Ez nem egy szimpla céklaleves, annál sokkal finomabb! Hús és krumpli is van benne, így főételnek is kiváló. Ezzel az étellel a hétköznapokat is ünnepivé varázsolhatod. Másnap, újramelegítve még finomabb.
Pikáns, kiadós, tartalmas. Ezt az ételt nem is nevezném levesnek, inkább tartom főételnek. A jó öreg gulyásleveshez szokott magyarok persze alapvetően nehezen barátkoznak meg a céklával, ha az nem savanyúságként van tálalva.
Hozzávalók:
👉 30 dkg marhahús
👉 10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
👉 30 dkg cékla
👉 30 dkg káposzta (fehér)
👉 2 db sárgarépa
👉 1 db fehérrépa
👉 2 db burgonya (nagy)
👉 1 nagy fej vöröshagyma
👉 2 db paradicsom
👉 3 dkg vaj
👉 3 dkg disznózsír
👉 6 szem bors
👉 2 g szegfűbors
👉 3 db babérlevél
👉 1 csipet szerecsendió
👉 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál ecet
👉 1 evőkanál cukor
👉 2 teáskanálk só
👉 150 g tejföl
👉 petrezselyem, kapor ízlés szerint
👉 2 teáskanál citromlé (kevés)
Elkészítése:
A marhahúst a csontokkal együtt leforrázzuk, majd leöntjük róluk a vizet és a keletkezett habot. Elmosogatjuk a lábost és visszatesszük a húst és a csontot 2,5 liter hideg vízben főni.
A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük. A tetején összegyűlt zsiradékot egy evőkanál segítségével összegyűjtjük és félretesszük.
Közben a céklát vékony csíkokra vágjuk.
Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, a korábban a húsléről félretett zsiradékot is hozzáadjuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A csíkokra vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, egy csipet szerecsendióval és frissen reszelt fél kávéskanálnyi gyömbérrel 15 percig főzzük.
Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a vékony csíkokra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet is.
Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
Érdemes legalább 12 órát állni hagyni és csak másnap, felmelegítve fogyasztani. Tálaljuk tejföllel, friss kaporral.
Pikáns, kiadós, tartalmas. Ezt az ételt nem is nevezném levesnek, inkább tartom főételnek. A jó öreg gulyásleveshez szokott magyarok persze alapvetően nehezen barátkoznak meg a céklával, ha az nem savanyúságként van tálalva.
Hozzávalók:
👉 30 dkg marhahús
👉 10 dkg marhacsont (vagy sertéscsont, lehet oldalas is)
👉 30 dkg cékla
👉 30 dkg káposzta (fehér)
👉 2 db sárgarépa
👉 1 db fehérrépa
👉 2 db burgonya (nagy)
👉 1 nagy fej vöröshagyma
👉 2 db paradicsom
👉 3 dkg vaj
👉 3 dkg disznózsír
👉 6 szem bors
👉 2 g szegfűbors
👉 3 db babérlevél
👉 1 csipet szerecsendió
👉 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál ecet
👉 1 evőkanál cukor
👉 2 teáskanálk só
👉 150 g tejföl
👉 petrezselyem, kapor ízlés szerint
👉 2 teáskanál citromlé (kevés)
Elkészítése:
A marhahúst a csontokkal együtt leforrázzuk, majd leöntjük róluk a vizet és a keletkezett habot. Elmosogatjuk a lábost és visszatesszük a húst és a csontot 2,5 liter hideg vízben főni.
A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük. A tetején összegyűlt zsiradékot egy evőkanál segítségével összegyűjtjük és félretesszük.
Közben a céklát vékony csíkokra vágjuk.
Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, a korábban a húsléről félretett zsiradékot is hozzáadjuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A csíkokra vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, egy csipet szerecsendióval és frissen reszelt fél kávéskanálnyi gyömbérrel 15 percig főzzük.
Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a vékony csíkokra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet is.
Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
Érdemes legalább 12 órát állni hagyni és csak másnap, felmelegítve fogyasztani. Tálaljuk tejföllel, friss kaporral.
0 Megjegyzések