A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Észak-Koreával tennék egy listára Svájcot a második legnagyobb bank botrányai miatt


Az Európai parlament legnagyobb pártja az Európai Néppárt a svájci Credit Suisset érintő adatszivárgási botrány után felszólította az Európai Bizottságot, hogy sorolják át Svájcot, azok közé az országok közé, ahol magas a pénzmosási bűncselekmények kockázata.


A nagyszabású adatszivárgást követően a több mint harmincezer Credit Suisse-ügyfél banktitkait tartalmazó dokumentumok feldolgozását 46 hírlap - köztük a Süddeutsche Zeitung (SZ), a The Guardian, a Le Monde és a New York Times - nemzetközi konzorciuma végezte el a Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) támogatásával.

A New York Times információi szerint a szivárgásban összesen 16 000 számla érintett, amelyeken összesen 100 milliárd dollárt tartottak. A belső banki adatok szerint az ügyfélkörhöz számos állam- és kormányfő, miniszter, hírszerzési szolgálat vezetője, oligarcha és kardinális tartozik. A bank ugyanakkor azzal védekezett, hogy az 1940-es évekig visszanyúló ügyekről van szó, és a lapok által hivatkozott számlák 90 százalékát már bezárták, a jelenleg is aktív számlákkal kapcsolatban pedig már elindították a szükséges átvilágítási és felügyeleti intézkedéseket.

A néppárt gazdasági koordinátora Markus Feber elmondta, hogy amennyiben a svájci bankokat érintő nyomozások, arra engednek következtetni, hogy komoly hiányosságok mutatkoznak az ország pénzmosás ellenes szabályaiban, Svájcot magas kockázatú területté kell minősíteni.

Az EU jelenleg 21 országot tart nyilván magas kockázatúak között, a listán szerepel Irán, Mianmar, Szíria és Észak-Korea is. Eddig még egyetlen európai ország sem szerepel rajta.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések