A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Századvég: a magyarok elsöprő többsége a békét szorgalmazza


A magyarok hetvenhét százaléka elutasítja Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt arra vonatkozó javaslatát, hogy Magyarország – a NATO tagjaként – magyar katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajnába – derül ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából.


Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított több katonai célpont és repülőtér ellen Ukrajna területén. Orbán Viktor magyar kormányfő leszögezte, hogy Magyarországnak a katonai konfliktusból ki kell maradnia. Ugyanakkor – mint fogalmaz a Századvég – a balliberális erők kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter nem zárná ki, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába. A Századvég által – az Oroszország által megindított ukrajnai katonai műveleteket megelőzően – készített kutatás során a megkérdezettek 83 százaléka úgy nyilatkozott, aggasztónak tartja, hogy Oroszország és Ukrajna között fegyveres konfliktus törhet ki a közeljövőben, míg tizenhat százalékuk nem fejezte ki aggodalmát ezzel kapcsolatban.

Azt írták: a felmérés alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyarok elsöprő többsége a béke megőrzését szorgalmazza a kialakult feszült helyzetben. A válaszadók 95 százaléka úgy látja, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzése érdekében Oroszország és Ukrajna között, ugyanakkor 4 százalékuk szerint Oroszországot minden eszközzel meg kell büntetni, akár katonai erővel is.

A Századvég kitért arra is, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerint Magyarországnak akár katonákkal és fegyverekkel is támogatnia kellene Ukrajnát.

Ezen felül Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke szintén az ukrán kormánynak felkínálandó magyar fegyverekről beszélt. Az ezzel kapcsolatos válaszok szerint a magyarok több mint háromnegyede (77 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén Magyarország mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben tizenkilenc százalékuk helyeselné ezt a lépést. Érdekességként megjegyezték, hogy az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (57 százaléka) is ellenzi a baloldal – magyar katonák és fegyverek esetleges ukrajnai bevetését célzó – javaslatát. Ez az arány a Fidesz-KDNP szavazói esetében nyolcvanhat százalék, a bizonytalanok körében nyolcvanegy százalék – olvasható a közleményben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések