A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Századvég: Rezsicsökkentés nélkül 22 ezerről 110 ezerre emelkedne a havi rezsiszámla

Hortay Olivér szerint a kormány rezsicsökkentő intézkedésének köszönhetően a háztartások évente több százezer forintot spórolhatnak meg.

Európa-szerte példaértékű a magyar energiapolitika, a kontinensen hazánkban a legolcsóbb az áram és harmadik legalacsonyabb a földgáz ára. A polgári kormány rezsicsökkentő intézkedésének köszönhetően a háztartások évente több százezer forintot spórolhatnak meg – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője az M1 Híradónak.

A szakértő elmondta, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország számos más európai uniós tagállamtól eltérő energiapolitikát folytatott.

Hozzátette, hogy míg az Európai Unióban az energiaárak mesterséges növelésére építő klímapolitikát folyattattak, Magyarországon a célkeresztben az energiaárak alacsonyan tartása volt.

„Magyarország hatóságilag rögzítette a lakossági tarifákat – ezt nevezzük rezsicsökkentésnek –, és jelentős erőfeszítéseket tett, hogy visszaépítse az állami tulajdont az energiaszektorban" – fogalmazott Hortay Olivér, majd kiemelte: míg 2010-ben 29 százalék volt a nemzeti tulajdon aránya a szektorban, ez 2020-ra 56 százalékra emelkedett.

A szakértő felidézte, hogy fél évvel ezelőtt, amikor Európában kitört az energiaválság, akkor az elmúlt tíz évre jellemző európai energiapolitika elkezdett „recsegni, ropogni". Ennek hatására egyre több uniós tagállam vezetett be hatósági árakat – például a héten Szlovákia a lakossági áramárakat fagyasztotta be –, az Európai Bizottság pedig fenntarthatónak minősítette az atomenergiát.

Forrás: hirado.hu

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések