A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyermektelenek számára ígért adócsökkentést Orbán Viktor

A miniszterelnök az MKIK évnyitóján beszélt a kormány gazdasági programjáról.

Vannak olyan csoportok, amelyek esetében az adóék már jóval az uniós átlag alá került – erről is beszélt a gazdasági évnyitón Orbán Viktor miniszterelnök, aki példaként a 25 év alattiakat és a sokgyermekeseket említette: előbbieknek január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, utóbbiaknál pedig kormányzása idején jelentős kedvezményeket vezettek be.

Hozzátette azonban, hogy vannak olyanok, akik ezekből a kedvezményekből eddig kimaradtak: a gyermektelenek.

Konkrét részleteket ugyan nem említett, de annyit elmondott, itt még be kell avatkozni adócsökkentés formájában, ennek keretét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötendő új megállapodásban rögzítik.

Orbán Viktor felszólalásában arról beszélt: meg kell védeni az adórendszert, mert ez az alapja a versenyképességnek, az ebbe való beavatkozás – például progresszivitás – esetén ez szétesne.

Ha kiesik a zsanér, leszakad az ajtó

- fogalmazott.

A miniszterelnök, aki vállalkozók előtt beszélt, azt is világossá tette: a kormány csak az adórendszer versenyképességé tételét tudja erősíteni, a bérszínvonalat nem határozhatja meg, erről a gazdasági szereplőknek kell megegyezniük, a kormány csak ráüti a pecsétet. „ A béreket csak addig lehet emelni, amíg a vállalatok ki tudják fizetni" - fogalmazott.

A miniszterelnök az MKIK évnyitóján Parragh László kamarai elnök és Varga Mihály pénzügyminiszter után szólalt fel. Beszédében szó esett arról, hogy a kormány szeretné növelni a magyar tőkekoncentrációt, illetve a magyar vállalkozások versenyképességét, ehhez kész a kabinet a korábbiakhoz hasonló tőkejuttatást, állami garanciát és hiteleket nyújtani.

Az exporttevékenység erősítésére a keleti nyitáson túl a nyugat-balkáni országokat nevezte meg új célpiacként Orbán, aki arról is beszélt, a közúthálózat fejlesztése után a vasútfejlesztés a következő irány, és aki szerint a Budapest-Belgrád-vonal korszerűsítése vagy a fényeslitkei állomás fejlesztése felesleges, az az ország ellen beszél.

Szóba került a 75 perces felszólalásban a sok kisvállalkozó életét megnehezítő árstop is. Orbán Viktor annyit mondott: "nem esett jól a négy stop", de rendkívüli helyzet rendkívüli megoldást kívánt.

Azt ígérte, hogy ezt - a "rezsicsökkentés" alapját jelentő lakossági energiaár-befagyasztáson kívül - eltörlik majd. (Az üzemanyagárstop meghosszabbítását épp egy héttel ezelőtti évértékelőjében jelentette be a miniszterelnök.)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések