A fügés-szilvás kekszek klasszikus omlós tésztából készülnek, és abbahagyhatatlanok.
A jó keksz titka a hozzávalók megfelelő arányában rejlik: alapszabály, hogy egy rész cukorhoz két rész vajat és három rész lisztet kell adni. Ehhez a recepthez a tésztát tojással és sütőporral lágyítsd, egy kevés fahéj pedig csavar egyet az egyszerű ízeken. A felhasznált lekvár legyen nagyon kemény, különben kifolyik: ha lágynak találod, forrald addig, amíg be nem sűrűsödik.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 24 dkg liszt
👉 16 dkg vaj
👉 8 dkg porcukor
👉 1 tojás
👉 1 kávéskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 0.5 kávéskanál fahéj
A töltelékhez
👉 10 dkg fügelekvár
👉 10 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a kockákra vágott hideg vajjal, add hozzá a porcukrot, a sót és a fahéjat, üsd bele a tojást, és kézzel jól dolgozd össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben minimum fél órát. Ha a pihenési idő letelt, szedd ketté a tésztát. Az egyik felét nyújtsd téglalap alakúra, hosszában vágd el, és az így kapott két darab közepét kend meg egy-egy csíkban fügelekvárral. Hajtsd rá a szélét mindkét oldalról, és vágd háromcentis darabokra. A kis batyukat helyezd el sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ismételd meg a műveletet a tészta másik felével, de ezúttal a közepét szilvalekvárral kend meg. Tedd ezeket a darabokat is a tepsibe, és told az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából negyedórára, amíg a süti aranyszínt kap.
A jó keksz titka a hozzávalók megfelelő arányában rejlik: alapszabály, hogy egy rész cukorhoz két rész vajat és három rész lisztet kell adni. Ehhez a recepthez a tésztát tojással és sütőporral lágyítsd, egy kevés fahéj pedig csavar egyet az egyszerű ízeken. A felhasznált lekvár legyen nagyon kemény, különben kifolyik: ha lágynak találod, forrald addig, amíg be nem sűrűsödik.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 24 dkg liszt
👉 16 dkg vaj
👉 8 dkg porcukor
👉 1 tojás
👉 1 kávéskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 0.5 kávéskanál fahéj
A töltelékhez
👉 10 dkg fügelekvár
👉 10 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a kockákra vágott hideg vajjal, add hozzá a porcukrot, a sót és a fahéjat, üsd bele a tojást, és kézzel jól dolgozd össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben minimum fél órát. Ha a pihenési idő letelt, szedd ketté a tésztát. Az egyik felét nyújtsd téglalap alakúra, hosszában vágd el, és az így kapott két darab közepét kend meg egy-egy csíkban fügelekvárral. Hajtsd rá a szélét mindkét oldalról, és vágd háromcentis darabokra. A kis batyukat helyezd el sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ismételd meg a műveletet a tészta másik felével, de ezúttal a közepét szilvalekvárral kend meg. Tedd ezeket a darabokat is a tepsibe, és told az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából negyedórára, amíg a süti aranyszínt kap.
0 Megjegyzések