A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - (Élő) 🔴


Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.



Zelenszkij elnök tűzszünetet akar és békét - a szóvivője szerint még mindig tárgyalnak az időpontról és a helyszínről.

Kann News izraeli média szerint Zelenszkij ukrán elnök kérte Bennet izraeli miniszterelnöktől, hogy közvetítsen  Ukrajna és Oroszország között.

Telefonon keresztül beszéltek, és egy erről tájékoztatott forrás a Kann Newsnak elmondta: 

Izrael az egyetlen nyugati ország, amely mindkét országgal elég jó kapcsolatokat ápol.


Vologyimir Zelenszkij sajtótitkárának nyilatkozata:

- Ukrajna nem utasította vissza a tárgyalásokat

- Ukrajna kész tárgyalni a tűzszünetről és a békéről

- Elfogadtuk az Orosz Föderáció elnökének javaslatát

- Ezekben az órákban a felek egyeztetnek a találkozó helyéről és idejéről


Zelenszkij izraeli sisakban járkál

Az izraeli 2-es csatorna tudósítója közzétett egy képet a Kijev utcáin járőröző ukrán elnökről, aki egy izraeli sisakot visel.


Fegyveresek őrzik a menedékhelyeket Kijevben

Neil Hauer, a CNN újságírója Kijevben arról számolt be, hogy az ukrán fővárosban lévő civil menedékhelyeket most fegyveres őrök őrzik Kalasnyikovokkal.



Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a szankciókról és a védelmi támogatásról tárgyalt telefonon írja a CNN. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a beszélgetés 11:52-től 12:32-ig tartott.

Az ukrán elnök a Twitteren azt írta, hogy szankciók megerősítéséről, konkrét védelmi támogatásról és egy háborúellenes koalícióról tárgyaltak, és megköszönte Biden támogatását.

A beszélgetésre azt követően került sor, hogy Zelenszkij az éjszaka folyamán beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy Ukrajna „egyedül védi hazánkat”.



Úgy döntöttek, hogy a nagykövetség munkatársainak egy részét családtagokkal, valamint az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodáinak munkatársait egy közös evakuációs akció keretében kihozzák Kijevből, jelentette be Szijjártó Péter péntek este.

A kijevi magyar nagykövetségen csak tizenhárman maradnak. A külügyminiszter közölte, hogy humanitárius folyosót nyitottak harmadik országok állampolgárainak, akiket vízum nélkül engednek be Magyarországra, hogy innen hazautazhassanak. Elmondása szerint legutóbb 25, ukrajnai külképviseleten dolgozó cseh diplomatának és családtagjaiknak segítettek, folyamatban van 950 indiai átléptetése.

Az Ungvári Egyetemen tanuló diákokért repülőt küld majd India.

Klicsko szerint nagyon nehéz éjszaka vár Kijevre


Kijev polgármestere, a korábbi nehézsúlyú ökölvívó bajnok Vitalij Klicsko péntek este nyolc után közölte a BBC szerint, hogy öt robbanást jelentettek a fővárosból, és néhány robbanást hallottak egy erőmű közelében a város északi részén.

Klicsko szerint az ukrán fővárosban „nagyon nehéz” lesz az előttünk álló éjszaka, a polgármester úgy fogalmazott:

a helyzet most túlzás nélkül fenyegető Kijev számára.

Román védelmi miniszter: Putyin őrült lenne, ha megtámadná Romániát


Putyin "őrült lenne", ha megtámadná Romániát a NATO-tagság miatt - a román védelmi miniszter azt üzeni a polgároknak, hogy "maradjanak nyugodtak.

"Az őrület bizonyítéka lenne", ha Oroszország megtámadna egy NATO-tagot, "és mi nem hiszünk ebben a forgatókönyvben" - állította Vasile Dîncu román védelmi miniszter.

Az orosz hadsereg megsemmisítette a kijevi hőerőművet

Vitalij Klicsko, a város polgármestere jelentette be a hőerőmű megsemmisülését.

Klicsko korábban már jelezte, hogy három-öt percen belül öt robbanás is hallatszott egy Kijev észak részén fekvő erőműből.

"A helyzet minden túlzás nélkül nagyon fenyegető Kijevben. Az éjszaka, a hajnal nagyon nehéz lesz" - mondta a város polgármestere.

(Guardian)

Itt van az eddigi legdurvább szankció: a Pornhub letiltja az orosz felhasználókat

A Visegrád 24 Twitter-oldal jelentése szerint a Pornhub, nevű felnőtt tartalmú weboldal blokkolja az orosz felhasználókat.

Az orosz felhasználók, akik megpróbáltak belépni a PornHubra, üzenetet kaptak arról, hogy a tartalom le van tiltva, valamint egy ukrán zászlót, illetve egy üzenetet, amely támogatja Ukrajnát.


Robbanás rázta meg Kijev elővárosát

Kijev elővárosa, Troieshchyna.

A Troieshchyna külváros a város északi bal partján található, és közigazgatásilag a Desnianskyi kerület része.


John Kerry szerint Putyin az orosz támadással elvonja a figyelmet a klímaválságról

A Fehér Ház nemzetközi klímavédelmi megbízottja, John Kerry hétfőn figyelmeztette Oroszországot, hogy ne veszítse szem elől az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságát, amikor Ukrajnát veszi célba.


Kerry volt külügyminiszter a hét elején a BBC Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy fontos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és más globális vezetők továbbra is elkötelezettek maradjanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett.

Kerry kifejtette, reméli, hogy a diplomácia győzni fog, de ugyanilyen fontos, hogy egy konfliktusban elveszik az emberek és akár a nagy országok figyelme is. Emlékeztetett, hogy Oroszország északi területei korábban 66 százalékban fagyott területet jelentettek, de a felmelegedéssel többek között az infrastruktúra is veszélybe kerül, sőt, maga az ország lakossága is.

„Remélem, hogy Putyin elnök úr segíteni fog nekünk abban, hogy a helyes úton maradjunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben”
, tette hozzá Kerry, akinek a megjegyzései még akkor hangzottak el, amikor Oroszország két kelet-ukrajnai szakadár régiót független államként ismert el. 

A külügyminisztérium szóvivője szerint Kerry megjegyzései még az orosz agresszió legutóbbi hulláma előtt hangzottak el és határozottan elítéli az orosz támadást.

Úgy tűnik tehát, Kerry azon kevés döntéshozók közé tartozik, akiket nem lehet kizökkenteni és akik eltökélt lényeglátással tudják képviselni a jó ügyet a legnehezebb időkben is.

Kerry azzal a keserű következménnyel is szembesítette a világot, hogy az ukrán-orosz háborúnak komoly károsanyag-kibocsátási következményei lesznek.
Hozzászoktunk Biden agyhalott kijelentéseihez, ehhez hasonlót Nancí Pelosi tudott mondani. Ezek vezetik USA-t...

Befagyasztotta Putyin vagyonát az EU

Az EU külügyminiszterei megszavazták a második szankciócsomagot Oroszország ellen, jelentette a BBC. Az EU beváltotta ígéretét, a tagállamok külügyminiszterei a péntek délután elfogadott szankciócsomag részeként Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve külütyminisztere, Szergej Lavrov személyes vagyonát is befagyasztották. Putyin esetében a lépés minden bizonnyal csak szimbolikus, aligha tart jelentősebb vagyontárgyakat az EU tagállamaiban.

Lavrov és Putyin esetében utazási korlátozásokat nem rendeltek el, ami szintén logikus. Amennyiben diplomáciai úton kivánják kezelni a helyzetet, annak feltétele, hogy a két orosz vezető beléphessen az EU területére tárgyalni.

Az EU tagállamainak állam- és kormányfői már péntek hajnali tanácskozásukon döntöttek arról, hogy újabb szankciókkal sújtják Oroszországot ukrajnai agressziója miatt. A nap folyamán egyeztették az újabb szankciókat, melynek részeként újabb orosz bankokat, állami vállalatokat és gazdasági szektorokat is büntetnek. Ezeket a szankciókat hagyták végül jóvá délutáni tanácskozásukon a tagállamok külügyminiszterei.

Charles Michel, a tagállamok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken arról tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az EU a szankciók harmadik körének előkészítésén is dolgozik már.

Kamu Geri kék-sárgára "festette" a Halászbástyát

Az alkalmatlan srác így küzd Ukrajnáért...

Karácsony a Facebookon üzent:

Miért bántjuk folyton egymást?
Miért okozunk újra és újra szenvedést embertársainknak?
Miért mondjuk újra és újra, hogy soha többé, hogy aztán mégis újra megismételjük ugyanazt?
Miért növesztünk újra és újra politikai bálványokat magunknak, akik zsarnokká válva csak bajt hoznak ránk, megváltás helyett? - tette fel a kérdéseit. 


Újabb szankciók az oroszoknak

A belarusz NEXTA jelentése szerint

 "Az Audi, a Jaguar Land Rover, a BMW, a Mercedes-Benz, a Citroen, a General Motors felfüggesztette az autók szállítását Oroszországba".

Vucic nem akar szankciókat Oroszország ellen

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke biztosítja, hogy országa nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, de hangsúlyozza, hogy "mindent megtesznek az ukrán nép megsegítésére".


NATO-főtitkár: A Kreml céljai nem korlátozódnak Ukrajnára

Stoltenberg azt mondta, a világ felelősségre fogja vonni Oroszországot és Fehéroroszországot a tetteikért.

„Oroszországot, mint agresszort, Fehéroroszországot, mint a segítőjét”
. Beszélt arról is, hogy „a Kreml céljai nem korlátozódnak Ukrajnára”.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ezek voltak az ukránok pénteki veszteségei

"Lelőttünk hat harci repülőt, egy helikoptert, öt drőnt. Megsemmisítettünk 67 tankot és egyébb páncélozott harcjárművet, 16 rakétasorozatvetőt, 87 katonai járművet" - közölték az Interfax jelentése szerint.

Szijjártó Péter: a gázszerződéseket nem érintik a szankciók

- Magyarország számára a szankciók elfogadása során fontos volt, hogy azok ne veszélyeztessék az energiaellátás biztonságát és a rezsicsökkentést - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Brüsszelben megtartott, EU-s külügyminiszterek tanácskozását követően. Mint azt Szijjártó Péter elmondta, a szankciók nem érintik a gázbeszerzésre vonatkozó szerződéseket.

Szijjártó Péter cáfolta az Európpai Néppárt elnökének azon állítását, amely szerint Magyarország több tagállammal együtt megakadályozta Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből. - Ilyenről nem volt szó, nem szólaltunk fel az ügyben - reagált a külügyminiszter, aki elképesztőnek tartja, hogy nagy politikai erők vezetői még háború idején is a politikai haszonszerzést tartják a legfontosabbnak.


HVG: Annyian jelentkeznek Kijevben önkéntesnek, hogy kifogytak a felszerelésből

A lap helyszíni tudósítójának elmondták, hogy sárga, fényvisszaverő szalaggal látják el az önkénteseket, hogy megismerjék őket.

Annyian jelentkeznek önkéntesnek Kijevben, hogy már nincs elegendő ruha és felszerelés – minderről ukrán rendőrök és katonák beszéltek a hvg.hu helyszíni tudósítójának, Bihari Ádámnak péntek délután. Azt is elmondták, hogy sárga, fényvisszaverő szalaggal látják el az önkénteseket, hogy megismerjék őket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön késő este rendelte el az általános mozgósítást Ukrajnában.

Tűzharc Odesszában

Leszállt az éjszaka, és Odessza, a kikötőváros, Ukrajna legfontosabb kereskedelmi központja, orosz légitámadások célpontja lett:


Sky News: Az oroszok partra szálltak Mariupolnál

A  Sky News amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy

az oroszok több ezer katonája szállt partra péntek délután Mariupolnál.

A Donbasz közelében lévő város 2014–15-ben egyszer már kis híján orosz kézre került. Az amerikaiak most arra számítanak, hogy az oroszok komoly ellenállásba fognak ütközni a térségben. 

Zakharova: Oroszország nem nézné tétlenül Svédország vagy Finnország NATO-tagságát

Az orosz külügyi szóvivő szerint „súlyos katonai és politikai következménnyel járna” az, ha akár Svédország, akár Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Maria Zakharova külön válaszlépésekkel fenyegette meg Finnországot, akinek miniszterelnöke csütörtökön elismerte, Ukrajna orosz inváziója „megváltoztatja” a tagságról szóló vitát az országban.


Felfegyverkeztek a Dinamo Kijev szurkolói is

Egy fotót osztottak meg a közösségi médiában a fővárosi klub szurkolói.


Az oroszoknak üzent az ukrán főparancsnok: üdv a pokolban!

Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij egy közleményben számolt be arról, hogy milyen veszteségeket okoztak az oroszoknak az invázió kezdete óta: 

Kilőttek 80 tankot,
Megsemmisítettek 516 páncélozott harci járművet,
Lelőttek 7 helikoptert és 10 repülőt,
Cirkálórakéták közül 20-at semlegesítettek,
És 2800 orosz katonát öltek meg


A főparancsnok ezzel Hanna Malyar, a védelmi tárca miniszterhelyettesének közleményét idézte. Az egyébként ukrán nyelvű bejegyzés végére a főparancsnok az oroszoknak üzenve azt írta: 


Welcome to hell!
Vagyis: „Üdv a pokolban".

A főparancsnok, illetve védelmi minisztérium által közölt adatokat független forrásból még nem erősítették meg.

Donald Tusk: Szégyellje magát Németország, Magyarország és Olaszország!

Az Európai Tanács volt elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók csak színleltek, és még ezek mellett sem állt ki minden állam teljes mellszélességgel.

Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrültsége és kegyetlensége, ukrán áldozatok, Kijevre hulló bombák. Csak a mi szankcióink színleltek. Szégyelljék magukat azok a kormányok, amelyek megakadályozták a kemény döntéseket (többek között Németország, Magyarország, Olaszország)!
– olvasható a lengyel liberális politikus tweet-bejegyzésében.


Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát

A döntés értelmében Oroszország képviselői nem lehetnek jelen az Európa Tanács miniszteri bizottságában, sem a parlamenti közgyűlésben.

A szervezetből azonban nem zárták ki, az ország továbbra is tagja a szervezetnek, így továbbra is kiterjed rá az olyan egyezmények hatálya, mint az Emberi Jogok Európai Egyezménye.


1600 menekült érkezett Záhonyba az elmúlt két napban Ukrajnából

Az elmúlt két napban mintegy 1600 menekülő érkezett Záhonyba Ukrajnából, mondta a település polgármestere az MTI-nek.

Helmeczi László hozzátette: az érkezők döntő többségét rögtön elvitték az ország más térségeibe rokonok, ismerősök, ezért az önkormányzatnak csupán nyolcvan ember, többségében nő és gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodnia. Közülük harmincan maradtak tartósan, őket a művelődési házban szállásolták el.

A matracokat, fekvőhelyeket a lakosság adta össze, pénteken takarókat kaptak a Magyar Vöröskereszttől,
- mondta.


A záhonyi vasútállomáson a Magyar Református Szeretetszolgálat fogadja étellel és itallal a menekülteket.

A szervezet közösségi koordinátora, Szendrei Miklós arról számolt be, hogy míg csütörtökön szinte kizárólag Kárpátaljáról érkeztek menekülők Záhonyba, már egyre többen jönnek Ukrajna távolabbi vidékeiről. Az MTI úgy tudja, hogy

a kiskorúakat akkor is beengedik az országba a magyar hatóságok, ha nem rendelkeznek útlevéllel, illetve sokuknak még születési bizonyítványuk sincs.

A cikk itt folytatódik >>>

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések