A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mit szól ehhez Brüsszel? Jön az orosz gáz, mint az állat, nagyon olcsón

Kedden Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Valószínűleg a világ sok országában várják, hogy vajon miről tárgyalt a kicsiny, európai - és egyben NATO-tag - ország miniszterelnöke az orosz medvével a a jelenlegi feszült, Kelet-Nyugat közötti hidegháborús hangulatú helyzetben. Orbán Viktor ment Putyin elnökhöz Moszkvába, a két vezető a járvány kitörése először, de egyébként összességében 11. alkalommal találkozott egymással hivatalosan.

Orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés, Paks nélkül nincs jó magyar klímapolitika

A magyar köztévé azt kérdezte, mennyire sikerült Magyarország jövőbeni energiaellátását biztosítani. Putyin azt mondta, Orbán Viktor egy sor kérdést tett fel az együttműködésünkkel kapcsolatban, ezek érintették az energetikát is. A gázszállítást és az atomenergiát és a logisztikát is. A tárgyalásokon az orosz kormány tagjaival és orosz nagyvállalatok vezetőivel is felvette a kapcsolatot és minden kérdésben pozitív választ kapott Orbán, mondta Putyin.

A gázszállítás volumenének növekedésével kapcsolatban is, az Oroszországnak nem jelent majd problémát. Majd a vállalatok mondják ki a végső szót, de áprilisban meg fog történni.

Orbán az orosz újságírókhoz szólva elmondta,

Nyugat-Európában hatalmasat nőttek az energiaárak, kivéve Magyarországon. Mert itt rezsicsökkentés volt, aminek alapja az orosz gáz.

Hozzátette:

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

- mondta. Ezért fontos, hogy közelebb kerültünk a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több gáz jöjjön éves szinten, tette hozzá. Ahogy azt is, hogy Paks nélkül nincs jó magyar klímapolitika.

Putyin kijelentette, Magyarország most ötször olcsóbban vásárolja a gázt, mint a piaci ár.

Putyin ezen felül említést téve a magyar választásról azt mondta, bárkivel együtt tudnak működni, de Orbán Viktor nagyon sokat tett a magyar népért és Oroszország érdekeiért.



Részletesen megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket – kezdte a sajtótájékoztatót Putyin. Kiemelte, hogy Magyarország fontos partnere Oroszországnak, és a koronavírus ellenére tovább javultak a gazdasági kapcsolatok. A gázfogyasztás 80%-át adja Oroszország Magyarországnak, 2036-ig hosszabbították meg a szerződést, így piaci ár alatt vásárolhat Magyarország gázt továbbra is. Fontos, hogy Magyarországon keresztül halad át az orosz gáz, és Magyarország bizonyította, hogy megbízható partner ebben a tekintetben is – mondta Putyin.

Koronavírus, Szputnyik, Ukrajna

Szoros az együttműködés egészségügy terén is az orosz elnök szerint . Emlékeztetett: Magyarország volt az első uniós tagország, amely elismerte a Szputnyik V-t. Elmondta: tervben van a vakcina magyarországi előállítása, továbbá folynak az egyeztetések a Szputnyik Lightról, amely emlékeztető oltásként fog funkcionálni.

Az ukrán konfliktusról azt mondta az orosz elnök, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogait sok esetben megsértik Ukrajnában. A garanciaigényekről azt mondta, hogy az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyta az USA. Putyin elmondta a korábban ismertet három követelését, amit elutasított Washington. Senki nem erősítheti a biztonságát más országok biztonságának a rovására – tette hozzá.

Orbán: Ez egy békemisszió volt

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk – vette át a szót Orbán Viktor.

A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt"

– fogalmazott.

A magyar kormányfő szerint az Európai Unió egységes, nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra. Mint fogalmazott: amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt.

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború"

– tette hozzá.

Magyar modell, rezsicsökkentés

„A magyar modellt ajánljuk a konfliktuskezelésben, miszerint a NATO és az EU tagjai vagyunk, de megadjuk a tiszteletet Oroszországnak" – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő is kitért a járványkezelése, mint ismertette: 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával.

„Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége" – mondta a magyar kormányfő. Újságírói kérdésre Orbán hangsúlyozta: Európában szinte mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az energia ára, ez alól egyedül Magyarország képez kivételt, és ez pedig az Oroszországgal kötött megállapodásnak köszönhető. Aláhúzta: az orosz gáznak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés létrejöhetett, és hosszú évek óta működhet Magyarországon.

A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása"

– értékelt a kormányfő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések