A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csülkös pacalpörkölt agyvelővel és pirított vesével


A magyaros konyha kedvelő imádni fogják ezt a fogást!


Hozzávalók:
👉 Pacal, friss 0.5 g
👉 Sertés hátsó csülök 1 db
👉 Sertés agyvelő 4 db
👉 Sertés vese 4 db
👉 Marha csontvelő, karikákra vágva 4 db
👉 Vöröshagyma, finomra vágva 1\3 rész a húsokhoz képest
👉 Fokhagyma, aprítva 6-7 gerezd
👉 Vöröshagyma, egész 2 fej
👉 Fokhagyma, egész 1 fej
👉 Sárgarépa, egész 1/2 szál
👉 Burgonya, aprószemű, félbe vágva 10-11 szem
👉 Fűszerpaprika 2-3 ek
👉 Őrölt kömény 2 kk
👉 Hegyes erős paprika 1 db
👉 Paradicsom, héj nélkül 1 db
👉 Darált erős paprika 1-2 kk
👉 Kacsazsír kb. 100-150 g

Elkészítés:
A pacalt bőséges forró vízben feltesszük főni két fej vöröshagyma és egy fej fokhagyma, valamint egy fél szál répa kíséretében, sózzuk, és legalább 2-3 órát főzzük.

Ez idő alatt jóízű pörkölt alapot készítünk: Lassan, hosszan dinsztelünk finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kacsazsíron. Egy óra dinsztelés után apróra vágott hegyes erőspaprikát és paradicsomot teszünk hozzá, majd sózzuk az alapot. A hátsó csülköt kicsontozzuk és a bőrös húst felkockázzuk, majd a szép aranyló hagymához tesszük, és erősebb tűzön átpirítjuk. Ezután a karikákra vágott velőscsont is hozzámehet, őrölt köménnyel és darált erőspaprikával fűszerezzük, majd kaphat nagyobb hőt.

Az induló pörköltöt a csülökkel és a csonttal szakaszosan pirítjuk-pároljuk, legalább másfél órát, míg megpuhul. (ha a csülök bőre puha, a hús is elkészült!)

Az időközben megfőtt pacalt kivesszük a főzővízből és kockákra vágjuk, majd a csülökpörkölthöz adjuk a burgonyával együtt. A szaft tetejét bőségesen meghintjük fűszerpaprikával és innentől kezdve, már csak fél órát pároljuk, hogy a paprika nyersessége távozzon.

Ez idő alatt a veséket hosszában félbevágjuk és a belső membránokat kivágjuk, majd a vesét nagyobb csíkokra vágjuk és forró serpenyőben megpirítjuk kevés zsiradékon, sózzuk, borsozzuk.

Az agyvelőkről eltávolítjuk a vékony hártyát és vízzel leöblítjük, majd a makulátlan hófehér agyat is hozzádobjuk a pörkölthöz.

Az agynak és a pirított vesének is pár csak öt perc főzés szükséges, így ezt a legvégén adjuk a pörkölthöz.

Ha elkészült friss kenyérrel az igazi, savanyúsággal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések