Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Így készül a borscs, a pikáns ukrán céklaleves

Ez nem egy szimpla céklaleves, annál sokkal finomabb! Hús és krumpli is van benne, így főételnek is kiváló. Ezzel az étellel a hétköznapokat is ünnepivé varázsolhatod. Másnap, újramelegítve még finomabb.

Pikáns, kiadós, tartalmas. Ezt az ételt nem is nevezném levesnek, inkább tartom főételnek. A jó öreg gulyásleveshez szokott magyarok persze alapvetően nehezen barátkoznak meg a céklával, ha az nem savanyúságként van tálalva.

Hozzávalók:
👉 30 dkg marhahús
👉 10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
👉 30 dkg cékla
👉 30 dkg káposzta (fehér)
👉 2 db sárgarépa
👉 1 db fehérrépa
👉 2 db burgonya (nagy)
👉 1 nagy fej vöröshagyma
👉 2 db paradicsom
👉 3 dkg vaj
👉 3 dkg disznózsír
👉 6 szem bors
👉 2 g szegfűbors
👉 3 db babérlevél
👉 1 csipet szerecsendió
👉 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál ecet
👉 1 evőkanál cukor
👉 2 teáskanálk só
👉 150 g tejföl
👉 petrezselyem, kapor ízlés szerint
👉 2 teáskanál citromlé (kevés)

Elkészítése:
A marhahúst a csontokkal együtt leforrázzuk, majd leöntjük róluk a vizet és a keletkezett habot. Elmosogatjuk a lábost és visszatesszük a húst és a csontot 2,5 liter hideg vízben főni.

A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük. A tetején összegyűlt zsiradékot egy evőkanál segítségével összegyűjtjük és félretesszük.

Közben a céklát vékony csíkokra vágjuk.

Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, a korábban a húsléről félretett zsiradékot is hozzáadjuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.

Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A csíkokra vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, egy csipet szerecsendióval és frissen reszelt fél kávéskanálnyi gyömbérrel 15 percig főzzük.

Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a vékony csíkokra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.

Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.

Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet is.

Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.

Érdemes legalább 12 órát állni hagyni és csak másnap, felmelegítve fogyasztani. Tálaljuk tejföllel, friss kaporral.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések