán fegyveres erők azon állásait, amelyek letették a fegyvereiket, nem támadják. Az orosz fegyveres erők nem támadnak ukrán városokat. A polgári lakosságot nem fenyegeti veszély". Moszkva szerint számos katonai célpontot, köztük repülőtereket, védelmi létesítményeket és repülőgépeket találtak el "nagy pontosságú fegyverekkel" egy Vlagyimir Putyin elnök által elrendelt "különleges művelet" keretében.  

Mariupol polgármestere, Vadim Bouchenko azonban sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt állította, hogy a városban három ember meghalt és további hat megsebesült, köztük egy gyermek.

"Ne essetek pánikba! Készek vagyunk harcolni Mariupolért és Ukrajnáért" - mondta.

Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette döntését, mivel Moszkva folytatja a különleges hadműveletet Ukrajnában - írja az RT.com.


Az ukrán elnök csütörtöki televíziós nyilatkozatában jelentette be, hogy nemzete megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Arra kérte a lakosságot, hogy támogassák a nemzeti fegyveres erőket, többek között fegyverfogással és harcra való felkészüléssel, és megígérte, hogy feloldja az általa korábban kiszabott személyi szankciókat mindenkivel szemben, aki hajlandó megvédeni Ukrajnát.

Zelenszkij szerint az Ukrajna elleni orosz támadás a náci invázióhoz hasonlított. Arra kérte az orosz állampolgárokat, hogy tiltakozzanak az elindításáról szóló kormányhatározat ellen.

Harcok Harkovban

Továbbra is folytatódnak az összecsapások Ukrajna egyik legfontosabb városában, Harkovban:


Kína: Oroszország azt tehet, amit akar

A kínai külügyminisztérium közleményében ez áll:

Oroszország állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, egy független és szuverén szuperhatalom. Oroszország a saját jogán tervezi és hajtja végre a külpolitikáját és stratégiáját, kizárólag a saját ítélete és nemzeti érdekei alapján.

Fegyverbe szolította a polgári lakosságot az ukrán védelmi miniszter

Közleménye szerint minden ukrán állampolgár kaphat kézifegyvert, és várják az emberek jelentkezését a katonai bázisokon. Elég ukrán útlevelet vagy személyit felmutatni ahhoz, hogy fegyvert adjanak.

Rögtönzött bunkerek lettek a kijevi metróállomásokból

Az ukrán fővárosban, Kijevben a metróállomások rögtönzött bunkerekké váltak a légvédelmi szirénák hangjára.

A városban tartózkodó szemtanúk a CNN-nek elmondták, hogy az állomások tele vannak csoportokba szerveződött emberekkel.


Hitlerhez hasonlította Putyint a volt ukrán elnök

„Putyin egy modern kori Hitler” – jelentette ki Petro Porosenko volt ukrán elnök, jelenlegi képviselő a parlamenti válságtanácskozáson.

Szerinte a mai nap ugyan tragikus, de végül Ukrajna fog győzni.

Az ukrán parlamentben feszült a helyzet, sok fegyveres van bent – mondta a BBC-nek egy ukrán újságíró.

Kína külügyi szóvivője nem ismerte el, hogy invázió történik Ukrajnában

A Guardian tudósítása szerint Hua Csun-jingnak, Kína külügyi szóvivőjének problémája van az invázió kifejezéssel, szerinte a helyzetnek összetett történelmi háttere van.

Hua reggeli sajtótájékoztatóján ezután ismét feszültség szításával és háborús uszítással vádolta az Egyesült Államokat,

és kiemelte, hogy Kína mindvégig felelős hozzáállást tanúsított. A szóvivő egyúttal felszólította a feleket, hogy maradjanak elkötelezettek a helyzet békés rendezése mellett.


Ezt megelőzően Kína ukrajnai nagykövetsége közleményt adott ki csütörtök reggel, amiben a CNN szerint arra kérték az országban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy biztonságuk érdekében ne hagyják el otthonukat, járműveikre pedig tűzzenek kínai zászlókat. Hozzátették, hogy az országban lévő kínaiak segítsenek egymásnak ebben a gyorsan romló helyzetben, amivel megmutatják a világnak a kínai nép erejét.

Üressé vált Ukrajna felett az ég, elkerülik a polgári repülők

A Flightradar képén jól látszik, hogy a katonai akciók megindulása után gyakorlatilag megszűnt a polgári repülés Ukrajnában és Nyugat-Oroszországban.

A két ország légtérzárlatot jelentett be, és a légügyi hatóságok is arra kérték a légitársaságokat, hogy állítsák le Ukrajnát érintő járataikat, mert véletlenül is lelőhetik a gépeket.


Az ukrán kormány a Boszporusz lezárását kéri a törököktől

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy ne engedje át az orosz hadihajókat a Boszporuszon, és ne engedjen orosz repülőket a légterébe.

Harkov ostrom alatt: Ellenállnak az ukránok

Az ukrán ellenállás első jelei a harkovi fronton, összecsapások zajlanak a város északkeleti peremén, a tüzérség is részt vesz benne.

Korábban jelezte az orosz védelmi minisztérium, hogy a határon ellenállás nélkül tudtak áthaladni az orosz csapatok.


Donyecki szakadárok vezetője az ukrán hadseregnek: Mentsétek az életeteket!

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok népi milíciájának helyettes vezetője arra szólította fel az ukrán hadsereget, hogy tegye le a fegyvert.

Felszólítom az ukrán hadsereget, hogy tegye le a fegyvert. Mentsétek meg az életeteket! Akkor újjáépíthetitek országotokat, együtt fogjuk újjáépíteni a békés életet

– mondta a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójának.

Videón a Krím felől bevonuló orosz csapatok

A CNN arról írt, hogy a határőrség arról is kiadott egy videót, hogy orosz katonai járművek érkeztek a 2014-ben annektált Krím felől is. A CNN élő adásában be is mutatták a videót, melyet az Insider nevű orosz hírportál is megszerzett.


Jönnek az első hírek a halálos áldozatokról

Az ukrán rendőrség közleményei szerint Odesszában és Mariupolban is vannak halálos áldozatai az orosz támadásnak.

Eddig összesen hét ember halálát jelentették be, vannak sebesültek is, és legalább további 19 embert nem találnak a robbanások környékén.

Pánik Kijevben

Sorok állnak az ATM-ek meg a bankok előtt Kijevben, a civilek elkezdik felvenni a pénzüket a bankokból...




Az elmúlt egy óra orosz támadásai

Az ukrajnai orosz hadműveletek utolsó óráinak rakéta- és légicsapásainak térképe:


Oroszok: Ellenállás nélkül hatoltak be a katonák Ukrajnába

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Ukrajna határain ellenállás nélkül jutnak át az orosz katonák. Azt is állítják, hogy nem igaz, hogy kilőtték volna akár egyetlen repülőjüket is - az ukrán hadsereg szerint ötöt is kilőttek.

Nyugalomra inti Kijev lakosait Klicsko főpolgármester

„Kijevben ágyúzás zaját halljuk. A legrosszabb ellenség most a pánik. Nyugodtnak kell maradnunk. Mindenki, aki nem vesz részt fontos városi funkciók biztosításában, maradjon otthon. Győznünk kell” – szólította fel a kijevieket Vitalij Klicsko főpolgármester.

A CNN beszámolója szerint Kijevben és a második legnagyobb ukrán városban Lvivben sincs pánikhangulat annak ellenére, hogy megszólaltak a légvédelmi szirénák. Ennek némileg ellentmond, hogy más hírforrások szerint máris sokan menekülnek nyugat felé a fővárosból.


Harkov ostromgyűrűben

Egyre több civil beszámoló érkezik arról, hogy az 1,4 milliós ukrán várost orosz tankok vették körbe, elzárják az utakat.


Hivatalosan az ukrán kormány vagy hadsereg nem erősítette meg ezeket a híreket.

Harkov bombázása:



Az orosz erők a hírek szerint már az ukrajnai Harkov közelében vannak, ami az egyik legfontosabb városa Ukrajnának:



Térképen az orosz hadsereg hajnali rakétacsapásai

Megírtuk, hogy mindössze 4 óra kellett az oroszoknak, hogy Ukrajna letérdeljen.



Megnyitották a kijevi metróállomásokat, hogy óvóhelyként működjenek

Megnyitották a kijevi metró állomásait a menedéket keresők előtt.

Kijevet egyelőre nem érte bombatámadás, de a város határában lévő Boriszov repülőteret erősen rakétázzák az oroszok.

Lukasenko kiadta a parancsot, hogy a fehérorosz hadsereg segítse az oroszok támadását

A fehérorosz elnök utasította a hadseregét, hogy mindenben segítsék az oroszok invázióját Ukrajna ellen. Fehéroroszországban mintegy 30 ezer orosz katona állomásozik.

Ukrán lapok szerint tankok indultak meg Ukrajna ellen Fehéroroszország felől.

Olaf Scholz: Németország a legélesebben elítéli Putyin elnöknek ezt a kegyetlen akcióját

„Az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi jog kirívó, semmivel sem igazolható megsértése. Németország a legélesebben elítéli Putyin elnöknek ezt a kegyetlen akcióját” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtök hajnalban.

Scholz a hadművelet azonnal leállítására szólította fel Oroszországot, és közölte, hogy a német kormány szorosan együttműködik szövetségeseivel a G7-csoport, a NATO és az Európai Unió keretében.

A kancellár telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és Németország szolidaritásáról biztosította Ukrajnát és az ukrán népet – közölte Steffen Hebestreit kormányszóvivő az MTI szerint.

A szakadár luhanszki erők két ukrán ellenőrzés alatt lévő területet már el is foglaltak

Ukrán beszámolók szerint a luhanszki szakadár erők megtámadtak több, ukrán ellenőrzés alatt álló települést. Elfoglalták Gorogyiscse és Melovoje településeket – írta az Unian.ua.

Az Interfax is megerősítette az ottani harcokat Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet hajnali megkezdése után indítottak támadást – közölte az MTI.

A másik szeparatista terület, a Donyec-medence térségének egyik szóvivőjére hivatkozva az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy a szakadárok jelentős csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erőkre a feleket elválasztó kelet-ukrajnai vonal mentén.

Ukrán katonákat likvidáltak Luhanszkban

Halott ukrán katonákról került fel videó a Telegramra.

Egy éjszakai összecsapás eredményeként többen életüket vesztették - írják a felvételekhez.

Azt üzenték az orosz barát szakadárok, hogy jobban teszik, ha az ukránok leteszik a fegyvert és elmenekülnek most azonnal...

Videó 18+



Minden oldalról támadnak az oroszok

Hivatalosan meg nem erősített, de Ukrajnában lévő nyugati tudósítók által közölt információk szerint minden irányból támadnak az oroszok. Északról Fehéroroszország felől törtek be Ukrajnába, délről a Krím irányából, keletről pedig közvetlenül Oroszországból. Számos beszámoló szerint tankokkal, gépjárművekkel is megindultak.


Harkivtól Odesszáig hullanak a rakéták

Csütörtök hajnalban Oroszország megindította támadását Ukrajna ellen. A jelek széles körű invázióra utalnak, az ukrán belügyminisztérium szerint Harkiv és Odessza ellen is támadás készül, a szakértők Kijev bekerítésétől tartanak.


Pénzt, fegyvert és azonnali szankciókat követel az ukrán kormány a Nyugattól

Az ukrán külügyminiszter öt pontban szedte össze, hogy mit akar a kormánya:

 - Nagyon kemény szankciókat Oroszország ellen, beleértve az oroszok kizárását a nemzetközi átutalásokat lehetővé tevő SWIFT rendszerből.
- Oroszország teljes elvágását a külvilágtól.
- Fegyvereket, felszerelést Ukrajnának.
- Pénzt Ukrajnának
- Humanitárius támogatást.

 

Ukrán belügyminiszter: Rakétatámadásokat indítottak egy Kijev melletti repülőtéren

Nem sokkal a beszéd után orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban – írja a Guardian ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

Később Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, hogy rakétatámadás érte Ukrajnát.

Az ukrán belügyminisztérium pedig a Telegramon azt írta, a rakétatámadások célpontjai ukrán vadászgépek egy Kijev melletti repülőtéren.

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szerint tíz ukrán régió ellen indítottak támadásokat, elsősorban az ország keleti és déli részén. Legalább hét „erős” légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják, közölte a kijevi parancsnokság.

Ukrajna belügyminiszter-helyettese, Anton Gerascsenko is megerősítette, hogy megkezdődött az orosz invázió. A miniszter a hivatalos Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában azt mondta:

Az invázió megkezdődött. Az imént rakétákat lőttek a katonai parancsnokságokra, repülőterekre, katonai raktárakra, Kijev, Harkiv, Dnyeper közelében.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapot kihirdetésére szólította fel nemzetbiztonsági és védelmi tanácsát. A képviselő-testület várhatóan hamarosan ülést tart.

Putyin tévébeszéde után a CNN helyszíni stábjai robbanásokat hallottak Ukrajna több pontjáról, többek között a főváros, Kijev és Odessza városának közelében. A CNN élő adásában is lehetett hallani Kijevben a robbanásokat



Biden egységes és határozott választ ígér

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Putyin „épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját”.


A külügyminiszter a Guardian tudósítása szerint azt mondta, hogy „Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajnában. Békés ukrán városokat támadnak az oroszok. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ megállíthatja és meg kell állítania Putyint. Most jött el a cselekvés ideje.”

Az emberiség nevében vonja vissza csapatait Oroszországba!

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára közvetlen kéréssel fordult Putyin orosz elnökhöz. Guterres – aki 2017 óta tölti be a főtitkári tisztséget – hozzátette, hogy a mai akció „hivatali időm legszomorúbb pillanata”.

„Putyin szándékosan háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséggel és emberi szenvedéssel fog járni” – reagált a bejelentésre Joe Biden. Az amerikai elnök közleményében leszögezte, hogy egyedül Oroszország felelős a támadás okozta halottakért és pusztításért, és azt ígérte, az USA, valamint szövetségesei egységesen és határozottan fognak válaszolni.

A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot

- jelentette ki Biden.

A CNN fehér házi forrásra hivatkozva azt írja, jelenleg is telefonon beszél Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A NATO főtitkára is rögtön elítélte Oroszország „meggondolatlan támadását”. Jens Stoltenberg Twitter-bejegyzésében azt írta, a támadás „rengeteg civil életét teszi kockára”. „Ez a nemzetközi jog súlyos megsértése, és komoly fenyegetést jelent az euro-atlanti biztonságra” – tette hozzá.

Késő este történt:

Katonai segítséget kértek Oroszországtól a szakadár „népköztársaságok”

A Kreml bemutatta a leveleket, amelyek ürügyként szolgálhatnak a bevonulásra a szakadárok által ellenőrzött területekre.



Doneck és Luhanszk oroszbarát vezetői levélben fordultak Oroszországhoz, hogy „segítsen az ukrán fegyveres erők agressziójának visszaverésében a polgári áldozatok elkerülése és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében”.

Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető azt írják, hogy romlik a helyzet és „a kijevi fenyegetések miatt” a népköztársaságok polgárai kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, és Oroszországba menekültek.

Harkov ma hajnalban:


Komoly robbanások Mariupol közelében

Ezek a felvételek a Fekete-tenger partján fekvő, közel félmilliós Mariupol városában készültek csütörtökön kora hajnalban. Feltehetően GRAD-rakétákkal lövik a települést az oroszok:

 


Kijevben szólnak a légvédelmi szirénák:




Biden telefonon egyeztetett Zelenszkijjel:

Elítéltem az orosz katonai erők ezt a provokálatlan és indokolatlan támadását... Arra kért, hogy szólítsam fel a világ vezetőit, hogy határozottan lépjenek fel Putyin elnök kirívó agressziója ellen, és álljanak ki Ukrajna népe mellett.

Volodimir Zelenszkij csütörtök hajnalban megerősítette, hogy Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajna infrastruktúrájára és az ukrán határőrökre, de az ország számos városában robbanások hallatszottak. A Guardian cikke ukrán elnök beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak otthon és maradjanak nyugodtak:

A hadsereg működik. Mindvégig veletek leszek. Maradjatok erősek. Győzni fogunk, mert mi vagyunk Ukrajna. Dicsőség Ukrajnának

Zelenszkij hadiállapotot vezet be egész Ukrajnában – írja a CNN.

 „Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk” – mondta Zelenszkij az ukrán néphez címzett videóüzenetében az MTI szerint. Az ukrán elnök kijelentette, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket „békésen, nyugodtan és őszintén”

Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud


- fogalmazott az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Később Zelenszkij egy újabb videoüzenetet tett közé, amelyben azt mondta, csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések